Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

HTZ dodijelio 850 tisuća kuna zadarskim projektima, najviše Tuna, sushi & wine festivalu

29.06.2018. 20:00
HTZ dodijelio 850 tisuća kuna zadarskim projektima, najviše Tuna, sushi & wine festivalu


Hrvatska turistička zajednica kroz programe potpora u  2018. godini podržat će ukupno 464 turistička projekta s ukupnim iznosom od 17.895.000 kuna. Odlučilo je tako Turističko vijeće HTZ-a na   37.  sjednici na kojoj su se dodjeljivala sredstva kroz četiri javna poziva: za  potpore događanjima; za turističke zajednice na turistički nerazvijenim  područjima; za projekte turističkih inicijativa i proizvoda na turistički  nerazvijenim područjima te za programe destinacijskih menadžment  kompanija.
– Naš cilj je stalno unaprjeđenje i jačanje turističke ponude posebice u  pred i post sezoni, ali i na turistički nerazvijenim područjima. Samo na  taj način možemo doći do željenog cilja, a to je cjelogodišnji turizam.  Bitno nam je zadržati pozitivno ozračje i status jedne od top turističkih  destinacija na Mediteranu. I ove godine podržali smo veliki broj kvalitetnih projekata koji će godini biti nositelji hrvatske turističke ponude, ali i  odličan motiv dolaska gostiju u destinaciju, smatra direktor HTZ-a Kristjan Staničić.  


Jačanje ponude
Od projekata s područja Zadarske županije kojima je odobrena potpora, ukupno je 13  događanja u 2018. godini. Najveća potpora u iznosu od  100 tisuća kuna pripala je Tuna, sushi & wine festival 2018. u organizaciji  Turističke zajednice grada Zadra. Gospodar otoka – Uspon na sv. Mihovil  donio je TZ Općine Preko 10.000 kuna, isti iznos dobila je TZ Općine Sali  za Dugootočke dane ljekovitog bilja, potom Riva rafting centar putnička  agencija za Zrmanja adventures festival, dok je TZ Općine Sv. Filip i Jakov  za  18. Festival cvijeća Zadarske županije pripalo 40.000 kuna, ali po dvije  mjere iz natječaja.
   Općini Sveti Filip i Jakov i KUD-u Sv. Roko pripalo je 20 tisuća kuna za  Susret hrvatskih kulturno-umjetničkih društava iz iseljeništva "Do budućnosti tragovima vlastite prošlosti", JU "Nacionalni park Paklenica"  dobila je 10.000 kuna za  19. Međunarodni susret penjača Paklenica  2018., TZ Općine Starigrad pripalo je 30 tisuća kuna za manifestaciju    Tragovima Winnetoua, TZ Općine Sali pripalo je 20 tisuća kuna za Saljske užance, tvrtka Zadar Outdoor je za Zadar Outdoor Festival dobila  40.000 kuna, JKU "PRVENJ" iz Tkona dobila je 40 tisuća kuna za  Škraping international treking race, isti iznos dobila je tvrtka Ilirija  za Biograd  boat show, dok je Zadar-event dobio 20 tisuća kuna za dm millenium  jump.


Potpora i nerazvijenima
U dijelu potpora turističkim zajednicama na turistički nerazvijenim  područjima TZO Jasenice je za projekt Smeđa signalizacija – Jedna Welcome tabla, jedna obavijesna ploča i 62 turistička putokazna znaka dobilo 15.000 kuna, TZO Kali je za Obnova i nadopuna smeđe/turističke signalizacije pripalo 30.000 kuna, TZO Starigrad za Unapređenje kvalitete  interpretacije atrakcija podvelebitskog područja u funkciji razvoja aktivnog turizma pripalo 100.000 kuna, a TZ Općine Tkon za Podizanje kvalitete informacija za posjetitelje te izrada i postavljanje turističke signalizacije pripalo je 16.000 kuna.
Za potpore projektima turističkih inicijativa i proizvoda na turistički  nerazvijenim područjima Riva rafting centar  je Camping village Zrmanja  – kamp s pet zvjezdica dobio 60.000 kuna, a Lovište Diana  za Kuću za odmor Obrovac pripalo je 50.000 kuna.
Dodijeljene su i potpore programima destinacijskih menadžment  kompanija, pa je tako tvrtka Maricom diz Paga za projekt  Bijelo blago  otoka Paga i okolice dobila 50.000 kuna, a Sunturistu je   za  Hiking along  the coastline and the wilds of Pag  pripalo 50.000 kuna.
HTZ navodi kako je kroz program potpora događanjima podržano  ukupno 246 manifestacija s ukupnim iznosom od devet milijuna kuna.  Navedena sredstva su raspodijeljena kroz tri glavne mjere programa:  potpore događanjima u pred i posezoni (1.500.000 kn); potpore nacionalnim i regionalnim događanjima (3.350.000 kn); potpore TOP događanjima (4.150.000 kn).
Iznos od pet milijuna kuna dodijeljen je kroz program potpora za turističke zajednice na turistički nerazvijenim područjima i to za ukupno  145 projekata.
Putem programa za projekte turističkih inicijativa i proizvoda na turistički nerazvijenim područjima potporu je ostvarilo 37 projekata u ukupnom iznosu od dva milijuna kuna, dok je ukupno 36 projekata ostvarilo  potporu od 1.895.000 kuna kroz program potpora destinacijskih menadžment kompanija.