Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nova vaga za Onkologiju

28.06.2012. 22:00
Nova vaga za Onkologiju


Zadarskoj Onkologiji nedostaje mnogo stvari, a među njima i vaga, što je vedri Serđo Špar riješio ovom donaciju
Zadranin Serđo Špar, koji se liječi od karcinoma pluća, zadarskom Odjelu za radioterapiju, onkologiju i nuklearnu medicinu u Općoj bolnici Zadar, donirao je vagu vrijednu 5.700 kuna. U dogovoru sa svojim dugogodišnjim prijateljima, Serđo je prikupio novac za vagu, koja je Odjelu za radioterapiju, prijeko potrebna.
Na kupnju vage, Špar se odlučio tijekom kemoterapije koju je donedavno primao. Zbog doziranja lijekova, svaki pacijent mora znati koliko kilograma ima, a starom bolničkom vagom teško je kilažu bilo precizno izmjeriti. Stoga je Špar, došao na ideju o donaciji vage, čime je pojednostavnio život pacijentima i liječnicima.
Dr. Sara Bilić, koja radi na Odjelu za onkologiju, zahvalila je Šparu na donaciji. Zadarskoj Onkologiji, kako ističe dr. Bilić, nedostaje mnogo stvari, a među njima i vaga, što je vedri Serđo Špar riješio ovom donaciju. Zahvaljujući donacijama Onkologija je ranije dobila klima uređaj, televizor, različite ladice i ormariće…
– Teško je nabrojati što sve nedostaje na Odjelu za onkologiju. Onkoloških pacijenata je sve više, a mi i dalje radimo u istim prostorijama, gotovo istim kapacitetima. Na kemoterapiji mjesečno imamo stotinjak pacijenata, a svaki pacijent je priča za sebe, tako da nije jednostavno u ovim uvjetima organizirati terapiju, kaže dr. Bilić, dodajući da je vrlo problematično zbrinjavanje onkoloških bolesnika po odjelima, osobito žena oboljelih od karcinoma dojke.
Taj problem trebao bi se riješiti izgradnjom nove zgrade u krugu Opće bolnice Zadar. Zgrada će se graditi na mjestu sadašnjeg Infektološkog i Dermatološkog odjela. U novom objektu, uz Pulmologiju, Infektologiju i Dermatologiju bit će smješten novi Onkološki odjel. Nova Onkologija, prema planu, imat će radioterapiju i 15-ak ležećih mjesta za zbrinjavanje onokoloških bolesnika. Na taj način u Zadru će se razvijati onkologija kao grana medicine koja posljednjih desetljeća vidno napreduje.