Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

I dalje na snazi preporuka da se knjige ne prelistavaju

29.06.2020. 09:41


Uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera, kako je potvrdila ravnateljica Gradske knjižnice Zadar, Doroteja Kamber-Kontić, od sredine lipnja je slobodan pristup knjižničnoj građi na policima Središnje knjižnice, ali i u svim njezinim ograncima.
– Našim korisnicima za vrijeme boravka u knjižnici sugeriramo nošenje maske, ali i korištenje dezinficijensa koji su dostupni na više punktova u našem knjižničnom prostoru, poručila je ravnateljica Kamber-Kontić, dodajući kako je i dalje na snazi preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da se knjige ne prelistavaju.


Odgovornost i susretljivost korisnika
Nadalje, radi poštivanja epidemioloških mjera, pored nošenja maski koje su obavezne za djelatnike knjižnice, preporučuje se njihovo nošenje i korisnicima, koji su prema riječima ravnateljice, pokazali veliku odgovornost i susretljivost u poštivanju socijalnog razmaka, ali i svih drugih mjera koje štite zdravlje njih samih i djelatnika.
– Našim korisnicima preporučujemo da se u knjižnici zadrže maksimalno 20 minuta, što oni vrlo korektno prihvaćaju, a u slučaju da netko od njih dođe bez maske, a pritom želi pregledati knjižničnu građu, onda se jave našim informatorima nakon čega dobiju tražene naslove, objasnila je ravnateljica Kamber-Kontić, ističući kako sve savršeno funkcionira.
Osim što se mogu preuzeti direktno u knjižnici, knjige se mogu i online rezervirati.
Ono što je novi moment od sredine lipnja to je da je ponovno otvorena čitaonica dnevnog i tjednog tiska, ali i časopisa samo što se po novom režimu prethodno korisnik koji želi čitati novine mora najaviti kako bi dobio svoj termin.


Rezervirati vrijeme u čitaonici
– Od sredine lipnja otvorena je čitaonica koja je spojena s prostorom medioteke, ali se korisnici prije dolaska u čitaonicu moraju najaviti za korištenje čitaonice i rezervirati svoje vrijeme koje smo zbog sigurnosti i zaštite zdravlja ograničili na 45 minuta, s tim da je u čitaonici obavezno korištenje maski i dezinfekcija ruku, objasnila je Kamber-Kontić, ističući kako je čitaonica najviše posjećena u prijepodnevnim i večernjim satima.
Što se tiče bibliobusa, on je je već duže vrijeme aktivan uz obavezne mjere dezinfekcije ruku i poštivanje socijalne distance unutar autobusa, dok su kulturni programi u prostoru Multimedijalne dvorane i drugih prostora knjižnice za sada na čekanju.
– Iako smo imali u planu neka događanja, morali smo ih odgoditi, jer su uvjeti poprilično rigorozni, ali smo zato održali nekoliko programa zatvorenog tipa kao što je tečaj za trudnice i to uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i u dogovoru s patronažnom službom, kazala je ravnateljica, podsjećajući kako, nažalost, zbog cijele novonastale situacije zbog pandemije koronavirusa do daljnjega neće biti događanja na koja su se korisnici naviknuli.
Ovom prilikom, ravnateljica je podsjetila kako karantena za vraćenu knjžničnu građu već zadnja dva tjedna nije aktualna, ali da se po povratku obavezno dezinficiraju one knjige čije su korice plastificirane, nakon čega idu na police, te su odmah dostupne korisnicima.