Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Svećeničko ređenje u zadarskoj katedrali

28.06.2011. 22:00
Svećeničko ređenje u zadarskoj katedrali


Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić sinoć u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je misno slavlje tijekom kojeg je za svećenike Zadarske nadbiskupije zaredio: Rolanda Jelića (Benkovac), Darka Marušića (Stanovi – Zadar), Slavka Ivoša (Kali) i Tomislava Planinića (Opuzen). Euharistijskom slavlju uz roditelje, braću i sestre, rodbinu i prijatelje ređenika, sudjelovali su brojni vjernici iz Zadra i drugih gradova, mjesta i otoka, svećenici, redovnici, redovnice te gosti. Nadbiskup je u uvodnim riječima kazao da papa Benedikt XVI. danas obilježava svoj dijamantni svećenički jubilej.  
– Bogu hvala što nas pohađa svojom sakramentalnom milošću. Bogu hvala što će ovi prezbiteri svojom ljudskom moći i darovima biti u službi ove zadarske Crkve, rekao je mons. Puljić te predstavio obitelji novih svećenika.
– Ređenje nas u duhu vodi k Isusu, koji je rekao svojim apostolima: “Vi ste prijatelji moji. Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite. Ostanite u mojoj ljubavi”. Tri su stvari koje nas nadahnjuju svojom porukom. Ovaj čin ređenja, ova teodrama, ovaj događaj sveti je pun znakovitosti i liturgijske dinamike, naveo je zadarski nadbiskup govoreći zatim o tajni svećeničkog ređenja.
– Ona se sažeto može izreći u tri sljedeće riječi: poziv, predanje duhovnih ovlasti i poslanje. Poziv je: “Dođi i slijedi me!” Inicijativa je na Božjoj strani. Poziv je dar neba, nazaslužena milost. Poziv je, dakle, Božji dar. On je toliko snažan da kandidata preobražava i ulijeva u njega neku posebnu narav, svećeničko dostojanstvo, neizbrisivi pečat. Zbog toga su duhovni spisatelji često gledali na svećenika, Kristovog poslanika kao na biće koje je bliže anđelima nego čovjeku. Ovaj sveti red je označen trajnošću. Događaj ređenja je vrhunac obreda i otajstva, tajne koju ne shvaćamo, ali osjećamo i vjerujemo.
Nakon propovijedi slijedio je obred svećeničkog ređenja.