Na "tapetu" saga dnevne bolnice i opet KK Zadar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika katarina.ergovic
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA
Uvijek sam se trudio raditi najbolje. S reprezentacijama raznih uzrasta sudjelovali smo na europskim, svjetskim prevenstvima, olimpijadama..., izjavio je Longin na što je Pupić Bakrač dobacio kako uništavanje košarke u Zadru traje desetljećima te kako to nije priča od jučer
Marin GOSPIĆ
Župan Longin odgovarao na goruća pitanja

Na počeku današnje sjednice Županijske skupštine s dnevnog reda skinute su točke o dodjeli koncesija na pomorskom dobru zbog prigovora oporbenih vijećnika kako se točke nisu uvrstile u dnevni red na vrijeme. Županijski vijećnik Davor Čerkuč odmah je najavio kako će za svaku točku o koncesiji uzeti 15 minuta pauze kako bi usporili glasovanje.

Prigovor su imali i na uvrštavanje točke o imenovanju sudaca porotnika, kako bi se, kako navode, upoznali s imenima.

Teolog u Odsjeku za EU fondove?

Na aktualnom satu vijećnica Nevenka Marinović izrazila je želju da Županija organizira izlet za vijećnike u dva novootorena turistička bisera, Cerovačke špilje i Grapaščak na Telašćici.

Vijećnicu Vedranu Mišković, vijećnicu SDP-a, zanimalo je zbog čega su napravljene izmjene kod natječaja za zapošljavanje u upravna tijela.

- Od 17 izvršitelja, primit će se njih 23. Budući da se radi o povećanju od 30 posto službenika, zanima me i zbog čega su promijenjeni kriteriji struke, pa se za radno mjesto višeg referenta za prostorno uređenje traži magistar ili prvostupnik društvene, humanističke, tehničke struke pa je lako zamisliti situaciju da nam socijalni pedagog vodi tehnički pregled i izdaje uporabnu dozvolu. Slična stvar je u odsjeku za EU fondove, zašto bi tamo bio magistar ekonomije i prava kad to prema ovoj dopuni može biti kineziolog ili teolog, kazala je Mišković.

Također ju je zanimalo uređenje Kulturnog doma u Benkovcu.

Župan Božidar Longin na prvo pitanje je odgvorio kako su izmjene bile nužne jer je natječaj raspisivan tri puta, i osobe traženih zanimanja, poput arhitekata, jednostavno nije bilo.

- Kada je riječ o Domu kulture u Benkovcu, investitor je Grad Benkovac i za detalje ću se obratiti gradonačelniku, odgovorio je Longin.

Nedostatak pedijatara i ginekologa

Vijećnika SDP-a Zlatka Marasovića zanimalo je zbog čega je odvoz otpada u zaleđu i na otocima s tri puta tjedno smanjen na dva puta te kada će krenuti selektivno prikupljanje otpada po kantama, na što je Longin istaknuo kako će zatražiti pojašnjenje od Čistoće.

Helena Mikulandra iz SDP-a upozorila je na višestruko preplaćivanje taksi usluga u Zračnoj luci Zadar te zašto cijene nisu javno istaknute kao što je to slučaj u Splitu, a Longin je istaknuo kako je to u nadležnosti Zračne luke.

Također, upozorila je na problem nedostatka pedijatara u županiji, ginekologa, problem su i mjesta u dječjim vrtićima, dok se istovremeno govori o demografskim mjerama.

- U Bolnici je istovremeno i odljev i priljev liječnika, ali detaljnije ćemo obavijestiti u pismenom obliku, rekao je zadarski župan.

SDP-ov vijećnik Jure Zubčić izjavio je kako je dnevna bolnica saga bez završetka.

- Dokazali smo kako ravnatelj Čulina nije govorio istinu o postupku javne nabave gdje je zbog OB plaćeno 70 tisuća kuna, no tu priča ne završava. U natječajnoj dokumenticiji za postupak javne nabave OB je predala potpuno krivu dokumentaciju, pa je 8. ožujka 2022. izmjenjen troškovnik za 99 tona željeza što ukupno iznosi oko milijun kuna. Iz troškovnika je izbrisano 22 metara kubnih betona. U Hrvatskoj je rađeno nekoliko projekata dnevnih bolnica, neke od njih radila je tvrtka Solida i napravljene su bez većih problema, a nas se uvjeravalo da je tvrtka pred stečajem. Kako, župane, komentirate ovaj slučaj, zanimalo je Zubčića. Nakon toga iznio je sljedeću inicijativu.

Nabacivanje košarkom

- Povjerenstvo za sukob interesa protiv vas je otvorilo postupak i mi vam želimo ponuditi pomoć. Odlučili smo vam pomoći u izradi imovinske kartice, a istu pomoć smo namjeravali ponuditi gospodinu Škifiću no on je odlučio da mu je isplativije otići nego da javnost sazna njegovo imovinsko stanje, iznio je Zubčić nakon čega je u ime Kluba vijećnika SDP-a pitao kada se planira uvesti snimanje sjednica kako bi javnost i mediji u svakom trenutku mogli biti obaviješteni o svim točkama o kojima se raspravlja na sjednicama Županijske skupštine.

Longin je Zubčiću odgovorio da mu ne nudi pomoć.

- Imate vi većih problema, dodao je župan.

Kada je riječ o sagi zvanoj OB Zadar, župan je kratko dodao kako se o tome više puta govorilo na sjednicama.

- Što se tiče snimanja sjednica, to će se napraviti kada dođu za to potrebni uređaji, odgovorio je Longin.

Marko Pupić Bakrač, vijećnik Akcije mladih, optužio je Longina da je odgovoran za uništavanje KK Zadra, zajedno sa Željkom Žilavcem, Igorom Musapom i uz blagoslov gradonačelnika Branka Dukića i Božidara Kalmete.

- Bili ste potpredsjednik HKS-a, uništili ste košarku, izjavio je Pupić Bakrač.

Božidar Longin odgovorio je Pupiću Bakraču kako je u upravi KK Zadra bio prije 20 godina te je prije 15 godina bio potpredsjednik HKS-a.

- Uvijek sam se trudio raditi najbolje. S reprezentacijama raznih uzrasta sudjelovali smo na europskim, svjetskim prevenstvima, olimpijadama..., izjavio je Longin na što je Pupić Bakrač dobacio kako uništavanje košarke u Zadru traje desetljećima te kako to nije priča od jučer.

- Vi ste spin majstor, odgovorio je župan Pupiću Bakraču.

Pomoć ukrajinskoj djeci

Nadalje, na aktualnom satu vijećnik Željko Šoša je apelirao da se nastavi s organizacijom humanitarne pomoći za Ukrajinu te je Longin izjavio kako je prije 10-ak dana nekoliko tona pomoći poslano iz Zadra za Ukrajinu te kako će tijekom ljeta djeca iz Ukrajine boraviti u Zadru, u Đačkom domu, što je također oblik pomoći napaćenom narodu Ukrajine.

Ivica Žuvela iznio je inicijativu o adekvatnom zbrinjavanju infektivnog otpada te je pokazao sliku s deponija u Diklu gdje isti nije propisno zbrinut pa je istovremeno i izvor zaraze. Inicijativu je podržao Božidar Longin.

Vijećnik Davor Čerkuč upozorio je kako su se za ovu sezonu planirala nabaviti dva broda hitne medicinske pomoći te zašto nisu nabavljeni, a zanimalo ga je zbog čega se stalo s izgradnjom hospicija.

Longin je izjavio kako je jedan brod hitne pomoći nabavljen i već vozi, a drugi će uskoro doći.

- Sve predradnje za izgradnju hospicija su napravljene, projekt ide dalje, nije se stalo s tim i vjerojatno će biti pod ustrojem Doma zdravlja, vidjet ćemo, odgovorio je zadarski župan.

Na dnevnom redu raspravljalo se i glasalo o 39 točaka.

Predsjednik Zoran Šikić na sjednici je izrazio sućut novinarima, obitelji i prijateljima zbog iznenadne smrti kolege Vedrana Sitnice.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno