Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

»Bilo je srednje teško, ali tko je učio – znao je«

29.06.2021. 12:26


Zadnji tjedan polaganja državne mature počeo je jučer s testom iz matematike i to A razine koji su učenici pisali puna tri sata. U podne smo ih pričekali ispred zgrade četiriju škola u Parku Vladimira Nazora. Svi su mahom rekli da je ispit bio srednje težak. Naši sugovornici su izašli zadovoljni i »lakši za 10 kila« što je taj dio mature iza njih.
Matej Levačić, maturant Gimnazije Vladimira Nazora, planira upisati Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu.


Matematika se ne uči stihijski
– Bilo je dobro, slično kao i prošlih godina – ni preteško, ni prelagano. Očekujem da ću imati 90 posto točnih zadataka, izrazio se matematički Levačić.
Kako kaže, matematika se ne uči stihijski, ni štreberski.
– Matematika se uči cijelo školovanje, kontinuirano. U četvrtom razredu sam od početka godine, uz novo gradivo, malo više ponavljao gradivo iz prva tri razreda, a sad pred kraj nisam nešto posebno više učio, kaže Levačić. Ostale ispite na maturi je, kaže, riješio pristojno, ali najviše se fokusirao na matematiku jer se na upisu na fakultet koji želi to najviše gleda.
Dora Kalac iz Gimnazije Jurja Barakovića kaže da je matematika uvijek teška sama po sebi.
– Nisu ni ove godine olakšali test, bilo je dosta teško. Bit će mi valjda dovoljno za prolaz. Prolazila sam ispite sa starih matura dok sam se pripremala i ove godine je na istoj razini kao i uvijek, nisu nam ništa olakšali s obzirom na ovu cijelu situaciju, što i nije baš u redu. A biologija i fizika su mi bile jako teške, još i teže nego prošlih godina, govori Dora koja želi upisati stomatologiju.
Kako kaže, zadnjih nekoliko zadataka je bilo jako teško, ali pretpostavlja da su ti zadaci namijenjeni onima koji baš namjeravaju upisati matematiku.
– Bila sam pod velikim presingom pa ni ne znam sad reći kakvi su sve zadaci bili. Ali svakako, kao i uvijek, onaj tko je učio, znao je, priznaje Dora.


Danas B razina
Nekolicina učenika izašlo je iz škole ispitujući jedni druge koliki je kome rezultat u zadnjem zadatku. Zaključuju da je svima bio isti i odlaze zadovoljno.
Jakov Joja iz Barakovića rekao je da je bilo teško, ali da je dobro prošao.
– Učio sam puno, a zadnjih mjesec dana sam vježbao svaki dan, rekao je Jakov koji želi upisati Fakultet elektrotehnike ili strojarstvo.
Zadovoljna je bila i Andrea Brković iz Gimnazije Vladimira Nazora.
– Bilo je ok. Malo težih zadataka, malo lakših, neka sredina. Rekla bih da sam riješila ispit za četiri, rekla je Andrea, odlikašica kojoj je prvi izbor za daljnje školovanje Građevinski fakultet.
Danas je na rasporedu ispit iz matematike B razina, s početkom u 9 sati. Ispit će trajati 150 minuta. Zadnji ispiti iz ovogodišnje državne mature su sutra, 30. lipnja i to logika s početkom u 9 sati i glazbena umjetnost u 14 sati. Rezultati mature s ljetnog roka će biti objavljeni 14. srpnja, a nakon vremena za prigovore, konačna objava rezultata bit će poznata 23. srpnja.