Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Slovenska infektologija traži strože mjere na granici s Hrvatskom: “Situacija je kritična”

29.06.2020. 16:04


Slovenska infektologinja koja vodi stručni tim vlade za koronakrizu zauzela se u ponedjeljak za strožu kontrolu ulaza u Sloveniju osoba koje dolaze izSrbije i BiH, a u tranzitu su kroz Hrvatsku.
– Naša stručna skupina predlaže intenzivniji nadzor nad osobama koje prelaze slovensko-hrvatsku granicu. Događa se da ljudi dolaze iz Bosne, imaju naše dokumente i slovensku registraciju, a granični policajac ne zna odakle dolaze”, kazala je Beović u ponedjeljak u izjavi koju prenose mediji, te dodala da je i situacija u Hrvatskoj sada kritična jer se povećao broj dnevnih zaraza, pa Slovenija razmišlja da je prebaci na popis epidemiološki manje sigurnih zemalja.
Beović je tako sugerirala potrebu bolje međusobne suradnje graničnih policija Slovenije i Hrvatske, kako bi se dobile informacije tko je kroz obje države u tranzitu i tko je boravio u Srbiji i BiH i drugim državama na Balkanu koje su na “crvenoj listi” epidemiološki nesigurnih država, ocjenjuju mediji.
Dopisnici Slovenskog radija iz Beograda i Zagreba objavili su u u ponedjeljak da je Hrvatska “popustila” pod pritiskom Sarajeva i ponovo omogućila dolazak turista iz BiH na hrvatsku obalu bez karantene.
Pri tome, kako navode, ti su turisti važni za spašavanje turističke sezone u dijelu srednje Dalmacije, gdje imaju velik broj svojih nekretnina, a mnogi imaju i hrvatsko državljanstvo, navodi Slovenski radio.
Beović, infektologinja bliska slovenskom premijeru Janezu Janši, ovih je dana u vezi situacijom u Hrvatskoj novinarima kazala da bi možda bilo dobro “propustiti” neko ljetovanje u Hrvatskoj i ostati kod kuće.