Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Trideset godina ponosa na 112. brigadu

29.06.2021. 10:42


Polaganjem vijenaca na Gradskom groblju Zadar jučer je započelo obilježavanje 30. obljetnice osnutka 112. brigade Hrvatske vojske. Program nastavljen otvaranjem spomen sobe u čast poginulim i nestalim pripadnicima 112. brigade te izložbom fotografija i dokumenata u Kneževoj palači.


Nove fotografije pa i pjesme
Izložbu je svečano otvorio župan Zadarske županije Božidar Longin, a nazočili su i izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, general-pukovnik Mladen Fuzul, izaslanik Ministarstva branitelja Vladimir Bergman, izaslanik Ministarstva obrane brigadir Dražen Ressler, predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić i saborska zastupnica Grozdana Perić.
– Od početka Domovinskoga rata prošlo je 30 godina, rodili su se mnogi novi naraštaji, kojima je to razdoblje daleko. Upravo iz tog razloga, uz suorganizatorstvo Zadarske županije i Državnog arhiva u Zadru, izložba posvećena 25. obljetnici osnivanja 112. brigade je obišla sve osnovne i većinu srednjih škola u županiji, a putovala je i po ostatku Hrvatske, rekao je Marijan Maroja, autor izložbe i dodao kako je pojava koronavirusa, početkom 2020. godine, zaustavila daljnja izlaganja.
– Mnogi su nam branitelji, tijekom takvih izložbi dali nove fotografije pa i pjesme posvećene Domovinskom ratu. Zato je ova izložba, posvećena 30. obljetnici osnutka brigade bogatija novim dokumentima i fotografijama. Izložba je pokušaj predstavljanja ratnoga puta 112. brigade, od njenoga osnivanja 28. lipnja 1991. godine, do zapovijedi o demobilizaciji, 24. prosinca 1995. godine, istaknuo je Maroja te dodao kao su dio izložbe i fotografije te novinski izvještaji koji će posjetitelje vratiti u vrijeme Domovinskoga rata.
– Četiri su trenutka, koje smo željeli naglasiti. To su: obrana Zadra u rujnu i listopadu 1991. godine, oslobađanje brda Križ u svibnju 1992. godine, akcija Maslenica u siječnju 1993. godine i operacija Oluja, u kolovozu 1995. godine. Posebno mjesto u obilježavanju obljetnice imaju oni branitelji koji su poginuli i nestali tijekom rata. Jedan smo dio izložbe posvetili i radu Udruge na očuvanju i promicanju vrijednosti Domovinskoga rata te uloge 112. brigade u njemu, naglasio je Maroja.


Značaj 112.
– Nakon odavanja pijeteta našim suborcima i otvaranja spomen sobe, predstavljamo i ovu izložbu. Današnja izložba je počela nastajati još 1992. godine te je do danas nadograđivana i oplemenjivana novim sadržajima. Sama izložba nas vodi kroz vrijeme Domovinskoga rata. 112. je najstarija brigada u Zadarskoj županiji, ali i najbrojnija u Hrvatskoj vojsci. Kroz brigadu je prošlo preko 11.000 braniteljica i branitelja, rekao je Marko Čulina, predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja 112. brigade HV-a.
Župan Božidar Longin ukazao je i na povezanost Kneževe palače i izložbe.
– Mislim da nema prigodnijeg prostora za ovakvu izložbu, jer kada bi ova zgrada mogla pričati, ona bi ispričala sve strahote koje nosi rat. Danas stojimo u obnovljenoj zgradi, što simbolično govori o sjeti, tuzi i uspomenama, koje će u onima koji su prošli ratne strahote i svjedočili razaranju Zadarske županije, izazvati ova izložba. U nama će opet probuditi onaj isti ponos i slavu, koji nas nisu napuštali ni u najgorim vremenima. Ovakve izložbe treba organizirati kako bi se mi stariji sjetili prošlih vremena i naših suboraca, a djeca učila iz svoje prošlosti jer je bitno da se ono što je bilo ne ponovi. Narod koji uči na svojoj prošlosti sigurno će imati svoju budućnost, zaključio je župan Longin.




74 poginula i dvojica nestalih
Otvaranju spomen sobe 112. brigade nazočio je izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, general-pukovnik Mladen Fuzul, jedan od zapovjednika 112. brigade, predstavnik Ministarstva obrane brigadir Dražen Ressler, te general Blaž Beretin, pripadnik 112. brigade.
– Ova je spomen soba otvorena za naša 74 poginula suborca i dvojicu nestalih, istaknuo je predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja 112. brigade Hrvatske vojske Marko Čulina i dodao kako su slike poredane po datumu pogibije pripadnika brigade.
– Prvi poginuli je Dinko Božićev – Diksi, koji je stradao 13. rujna 1991. godine. Najveći broj žrtava je u razdoblju od 1. do 6. listopada 1991. godine, kada se vodila bitka za Zadar. Tada je izbor bio, ili biti i opstati, ili doživjeti tešku sudbinu okupacije. Samo je 6. listopada poginulo osam pripadnika, kazao je Čulina i objasnio namjenu spomen sobe.
– Ovdje mogu doći roditelji i djeca poginulih, a mi kao njihovi suborci u ovome prostoru imamo radni dio za primanje braniteljskih delegacija koje bi dolazile u posjet, te učenika osnovnih i srednjih škola kojima bismo govorili o povijesti 112. brigade, istaknuo je Čulina te ukazao na nekoliko činjenica bitnih za povijest brigade.
– Godine 1992. smo sa 159. brigadom oslobodili brdo Križ kod Bibinja, iduće 1993. godine sudjelujemo u akciji Maslenica i potom u akciji Oluja. Temeljem sporazuma Tuđman – Izetbegović, pripadnici 112. brigade borili su se i na teritoriju Bosne i Hercegovine. Sudjelovali smo u deblokadi Bihaća. Brigada je, pored Zadra, branila i zaleđe Dubrovnika i Posavinu. Uvijek smo suosjećali s onima kojima je bilo teško te s onima koji su nama pomogli u najtežim trenucima. S nama su i pripadnici Međimursko-dalmatinskog voda, koji su 17. rujna oslobodili vojarnu u Čakovcu. Najprije su došli u Šibenik, a potom i u Zadar. Svoje su živote izložili za našu domovinu i branili svoje suborce u Dalmaciji, zaključio je Čulina.


Povijest 112. brigade
28. lipnja 1991. godine, na samom početku Domovinskoga rata, osnovana je zadarska 112. brigada HV-a. Bila je to prva i najznačajnija postrojba u Domovinskom ratu na području Zadarske županije, sastavljena najviše od puka s područja županije. Ove se godine obilježava 30. godišnjica obrane grada Zadra, u kojoj je odlučnu ulogu imala u pravo 112. brigada.
Udruga dragovoljaca i branitelja 112. brigade HV-a osnovana je 15. prosinca 2010. godine. Zadaća Udruge je promicati vrijednosti Domovinskoga rata, a posebno ratnoga puta 112. brigade te sačuvati uspomene i sjećanja na pripadnike brigade koji su dali život za Hrvatsku.