Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Propadne li euro, uvodimo njemačku marku

28.06.2012. 22:00
Propadne li euro, uvodimo njemačku marku


Jedino bi njemačka marka imala potencijala da postane druga rezervna valuta, uz američki dolar kao prvu i osnovnu, smatra ekonomski analitičar Damir Novotny
Euro ide u pakao ako se sada ne dogovorimo – zavapio je talijanski premijer Mario Monti uoči predstojećeg summita Europske unije od kojeg se očekuje da razriješi pat-poziciju u kojoj “bogati sjever” ne želi plaćati dugove “rastrošnog juga”, a svi imaju jednu valutu – euro. Budućnost eurozone i eura nikad nije bila neizvjesnija, a uvođenje eura zapravo je jedini, bazni scenarij Hrvatske narodne banke, čiji se budući guverner Boris Vujčić zalaže za što brže i formalno uvođenje eura, koji de facto već i jest uveden kroz strukturu devizne štednje, valutnu klauzulu na kredite i ostala krupnija plaćanja koja građani mahom “preračunavaju” u eure.
Privremeni kaos
Propast eura izazvala bi privremeni kaos i u hrvatskim financijskim i monetarnim tokovima, no unatoč tome nitko o “planu B” ne govori niti ga priprema. Trebamo li se zbog toga zabrinuti?
Analitičar Damir Novotny ne vidi problem u činjenici što se Vlada i HNB ponašaju kao da se u okruženju ništa ne događa, a na pitanje treba li novom guverneru alternativna strategija izlaza, Novotny kaže: “Imamo mi plan B, propadne li euro, uvest ćemo njemačku marku. Jedino marka može biti neki naš alternativni izlaz, drugog nema”, rezolutan je Novotny. Dodaje i da bi jedino njemačka marka, u slučaju raspada eurozone, imala potencijala da postane druga rezervna valuta, uz američki dolar kao prvu i osnovnu, te na taj način zauzme sadašnju poziciju eura u širim međunarodnim tokovima.
Nužna protuteža
– Ne možete imati samo jednu rezervnu valutu, u ovom slučaju američki dolar. Potrebna je nekakva protuteža koju sada pruža euro, i stoga ne vjerujem da će doći do sloma eurozone. Ključna je politička odluka četiri najveće ekonomije, Hollanda, Merkel, Montija i Raroya, svi ostali su samo sateliti, a odluka i čvrsti stav postoje: sačuvati euro. Niti SAD-u kao velikoj gospodarskoj sili nije u interesu da euro propadne, pa je i Obama dao podršku reformama u eurozoni i novom grčkom premijeru Samarasu. Trenutno niti jedna svjetska valuta nema potencijal biti druga rezervna valuta, nisu to ni švicarski franak, ni britanska funta, pa je euro svima potreban. Nekad je to bio klirinški dolar koji se kao umjetna tvorevina urušio kao kula od karata. Ako istu sudbinu doživi euro, u što ne vjerujem, ostaje samo njemačka marka, druge nam nema, tumači Novotny.