Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Jedan od mnogih, a potpuno svoj

Autor: Edi Prodan

28.07.2008. 22:00
Jedan od mnogih, a potpuno svoj


Dopadljiv izgled koji kombinira eleganciju i agresivnost, bogata ponuda motora i opreme od Audijevog karavana stvaraju predmet želja mnogih. I tako već godinama
Desetljećima jedan od najljepših karavana na maski nosi simbol olimpijskih krugova  a u sistemu označavanja matične tvrtke oznaku A4. S  prepoznatljivim dodatkom  “avant”. Godine prolaze, generacije se mijenjaju a automobil s tom oznakom odolijeva konkurenciji i dalje se  ponoseći činjenicom da je jedna od – najljepših.
Nova generacija Audija A4  avant nedavno je stigla i na  hrvatske prostore tako da  upravo svjedočimo njezinom  premijernom pohodu na ovdašnje kupce. I – ništa se bitno  nije promijenilo. Audi je i s  ovom generacijom karavana  smještenog u možda najtraženiji, D, segment kada su  karavani u pitanju na putu  ponavlja uspjeha s kakvim se  malo tko može pohvaliti.
Estetika vanjštine prije svega je – evolucija. Središnji dio  maske je još izraženiji, naglašeniji te je stoga i utisak  agresivnosti pojačan. Rešetka  je još više spuštena a njezin  završetak dobio je rebrasti  dodatak. Malo novih poteza  ali mnogo više efikasnosti.  Stražnji, karavanski produžetak skladno je utopljen u cjelinu ali ni tu se ne pronalaze  neki novi, revolucionarni potezi dizajnerske olovke. Sve  što ističemo za vanjštinu vrijedi i za – unutrašnjost. Vrhunska ergonomija i oku ugodni oblici ali bez pretjerivanja. Baš onako kao je i  zamišljeno: Audi je po svemu  u sredini njemačkog premium  trojca.
Dimenzije automobila pomalo iznenađuju. Skladna vizura naime ne najavljuje brojke koje su skoro pa impresivne: 4703 mm dužine, 1826  mm širine te 1436 mm visine  uz odlični međuosovinski razmak od 2808 mm. Zapremina  prtljažnika je 490 litara što  pak nije baš za rubriku “rekordi” ali je zato taj odjeljak  automobila brižljivo isplaniran, do te mjere da se pokrivka prtljažnika unutar šina  pomiče na više kako bi olakšala vađenje stvari ali bez  udaranja ili nepredviđenog  “letenja”.
Ponuda benzinskih motora  starta s 1,8 litrenim TFSI-jem  čija je snaga 160 KS, slijedi  2-litreni sa 180 KS i automatskim bezstupanjskim  mjenjačem te isti s manualnim. 6-stupanjskim ali snažan  211 KS. Vrh benzinske ponude čini 3,2 litreni FSI koji u  šest cilindara stvara snagu od  265 KS a dolazi i s integralnim, “quatro” pogonom.  Kod dizela su tri zapremine –  2, 2,7 i 3 litre – te snagom koja  se kreće od 120 preko 143 ili  170 KS pa sve do 190 te  najvećih 240 KS. U svakom  slučaju impresivno a mi smo  na kraćem testu upoznavanja  imali dizelsku varijantu s 2  litre i 143 KS koja će prema  predviđanjima i navikama hrvatskih kupaca biti i najtraženija. Audi A4 Avant se u toj  varijanti odlikuje odličnom  zvučnom izolacijom, iznimnom poslušnošću te zadovoljavajućim dinamičkim karakteristikama: maksimalna brzina 208 km/h, ubrzanje od 0  do 100 km/h 9,7 sekundi. Kako bismo potcrtali brzinu ali i  jednostavnost vožnje, ističemo da je maksimalni okretnim moment 320 Nm dostupan već pri 1750 okretaja  motora. Podaci o potrošnji su  svakako ona presudna točka  koja će većinu kupaca natjerati upravo na odabir ovog  motora: na otvorenoj cesti  prosjek na 100 kilometara je  svega 4,5 litara, u gradu ili na  autocesti penje se na 7 a  prosjek s kojim možete računati je 5,4 litre. S obzirom  da se radi o vrlo moćnom i ne  baš laganom automobilu  (1595 kilograma), zadivio nas  je podatak kako je emisija  CO2 svega 143 g/km.
Zanimljivo je također kako  A4 Avant dolazi u samo jednoj, baznoj razini opreme ali  vrlo bogatoj (ABS, automatska klima, ESP,…) tako da se  dodavati ništa ne mora ali isto  tako – postoji golema lista  dodatne opreme koja svakom  budućem vlasniku ovog karavana omogućava personalizaciju automobila. Biti jedan  od mnogih a opet samo svoj:  čini se kako i u ovakvoj maksimi krije razlog zbog kojeg se  mnoštvo odlučuje upravo za  karavanski Audi A4.