Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Jedva oformljeni dodatni timovi zadarske Hitne, fali liječnika na Pagu i Viru

01.07.2018. 05:22
Jedva oformljeni dodatni timovi zadarske Hitne, fali liječnika na Pagu i Viru


Unatoč početnim problemima, uspjeli smo oformiti dodatne liječničke timove Hitne pomoći za ovogodišnju turističku sezonu na  području naše županije. Nedostaju nam još dva liječnika kako bismo  mogli ekipirati turističke timove na Pagu i Viru, rekao nam je jučer Predrag Orlović, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije.


Potraga za liječnicima
Ove godine tražili su dodatne liječnike, dva liječnika u Zadru i u Biogradu, po jednog za Starigrad i Pag, tri za tim na Viru, te četiri za tim Hitne medicinske pomoći u Ninu. Te su tek početkom sezone uspjeli ekipirati većinu timova.
Za rad u ovim timovima uglavnom angažiraju mlade liječnike, odnosno one koji su tek završili fakultet koji, tako tijekom ljeta, stječu znanje i  iskustvo radom u turističkim timovima.
– Pretpostavljam kako je jedan od razloga teškog formiranja timova  manje liječnika koji su ove godine završili fakultet. Također, termini polaganja stručnih ispita bili su kasno raspisani te su ih liječnici polagali  tek nedavno, a bez tih ispita ne mogu raditi, pojasnio je Orlović situaciju  oko neusklađenosti administracije i stvarne situacije na terenu.
Dodao je kako su unatoč problemima spremni za sezonu koja je već  počela te su uspjeli složiti dovoljan broj timova koji će moći tijekom ljeta  pružiti turistima i domaćima potrebnu liječničku pomoć.


Info pultovi u Zadru i Biogradu
Također, dodao je kako su u Biogradu i u Zadru uredili info pultove na  kojima će turisti moći dobiti potrebne informacije o tome gdje mogu potražiti liječničku skrb u koliko im zatreba tijekom ljeta. Info pultove su  postavili u prostorijama Hitne medicinske pomoći u Zadru i u Biogradu.
– Svaki pacijent koji nije hitan slučaj može se zbog zdravstvenih problema javiti u turističku ambulantu koje imamo u Zadru, Biogradu i Pagu. Turističke ambulante rade svaki dan od 8 do 22 sata, a u Zadru je turistička ambulanta smještena u bolnici u staroj kirurškoj ambulanti, pojasnio je Orlović. 
Renata Bek, ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije potvrdila je  kako su spremni za sezonu. Dodala je kako se turisti, ukoliko se nađu u  potrebi za liječničkom pomoći, zahvaljujući EU zdravstvenoj iskaznici  mogu javiti bilo kojem liječniku obiteljske medicine te će tamo primiti  adekvatnu pomoć.
 – Cijelo vrijeme tražimo liječnike kojima bismo popunili upražnjena  mjesta i zamijenili one koji su na godišnjem odmoru. Stalno slažemo liječnike prema potrebama, ali ipak nemamo adekvatan broj, rekla je Bek,  istaknuvši kako stalno imaju raspisane natječaje za zapošljavanje, ali kako je na Zavodu za zapošljavanje vrlo mali broj liječnika obiteljske medicine, dok pedijatara i ginekologa uopće nema.