Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

[FOTO] DANI PONOSA I SLAVE Marko Čulina: Trideseta obljetnica bez koronavirusa!

29.06.2020. 09:07


U sklopu obilježavanja 29. godišnjice formiranja i borbenog djelovanja 112. brigade, jučer su na Gradskom groblju kod Središnjeg križa položeni vijenci i zapaljene svijeće, a potom je u Katedrali svete Stošije služena sveta misa za poginule pripadnike ove legendarne postrojbe kao i za sve poginule hrvatske branitelje. Uz predstavnike Udruge dragovoljaca i veterana 112. brigade na čelu sa prvim ratnim zapovjednikom Markom Čulinom, vijence su položili i svijeće zapalili izaslanici Grada Zadra, Zadraske županije, PU zadarske, općina Poličnik i Škabrnja te brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata.
U ime Ministarstva hrvatskih branitelja vijenac je položila Amalija Blagojević izaslanica ministra Tome Medveda.


Zahvala Marka Čuline
-Zahvaljujem svima koji su u ovim otežanim okolnostima uložili truda i došli obilježiti 29. godišnjicu naše Brigade, odati počast poginulim pripadnicima, ali i odati priznanje svim pripadnicima 112-te, kao zahvalu za sve što su dali u sudbonosnim trenutcima za obranu grada Zadra, zadarskog područja i cijele RH, rekao je Marko Čulina, pozdravljajući izaslanstva, braniteljice i branitelje.
Pukovnik Čulina je i ovom prigodom podsjetio da je 112. brigada prva vojna postrojba formirana na zadarskom području sa zadaćom da brani područje od Karlobaga do Stankovaca i od Velebita do zadarskog i biogradskog akvatorija, odnosno područje današnje Zadarske županije. Nakon ustrojavanja i uspješne obrane Zadra i njegovog zaleđa u 1991. godini, 112. brigada daje veliki doprinos u pobjedničkim i oslobodilačkim akcijama Maslenica i Oluja, te u završnim borbama u Bosni i Hercegovini.
-U Domovinskom ratu izgubili smo 74 svoja suborca dok se dvojica do danas vode kao nestali. Također, teže i lakše je ranjeno više stotina pripadnika brigade, istaknuo je Čulina.


Najbrojnija postrojba Hrvatske vojske
Za vrijeme Domovinskog rata u 112. brigadi borilo se više od 11.000 hrvatskih branitelja što je svrstava u najbrojniju postrojbu Hrvatske vojske. Podsjetimo i da je za ukupan doprinos u razvoju hrvatske vojske, sudjelovanju u Domovinskom ratu i stvaranju i obrani samostalne i neovisne Republike Hrvatske, 112. brigada odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u ratu.
Obraćajući se nazočnim izaslanstvima, braniteljicama i braniteljima Marko Čulina im je uputio poziv: – Dogodine, kada slavimo 30. obljetnicu nadamo se još masovnijem odazivu da zajedno s našim sugrađanima svečano obilježimo jubilarnu obljetnicu naše slavne brigade ponosa Zadra i Zadarske županije, rekao je Čulina i dodao: Nadamo se bez koronavirusa jer on nije pozvan!
Obilježavanje 29. godišnjice nastavljeno je u Katedrali svete Stošije. Misu u spomen na poginule branitelje 112. brigade služio je don Rade Pinčić. U svojoj propovjedi don Pinčić je istaknuo značenje i ulogu slavne zadarske brigade u obrani našeg Grada, šireg zaleđa i Domovine Hrvatske. Tijekom propvijedi više puta je ponovio: Tko više voli sebe nego Domovinu taj ne može biti ratnik, a tko više voli svoj život nego učitelja Krista taj ne može biti dobar čovjek. Ne može biti dobar čovjek tko voli samo sebe, poručio je don Rade Pinčić.
 




Umiru u najboljim godinama


Da je tu, sada bi naš Điđo, kao i uvijek dosad, pročitao nešto svoje. Prigodno i inspirativno, rekao je Marko Čulina. Nažalost, ratnih dragovoljaca Ivice Đovana Matešića Jeremije, kao ni Ivice Kapetanovića nema više. Umrli su ovih dana. Jeremija ili Điđo, kako smo ga zvali, u svojoj 62. godini, a Ivica Kapetanović u 55-toj godini života. Svjedoci smo, dodao je Čulina, da nam i drugi branitelji umiru gotovo svakodnevno od posljedica ratnih trauma i to u najboljim godinama. U prosjeku od 50 do 65 godina kad bi, da nije bilo rata i bolesti, mogli još puno godina služiti svojim obiteljima i Domovini.
 


Majka poginulog branitelja Orlanda Vančeka došla iz Osijeka


Među brojnima koji su na Gradskom groblju kod Velikog Križa položili vijence i zapalili svijeće odajući počast poginulim braniteljima bila je i Ema Vanček majka poginulog pripadnika 112. brigade Orlanda Vančeka iz Osijeka. – Tužna sam, ali i ponosna na svog sina, rekla je gospođa Ema, koja je stigla iz Osijeka gdje živi sa suprugom Vladom.
Uz predstavnike Udruge 112. brigade, vijence su položila brojna izaslanstva među kojima Udruga roditelja poginulih branitelja, Koordinacija Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Amalija Blagojević, izaslanica ministra hrvatskih branitelja, Udruga žena iz Domovinskog rata…
Izaslanstvo Zadarske županije predvodio je pročelnik Ivan Šimunić, izaslanstvo Grada Zadra dogradonačelnici Jagoda Surać i Ante Babić, PU Zadarska na čelu sa načelnikom Antunom Dražinom, Udruga PTSP, Udruga dragovoljaca Domovinskog rata, općina Škabrnja i Poličnik, izaslanstvo 7. Domobranske pukovnije na čelu s ratnim zapovjednicima Danijelom Telesmanićem i Danijelom Kotlarom, Božidar Kalmeta, predsjednik HDZ-a Zadarske županije i mnogi drugi
Blagoslov poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima podjelio je vojni kapelan Ivica Topalović.