Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Dvadeset tisuća fanova stiže na Poljud

Autor:

28.07.2008. 22:00
Dvadeset tisuća fanova stiže na Poljud

Foto: AP



U nedjelju, 10. kolovoza na splitskom Poljudu konačno će se dogoditi u svibnju prošle godine potvrđeni i najavljeni  heavy-metal spektakl – treće hrvatsko gostovanje legendarnih “Iron Maidena”. Steve Harris, Bruce Dickinson, Nicko McBrain, Dave Murray, Adrian Smith i Janick Gers odrađuju trodjelnu “Somewhere Back In Time” svjetsku turneju u sklopu koje su već rasprodali i odradili gomilu stadiona i festivala na svim kontinentima.
Duh osamdesetih
Vitalni heavy-metal dinosauri su kao povod za turneju reizdali legendarnu “Live After Death” koncertnu ploču, ali na DVD formatu i složili “best of” kompilaciju “Somewhere Back In Time – Best Of 1980-1989”. Izdanje, ali i lista pjesama s turneje obuhvaća najsjanije trenutke iz osamdesetih “Iron Maidena”, što je, složit će se mnogi, ključno desetljeće u njihovoj tridesetogodišnjoj karijeri u kojem su nastali njihovi najvažniji albumi.
Osim liste pjesama, scenografija na stageu, koji će bit postavljen u poljudskoj školjci, također će prizivati njihove zlatne “eighties” trenutke, točnije “Powerslave” i “Somewhere In Time”, egipadske odnosno svemirske motive, što će reći da brojne hrvatske i vjerujemo strane fanove u ponedjeljak očekuje ultimativna heavy-metal gozba s pripadajućom estetikom. Odnosno, u najpozitivnijem mogućem smislu, estetika sa svim mogućim, tipično heavy-metal pretjerivanjima.
Kapetan Bruce
U prilog tome, vrijedi spomenuti još nekoliko specifičnih okolnosti vezanih uz tekuću turneju legendarnih “Mejdena”. Naime, bend se u veljači ove godine na turneju uputio, ni manje, ni više nego “Boeingom 747” kojim upravlja bendov pjevač, profesor povijesti, radijski urednik i voditelj, filmski autor i redatelj, te od nedavno profesionalni pilot Bruce Dickinson. U utrobi golemog aviona kapetana Brucea koji će sletiti na splitski aerodrom, osim šezdeseteročlane prateće ekipe, nalazi se i dvanaest tona, naravno, nužne koncertne prtljage.
Popularnost “Iron Maiden” fenomena u svijetu, a tako i na ovim prostorima vjerojatno nikada nije bila veća. Zašto je tome tako zbilja bi teško bilo objasniti. Po glasovima ulice i nekim neslužbenim informacijama, na Poljudu bi se u nedjelju moglo naći oko dvadesetak tisuća njihovih fanova, a treće hrvatsko ukazanje pedesetineštogodišnjaka iz londonskog East Enda, uz nedavni nastup grupe “Manu Chao” u Puli i budući Lennyja Kravitza u Zadru, vrhunac iznimno bogate koncertne sezone u Hrvatskoj.
 


Ulaznice za  “headbangers pit”  prodane u svibnju
Četiri tisuće karata za “headbangers pit”, ograđeni  sektor ispred pozornice, planule su još u svibnju, dok  se za ostatak “partera” i tribine, ulaznice po cijeni od  250 kuna mogu nabaviti na svim za to predviđenim  prodajnim mjestima diljem Hrvatske.