Obitelj Kobijak uživala na ljetovanju kod Virana

Slika korisnika valentinam
DOBRA VOLJA
Autor: 
Prije tri mjeseca obitelj Kobijak tragično je zbog bolesti ostala bez tate Miroslava, dragovoljca Domovinskog rata, pa peteročlana baranjska obitelj sada preživljava od 970 kuna mirovine uz dječji doplatak
Virski list
More je bilo presudno za poseban osjećaj

Sedmogodišnja Lana, četiri godine stariji Adrian i njihova četrnaestogodišnja sestra Adrijana koja je upravo završila sedmi razred, ljetovali su sedam dana na Viru sa svojom mamom Magdalenom Kobijak.  Svi su iz Kneževa, malog baranjskog mjesta udaljenog 40-ak kilometara  od Osijeka prema mađarskoj granici, i svima je ovo prvi dolazak na otok  Vir. Lani i Adrijani čak i prvi susret s morem, kojega nikad prije nisu vidjeli i doživjeli.

 Teške životne okolnosti

- Najgore mi je bilo popeti se na brod kada smo išli na izlet na Kornate,  jer se plašim mora. Nije ni djeci bilo svejedno, ali smo se poslije nekako  opustili, priznaje mama Magdalena.

- Kornati su predivni, Vir također. Na moru je sve drukčije i nekako  ljepše. Nakon dugo vremena nisam imala bolove, mogla sam normalno  disati i dobro se osjećati. Djeca su primijetila kako se više ne držim za  leđa, priča nam dalje gospođa Magdalena otkrivajući ne baš jednostavne  i lijepe životne činjenice, kao i razlog dolaska na otok.

 - Imam izljev tekućine iz desne plućne maramice. Ne pomažu ni tablete, pa zbog toga ne mogu raditi, ali otkad sam na Viru ne osjećam bolove, kaže Magdalena.

Prije tri mjeseca obitelj Kobijak tragično je zbog bolesti ostala bez tate  Miroslava, dragovoljca Domovinskog rata, pa peteročlana baranjska obitelj sada preživljava od 970 kuna mirovine uz dječji doplatak. Najstarija  kćer Dijana zato se sezonski zaposlila u Mandri na otoku Pagu kako bi financijski pomogla obitelj, ali više od toga Kobijakovima je teško zamisliti.

Ljetovanje im je osigurala udruga „Dobra volja“ iz Zagreba koja pomaže obiteljima slabijeg imovinskog stanja, i to na isti način na koji su  prošlog ljeta dvije obitelji iz Hrvatske došle na Vir. Preko predsjednice  Udruge Marijane Matešić pronađeni su velikodušni ljudi na Viru koji su  uvijek spremni pomoći.

Tko je sve pomogao?

U ovom slučaju Kristijan Prekpalaj koji je ponudio puni pansion obitelji Kobijak u apartmanskoj zgradi „Villa Monica“, Dragana Kontent i  Mile Utković iz tvrtke „Watersport Vir“ koji su im osigurali ljetnu zabavu i  sve drugo što je trebalo, Željko Zorić koji je darovao kornatski izlet brodom „Burja“, Živko Vučetić koji je djeci poklonio besplatno uživanje na  najvećem virskom trampolinu i Andrijana Šimunić iz Beauty centra TiA“  s besplatnim frizurama i make-up dodatkom za večeru u restoranu „Kotarina“ destinacijske tvrtke „Vir turizam“.

Naravno, od prvog dana ove humanitarne akcije u svemu je sudjelovao predsjednik Udruge dragovoljnih darivatelja krvi „Vir“ Goran Vicković donacijama u ime virske udruge i organizacijom ljetovanja na Viru.

- Svi su nam pomogli i svima sam neizmjerno zahvalna. Znate, jako je  teško kad nedostaje novca, a ne mogu raditi, govori Magdalena, ali s ponosom ističe kako su joj djeca unatoč životnim nedaćama pristojne osobe i vrlo dobri učenici.

- Djeca su mi radost. Njima je sada bilo lijepo na Viru, a dalje ćemo se  snalaziti kao i dosad. U Baranji je teško, nema puno posla i sve je više  onih koji odlaze. Ipak, ima i obitelji koji lijepo žive, kaže Magdalena Kobijak. 

Virani uvijek spremni pomoći

Zahvaljujući nesebičnoj pomoći svojih članova humanitarna Udruga „Dobra volja“  iz Zagreba svake godine osigurava za obitelji slabijeg imovinskog stanja sedmodnevno ljetovanje na jadranskim destinacijama. Prošle godine dvije su obitelji iz Zagreba  i Bjelovara bile na Viru, a ove su godine došli Kobijakovi iz Kneževa. 

- Teško je, jer je na žalost puno obitelji kojima pomoć treba, kaže predsjednica  „Dobre volje“ i poznata hrvatska humanitarka Marijana Matešić, a predsjednik UDDK Vir Goran Vicković potvrđuje kako će uvijek sudjelovati u realizaciji ove i sličnih  humanitarnih akcija.

- Mi na Viru uvijek želimo pomagati, komu god i kad god treba. I sljedeće ćemo  godine organizirati smještaj i sedmodnevno ljetovanje za obitelji, ističe Vicković.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno