Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Obrtnicima 15-dnevni studijski boravak u inozemstvu

28.06.2012. 22:00
Obrtnicima 15-dnevni studijski boravak u inozemstvu


Udruženje obrtnika Zadar i tajnica Renata Marušić već su stekli prednost u privlačenju sredstava EU fondova i provedbi zajedničkih europskih programa nad drugim udruženjima u zemlji
Agencija za mobilnost i programe Europske unije odobrila je Udruženju obrtnika Zadar financiranje provedbe još jednog projekta unutar Programa cjeloživotnog obrazovanja (Lifelong Learning Programme), potprograma Leonardo da Vinci.
Osim projekta pod nazivom Co-working koji Udruženje provodi u partnerstvu s 11 partnerskih institucija iz 9 različitih europskih zemalja, a koji ima za cilj promovirati novi koncept poduzetništva i samozapošljavanja, Udruženje će do kraja godine započeti s provedbom projekta koji je usmjeren na sektor ugostiteljstva i turizma. U ovom, prethodnom programu Udruženje obrtnika Zadar nedavno je bilo i domaćin kolegama iz 10 europskih zemalja.
Ovaj novoodobreni projekt pod nazivom Croatian VETPRO in catering, iniciran je od strane članova Sekcije za ugostiteljstvo i turizam koja okuplja obrtnike registrirane za ugostiteljske i turističke djelatnosti. Članovi Sekcije godinama ističu problem neodgovarajućih vještina zaposlenih u turizmu i ugostiteljstvu, a osobito stoga što na našem području postoji vrlo malo obrazovnih programa koji mogu ponuditi dodatna osposobljavanja i usavršavanja zaposlenih u ovom sektoru.
Projekt predviđa 15 dana studijskog boravaka u Italiji, Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu za 15 sudionika u procesu obrazovanja kadrova za turizam, a organizirat će se za tri grupe od po pet sudionika za svaku državu.
Glavna ciljana skupina su vlasnici restorana i malih hotela koji vrlo često svoje poslovanje temelje na obiteljskoj tradiciji u ugostiteljstvu, a sami vlasnici upravljanje prenose na svoju djecu koja su zainteresirana za osuvremenjivanje poslovanja i koja su otvorenija za nove trendove. Uglavnom se radi o osobama koje su prošle osnovno strukovno obrazovanje za ugostiteljska zanimanja ali, zbog nedostatka odgovarajućih programa, ne i programe daljnjeg usavršavanja. Od sudionika se očekuje da poznaje engleski jezik te da prepoznaje važnost prijenosa znanja i sudjelovanja u praktičnom dijelu strukovnog obrazovanja.
Studijski boravci planiraju se početkom 2013. godine, u rujnu 2012. će se objaviti poziv za prijavu zainteresiranih sudionika, a do kraja 2012. godine Udruženje će provesti odabir prijavljenih kandidata i njihovu pripremu za boravak u inozemstvu.


 PROGRAM BORAVKA


Prvi tjedan predviđeno je da sudionici pohađaju tečaj engleskog jezika s naglaskom na terminologiju vezanu za ugostiteljsko-turistički sektor. Kroz drugi tjedan boravka za sudionike će se organizirati edukacijski program vezan za nove trendove u gastronomiji (etno kuhinje) te suradnja i razmjena iskustava s kolegama u inozemstvu. Glavni naglasak studijskog boravka bit će na obilasku nekoliko restorana, odnosno malih hotela i turističkih organizacija u kojima bi se sudionicima predstavila iskustva lokalnih poduzetnika vezana za organizaciju i poslovanje ugostiteljskog objekta te iskustvo sudjelovanja u praktičnom dijelu osposobljavanja za ugostiteljska zanimanja. Tijekom vikenda za sudionike će se organizirati turistički i kulturni sadržaji.