Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zlatni Pramenko

28.06.2011. 22:00
Zlatni Pramenko


Nagrade će se predstavnicima “Paške sirane” dodijeliti 22. kolovoza na 49. pomurskom sajmu AGRA u Gornjoj Radgoni. Kako je rekla Martina Pernar, taj međunarodni sajam je najveća gospodarska manifestacija regije Alpe-Adria, glasovite upravo po proizvodnji mlijeka, mliječnih proizvoda i sira


“Paška sirana” je na  25. stručnom ocjenjivanju  kvalitete mlijeka i mliječnih  proizvoda u Gornjoj Radgoni  u Sloveniji osvojila zlatnu medalju za Paški sir i veliku zlatnu medalju za sir Pramenko.
– Vrlo smo zadovoljni što su  stručnjaci uz Paški sir nagradili i sir Pramenko kojeg s  velikim uspjehom plasiramo  na tržište, a ova nagrada je i  dokaz kvalitete tog sira, rekla  je Martina Pernar, voditeljica  marketinga u “Paškoj sirani”.
Nagrade će se predstavnicima “Paške sirane” dodijeliti  22. kolovoza na 49. pomurskom sajmu AGRA u Gornjoj  Radgoni. Kako je rekla Martina Pernar, taj međunarodni  sajam je najveća gospodarska  manifestacija regije Alpe-Adria, glasovite upravo po  proizvodnji mlijeka, mliječnih  proizvoda i sira na kojem će  ove godine izlagati proizvođači mliječnih proizvoda iz  Hrvatske, Slovenije, Italije,  Mađarske, Austrije i Švicarske.
“Paška sirana” je prošle godine proizvela rekordnih oko  100 tona paškog sira, a ove  godine se očekuje povećanje  proizvodnje za oko pet posto.  Povećanje proizvodnje  paškog sira posljedica je  promjena u otočnom ovčarstvu.
Naime, ovčari su, zbog povoljne otkupne cijene mlijeka,  smanjili proizvodnju sira kako  bi mlijeko prodavali otočnim  siranama, pa tako i “Paškoj  sirani”. “Paška sirana” mlijeko  otkupljuje od oko 200 otočnih  ovčara, ali i sama proizvodi  velike količine mlijeka jer ima  stado od 3.000 ovaca. Proizvodnja paškog sira je ograničena količinom sirovine, odnosno ovčjeg mlijeka s Paga,  međutim za sir Pramenko, koji se radi od ovčjeg mlijeka  nabavljenog na kontinentu,  količina sirovine je neograničena i zbog toga se tog sira  može proizvesti u znatno  većim količinama.
Uz Paški sir i Pramenko,  “Paška sirana” proizvodi još tri  vrste sira: Trapist, Dalmatinac  i Primorac. Trapist i Primorac  se rade od kravljeg mlijeka, a  Dalmatinac se radi od kravljeg i ovčjeg mlijeka.