Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mikin: Sabljar Dračevac nije mjesto u SDP-u

28.06.2012. 22:00
Mikin: Sabljar Dračevac nije mjesto u SDP-u


Molim Predsjedništvo SDPH da se donese odluka o hitnom raspuštanju Županijske organizacije i da se početkom rujna sazovu novi izbori, zatražio je Mikin
Renata Sabljar Dračevac ne može i ne smije više biti članica SDP-a i predsjednica SDP-a Zadarske županije, kazao je na jučer održanoj konferenciji za novinare Željko Mikin obrazlažući razloge podnošenja ostavke na dužnost potpredsjednika ŽO SDP-a.
– Ispričavam se članovima SDP-a i našim glasačima koji su omogućili da Renata Sabljar Dračevac bude predsjednica ŽO SDP-a i vijećnica u Županijskoj skupštini. Ja sam taj koji se zalagao za to da se nju, kao relativno mladu SDP-ovku, predloži za predsjednicu ŽO, molilo sam glavnog tajnika da nam produži izborni rok za tri dana kako bismo mogli ispoštovati izbornu proceduru, agitirao kod članstva da je podrže i nakon njezinog izbora bio u potpunosti na raspolaganju, ali ovog puta je narodna mudrost bila u pravu – daj čovjeku vlast pa ćeš vidjeti kakav je. Kada se otvorenih očiju sagledaju sve činjenice neupitan je zaključaka da je Renati Sabljar Dračevac osobni interes ispred stranačkog i društvenog. Njoj nije mjesto u socijaldemokraciji niti u SDP-u, rekao je Mikin.
60 SDP-ovaca traži smjenu
– Molim Predsjedništvo SDPH da na jednoj od narednih sjednica uvrsti na dnevni red zaključke sa sjednice GO SDP-a Zadar održane 3. kolovoza 2011. u kojoj se traži donošenje konačne odluke o stranačkoj odgovornosti Renate Sabljar Dračevac. Za ovaj prijedlog glasovanjem se izjasnilo 60 najaktivnijih i najodgovornijih SDP-ovaca iz Grada Zadra i Zadarske županije. Zbog ostavki potpredsjednika i tajnika, nesazivanja sjednica Županijskog odbora i Predsjedništva te nepovjerenja dvotrećinske većine u Županijskom odboru i Predsjedništvu molim da se donese odluka o hitnom raspuštanju Županijske organizacije i da se početkom rujna sazovu novi izbori za predsjednika ili predsjednicu, Županijski odbor i Predsjedništvo. Takvom odlukom spriječit će se teške posljedice za stranku na županijskoj razni, ali i stranku u cijelosti, pogotovo zbog toga što su pred nama lokalni izbori, poručio je Mikin, navodeći kako je “došlo vrijeme da o nekim događanjima u Županijskoj organizaciji dozna kompletno članstvo organizacije pa i članstvo SDP-a Hrvatske, a posebno birači”.
– Jedan sam od osnivača stranke i nikad nisam bježao od težine stranačkog života. U ratnim uvjetima izdržao sam zajedno sa svojim kolegama iz stranke napade ekstremnih desničara koji su nas mrzili više nego četnike. Nakon svih napora koje sam u posljednjih godinu i pol dana učinio da predsjednicu uvjerim u potrebu suradnje i zajedništva, do toga nije došlo. Preostao mi je jedni izbor, a to je neopoziva ostavka kao posljednji pokušaj da obranim stranku i njezine ljude od daljnjeg nepotizma, štete i neugleda koje nam priređuje predsjednica ŽO Renata Sabljar Dračevac, kazao je Mikin, koji je ostavku na funkcije potpredsjednika i člana Predsjedništva ŽO podnio 26. lipnja, o čemu je obavijestio i vrh stranke, uključujući predsjednika Zorana Milanovića. U dopisu upućenom direktoru Poslovnog odbora stranke Dinku Sutonu i predsjedniku Savjeta Poslovnog odbora SDP-a Slavku Liniću traži da se ispita i utvrdi način na koji je Renata Sabljar Dračevac raspolagala novcem Županijske organizacije.
Mikin kaže kako je razloge za smjenu županijske predsjednice još 2011. iznio tadašnjem koordinatoru za IX. izbornu jedinicu Ranku Ostojiću, glavnom tajniku Igoru Dragovanu i Milanoviću.
Zaustavljanje s vrha stranke
– Vrijeme je prolazilo, štete od njezinog vođenja stranke su se povećavale, a nikakve odluke ni stava nije bilo i nije nam preostalo ništa drugo nego se pozvati na Statut. Voljom dvotrećinske većine Županijskog odbora, nakon što je predsjednica odbila sazvati sjednicu, sazvana je sjednica s točkom dnevnog reda – otvaranje postupka za utvrđivanje odgovornosti predsjednice, uz podršku svih županijskih foruma i nekoliko općinskih i gradskih organizacija. Sukladno Statutu njezina je matična GO SDP-a Zadar na sjednici 27. srpnja 2011. donijela odluku o pokretanju stranačkog postupka protiv Renate Sabljar Dračevac, a 3. kolovoza, kada je bila sazvana sjednica GO SDP-a o donošenju konačne odluke, dobili smo stav iz vrha stranke da će o njezinoj odgovornosti, kao neposredno izabrane dužnosnice stranke, odluku donijeti Predsjedništvo SDPH. O svim odlukama koje su donijeli Županijski odbor i Gradski odbor, a koje sadrže iscrpna obrazloženja o radnjama i propustima koje su bile osnova za pokretanje postupka obaviješteni su i predsjednik stranke i tadašnji Nadzorni odbor i glavni tajnik. Nikakav Statutom stranke predviđen viši organ nije izvan snage stavio donesene odluke, ali je daljnji postupak utvrđivanja stanja zaustavljen. Iz daljnjih događanja, osobito kadrovskih rješenja u kojima je neupitno pozitivno ocijenjen rad Renate Sabljar Dračevac, više je nego razvidno da se svi postupci stranačkih organa Zadarske županije, koji su bili involvirani u pokušaj razrješenja ovog problema na višim tijelima stranke drže neutemeljenima, dodao je Mikin obrazlažući podnošenje ostavke.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU