Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Mađari tiho zaprijetili blokadom pristupa EU

28.06.2011. 22:00
Mađari tiho zaprijetili  blokadom  pristupa EU


Poslala sam pismo DORH-u, da se organizira sastanak o MOL-u kako bismo vidjeli što dodatno može učiniti Vlada u zaštiti nacionalnih interesa, kazala je Jadranka Kosor


Mađarska Vlada nije se u posljednjih godinu dana oglašavala po pitanju sukoba Vlade i MOL-a oko upravljačkih prava u Ini, a o tome je tek jednom u Hrvatskoj govorio njihov premijer Viktor Orban ističući kako razumije veliki interes javnosti i njezinu želju da Ina zbog svoje nacionalne važnosti ostane pod hrvatskim upravljanjem, ali je poručio da ulazak u Europsku uniju znači i slobodno kretanje kapitala. I to je bilo sve, Mađarska je, unatoč spekulacijama da će pritiskati Vladu kad je u pitanju Ina, najjače zagovarala ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ali čini se da su nakon optužbe DORH-a na račun Zsolta Hernadija i mađarske vlasti postale nervozne.
Prevlast u Ini
DORH sumnjiči Hernadija da je MOL-u osigurao prevladavajući utjecaj u Ini tako što je Ivi Sanaderu preko tvrtke Roberta Ježića isplatio dio mita od deset milijuna eura. Mađarska Vlada uskoro će u MOL-u ponovno preuzeti udio veći od 20 posto, pa Mađari slučaj žele zatvoriti što prije. Ne sviđa im se ni spekulacija da bi MOL mogao izgubiti upravljačku prevlast u Ini iako je najveći pojedinačni vlasnik, a još manje činjenica da sve to utječe na vrijednost tvrtke. Zato su, tvrde naši izvori, jasno poručili hrvatskoj Vladi da žele znati jesu li optužbe protiv Hernadija utemeljene ili su dio političke borbe u Hrvatskoj. Žele da Hrvatska što prije izađe s čvrstim dokazima ili je i njihova Vlada spremna uključiti se u slučaj, kako bi, pravdaju se, zaštitila ne toliko Hernadija, nego svoju najjaču tvrtku. Naši izvori tvrde da je mađarski premijer Orban to jasno dao do znanja prošlog tjedna u Bruxellesu premijerki Jadranki Kosor, te da se mađarske vlasti ne libe spominjati ni to da bi negativna atmosfera oko MOL-a mogla utjecati i na ratifikaciju hrvatskog ugovora o pristupanju Uniji, jer nikako ne bi bilo dobro da se u toj raspravi potežu argumenti da mađarska tvrtka nije dobrodošla u Hrvatskoj. Mađari su, navodno, Zagrebu jasno dali do znanja da neće štititi Hernadija ukoliko Hrvatska bude imala čvrste dokaze da je Sanaderu dao mito.
Izvrsni odnosi
Po onome što je jučer govoreći o toj situaciji rekla premijerka Kosor, čini se da su Banski dvori svjesni toga koliko je važno da DORH ima neoborive dokaze protiv Hernadija.  
– Naši odnosi s prijateljskom Mađarskom su izvrsni. Još jednom zahvaljujem premijeru Orbanu i mađarskoj vladi na svesrdnoj pomoći i prijateljskoj potpori Hrvatskoj i u posljednjim metrima naših pregovora. To je bila pomoć koja ulazi u povijest Hrvatske. Poslala sam pismo DORH-u, s obzirom na vrlo ozbiljne spekulacije u medijima, da se organizira sastanak Vlade i DORH-a kako bismo vidjeli što eventualno može dodatno učiniti Vlada u zaštiti nacionalnih interesa, kazala je Kosor dodajući kako je Vlada “itekako zainteresirana za moguće eventualne daljnje korake”.
Neki naši sugovornici iz Vlade ističu da do njih nisu stigle nikakve poruke iz Mađarske, ali da mogu razumjeti da su u Budimpešti nervozni jer je pod sumnjom njihova najvažnija tvrtka, što Mađarskoj sigurno nanosi određenu štetu u međunarodnim odnosima.
– Ne mogu oni od Hrvatske radi toga tražiti zaustavljanje istrage, niti su to tražili, niti to hoće. Nadam se samo da Bajić ima čvrste dokaze protiv Hernadija jer bi to u suprotnom bio veliki međunarodni skandal, ali ovoj put za Hrvatsku. Zato je premijerka i tražila sastanak s DORH-om, otkriva naš izvor.
Pitali i čelnike SDP-a
No, mađarske vlasti nisu se o slučaju Ina – MOL raspitivali samo kod vladajućih u Hrvatskoj, nego i kod glavne oporbene stranke SDP-a. Najviši mađarski dužnosnici raspitivali su se kod SDP-ovih čelnika, kako doznajemo, je li možda SDP uz pomoć Mladena Bajića inicirao ovu istragu, a SDP-ovci su im, kako nam otkrivaju, objasnili da s istragom nemaju ništa. I u toj stranci se nadaju da Bajić ima neoborive dokaze protiv Hernadija, s obzirom na važnost te istrage za međunarodni položaj Hrvatske.
Jedan od hrvatskih dužnosnika kazao nam je i to da je dva puta razgovarao s mađarskim veloposlanikom i da je od njega dobio uvjeravanja da su odnosi dvije zemlje dobri i da istraga na njih neće utjecati, te da sve treba prepustiti pravosudnim institucijama.
Orban je navodno spreman prepustiti slučaj tužiteljstvima dviju zemalja, pogotovu što njegovi odnosi s Hernadijem nisu više tako čvrsti kao na početku njihovog paralelnog uspinjanja u političkom i gospodarskom životu Mađarske, ali, tvrde naši izvori, mađarski premijer sigurno neće dopustiti da taj slučaj predugo traje i da se narušava stabilnost MOL-a. Činjenica da je MOL ipak čvrsto stao iza Hernadija upućuje na to, upozoravaju naši izvori koji posluju s tom mađarskom tvrtkom, da su Hernadi i Orban ipak ponovno pronašli zajednički jezik nakon što je država pokrenula preuzimanje dioničkog paketa u MOL-u.