"Nasadi" u pet mjeseci potrošili gotovo sto tisuća kuna vode

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Sve je skuplje održavanje javnih zelenih površina

Visoke temperature što su zavladale tijekom lipnja, a istodobno i izostanak kiša stvaraju nemale  probleme svima koji se bave  poljoprivredom, uzgojem povrća, ali i cvjećarima. Među  ove zadnje spada i zadarska  komunalna tvrtka "Nasadi"  koja zbog izražene suše cvijeće polijeva i po dva puta  dnevno.

Automatsko zalijevanje

"Nasadi" imaju puno zelenih površina, više od stotinu  hektara raznoraznoga bilja i  cvijeća po gradu, pa sve to  treba redovno održavati, što  vrtlarima stvara puno više posla nego što je to prosječno ili  što je, primjerice, bilo lani,  kada je godina bila izrazito  kišna.

Kako saznajemo od udruge  Crometeo, u pet ovogodišnjih  mjeseci na zadarskom je području palo kiše samo 30 posto od prosjeka! U lipnju je  nastavljena suša, tako da su  znatno povećane potrebe za  zalijevanjem.

No, kada se gleda zadarske  cvjetne gredice i jarule, nitko i  ne pomisli da im nedostaje  vode, jer su prekrasne, u svim  bojama i oblicima, u bezbrojnim vrstama. Ovoga proljeća  su zasađene desetine tisuća  novih ljetnica. Samo pelargonije se broje u tisućama, a  sve druge vrste ljetnoga cvijeća i tzv. trajnica broje se i  stotinama tisuća. Naravno,  najveći dio je iz vlastitog uzgoja u velikome rasadniku Cerodol, a tek manji dio je kupljen radi popunjavanja asortimana. Valja kazati da se tvrtka "Nasadi" ne brine samo za  ljepotu grada Zadra, nego i za  sva mjesta koja pripadaju gradu, kao što su Kožino, Petrčane ili čak šest tzv. gradskih  otoka. I u tim mjestima ima  puno ljetnoga cvijeća, ali i  stabala, raznih ukrasnih cvatućih grmova, mnogih trajnica, aromatičnoga bilja poput  ružmarina, lavande, kadulje,  potom sukulenata i drugog.

Sve to treba održavati i u  uvjetima velikih suša. Srećom  "Nasadi" svake godine imaju  sve više metara cijevi za automatsko zalijevanje. To je  tzv. sustav automatskog navodnjavanja, kakav je uz cestu  D-8, u središnjem dijelu Ulice  Ante Starčevića, na središnjoj  traci ceste Zadar - Bibinje, ali  i na desetak lokacija na Poluotoku. Uz ostale u Perivoju  Gospe od Zdravlja, kod Carinarnice i Sv. Frane, na Poljani pape Ivana Pavla II. Zatim i na Branimirovoj obali,  na Obali Petra Krešimira IV.,  na Krešimirovoj obali u Diklu,  čak i na otoku Istu.

Račun

Direktora "Nasada" Hrvoja  Grdovića smo pitali koliko se  ovih dana troši vode za zalijevanje tako velikih površina  i dobili očekivani odgovor.  Radi se o znatno većoj potrošnji nego lanjske godine,  odnosno tu negdje na razini  pretprošle, također sušne godine.

- Ove godine ima i više  zelenih i cvjetnih površina pa  će se potrošiti i više vode.  Koliko se troši vidi se iz usporednih podataka o lanjskoj i  ovogodišnjoj potrošnji u prvih  pet mjeseci. Lani su u navedenome razdoblju za zalijevanje javnih površina potrošena 3.383 kubična metra  vode, za što je plaćeno  32.448,80 kuna. U istome periodu ove godine, znači za pet  mjeseci potrošeno je više nego  dvostruko, čak 8.580 kubika  vode, a to je novčani trošak od  95.605,80 kuna, kaže Grdović.

Zanimljivi su podaci i o tome da je trošak za samu vodu  uglavnom manji od dodatnih  troškova, onih koji idu uz  račun za potrošnju vode. Tako  je ove godine sama voda  koštala 38.311,04 kune, ali je  zato naknada za korištenje i  zaštitu voda naplaćena visokih 30.913,98 kuna, a odvodnja 13.486,60 kuna te i tzv.  pročišćavanje otpadnih voda  daljih 12.893,58 kuna. Lani su  također iznosi na računima  bili slični, više su se odnosili na  razne naknade za ovo ili ono  nego na potrošenu vodu.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno