Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

SEZONA, KORONA I GRADILIŠTA Kasap: Treba pronaći dobru mjeru kojom će se pomiriti interesi turizma i građevinskog sektora

29.06.2020. 09:49


Hrvatska gospodarska komora zatražila je od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja da lokalnoj samoupravi pošalje preporuku o ukidanju zabrane izvođenja građevinskih radova u ljetnom razdoblju.
– Zahtjev smo poslali u ime građevinskih kompanija kojima je koronakriza bitno otežala uvjete rada. Za trajanja pandemije HGK se uspjela izboriti da se gradilišta ne zatvaraju i da što prije otvore trgovine građevinskim materijalima i opremom, što je očuvalo aktivnost i radna mjesta u branši. Potpuni prekid svih zemljanih i konstrukcijskih radova otežao bi oporavak i realizaciju zakazanih radova, a to bi nanijelo dodatnu financijsku štetu i posljedično dovelo do otpuštanja velikog broja radnika, istaknula je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj.


Specifična situacija
Prema trenutnom Zakonu o gradnji, gradovi i općine mogu samostalno donositi odluke o zabrani radova, ali iz Sektora graditeljstva i komunalnog gospodarstva HGK poručuju da su zbog pandemije ostvareni iznimni uvjeti te da se uz ishođenje potrebnih odobrenja i suglasnosti lokalnih vlasti, mora omogućiti nastavak aktivnosti.
– Ukidanje zabrane znatno bi pomoglo graditeljstvu i srodnim granama, a pri tom ne bi ozbiljnije ugrozilo turističku sezonu koja će zbog objektivnih razloga biti nešto skromnija, pojasnila je Čagalj.
Naime, lokalna samouprava svake godine donosi odluku o zabrani građevinskih radova u prvoj turističkoj zoni tijekom ljetnih mjeseci, odnosno od sredine lipnja do sredine rujna, a sa željom da buka radova ne bi stvarala probleme u turizmu. Ove godine imamo specifičnu situaciju u kojoj je zbog epidemije koronavirusa turizam u velikoj krizi, a građevinski sektor je jedan od onih koji još uvijek relativno normalno funkcionira. Upravo zbog toga građevinari su tražili da im se omogući da i tijekom ljetnih mjeseci mogu raditi. Inače, ovih dana po gradu je moguće vidjeti kako se i dalje izvode građevinski radovi na brojnim otvorenim gradilištima, iako smo se već skoro početku srpnja te je zabrana izvođenja radova već trebala biti izdefinirana.
Tako se još uvijek radi na izgradnji nove zgrade infektologije, a koja se nalazi u prvoj turističkoj zoni, odnosno u zoni u kojoj je lani bilo zabranjeno izvođenje radova. Isto je i s radovima na budućem Centru kreativnih industrija na Relji, ali i uređenju Muraja, Providurovoj palači te mnogim drugim otvorenim gradilištima na kojima se unatoč vrućini i ljetu te koroni i dalje praši, zida, šaluje i gleta.


Rješavati od slučaja do slučaja
Denis Ikić, direktor HGK Županijske komore Zadar, rekao nam je kako je ovu inicijativu proslijedio predstavnicima građevinskog sektora koji imaju podijeljeno mišljenje o tome te za sada nisu Gradu uputili prijedlog o tome da se obustavi zabrana radova u sezoni.
– Odluku o ovome donosi lokalna samouprava i mislim da bi se ovo trebalo rješavati od slučaja do slučaja. Ideja je bila da sada, s obzirom da u priobalnim mjestima gotovo i nema turističke djelatnosti, građevinski sektor nastavi s radom. Naime, mnoge jedinice lokalne samouprave odrede da zabrana radova traje od 60 do 90 dana, a što nekim građevinskim tvrtkama stvara probleme. Naime, građevinski sektor ovu pauzu pokrije godišnjim odmorima, ali problem ostaje onaj dio od dodatnih mjesec dana. Ovaj problem treba individualno rješavati jer nije situacija ista u velikom ili malom gradu, u priobalju ili na otoku, pojasnio je Ikić.
Darko Kasap, pročelnik UO za prostorno uređenje i graditeljstvo rekao nam je kako je potrebno pronaći dobru mjeru kojom će se pomiriti interesi turizma, koji je u velikim problemima i interesi građevinskog sektora koji generira razvoj i stvara kapital. O ovome će odlučivati Odjel za gospodarstvo kojemu je na čelu Ivica Katić te gradonačelnik Branko Dukić.
Kako bismo došli do odgovora što je u Gradu Zadru odlučeno na ovu temu, još 16. lipnja smo uputili upit na relevantne adrese u Gradu Zadru, međutim, unatoč našim čestim pozivima nitko nam do trenutka zatvaranja ovog broja nije odgovorio. Prošle godine zabrana izvođenja radova trajala je od 1. srpnja do 31. kolovoza, a kako će biti ove godine, ostaje za vidjeti.
 




Radovi u Diklu stali na zahtjev mještana


Prije nekoliko dana prekinuti su radovi na uređenju kupališta u Diklu. Provjerili smo s predsjednicom Mjesnog odbora Martinom Matešić zna li zašto su radovi prekinuti te kako mještani komentiraju ovo što je do sad učinjeno.
– Mještani su zadovoljni ovim što je do sada napravljeno te se vesele činjenici da će se urediti kupalište. Zbog kašnjenja u izvedbi radova naši su mještani sredinom lipnja tražili da se obustave radovi kako bi se pripremili za turističku sezonu. Naime, ove godine je turistička sezona slabija te smo, u dogovoru s pročelnikom Darkom Kasapom, odlučili obustaviti radove i urediti plažu da bude sigurna za kupače do nastavka radova, pojasnila nam je Martina Matešić dodavši kako će plaža po nastavku radova biti brzo gotova jer su sada došli i svi materijali, koji su također zbog koronakrize kasnili.