Prekipjelo im zbog morske trave do koljena

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
diklo8
Ivan JAMIČIĆ
Slika početka Dikla gotovo je idilična. Kad se ne gleda u more...

Godinama Vinkovčani ljetuju u svom odmaralištu smještenom na ulazu u Diklo. Većinu svog slobodnog vremena su na obližnjoj plaži gdje se odmaraju kupajući se, sunčajući i družeće se. Njihovo ljetovanje bilo bi zasigurno idilično da ne postoji problem morske trave koja se svakodnevno skuplja na morskoj površini u dužini od 10 metara od obale. Ivan Žulj iz Vinkovaca prvi je započeo akciju čišćenja dikljanskog priobalja, a potom su mu se pridružili i ostali Vinkovčani među kojima je i Željko Maslač.

Čišćenje dva puta dnevno

- Otkad dolazim u Diklo na ljetovanje, a to je gotovo 15 godina, more nikad nije bilo ovako puno morske trave koja priječi ulazak u more i nesmetano kupanje, kazuje Maslač. Kako bi riješili ovaj problem, Vinkovčani su prisiljeni čak i dva puta dnevno čistiti priobalje. Obično s čišćenjem počnu ujutro oko 5, a završe u 10 sati tako da umjesto bezbrižnog ljetovanja imaju aktivni radni odmor.

- Morska trava je tako bujna da nam doseže do koljena. Grabljama i rukama vadimo je na obalu, a potom stavljamo na obližnji pijesak. Izvađena trava nesnošljivo smrdi kad se izvadi tako da je nemoguće biti u njenoj blizini. Nedavno je zadarska Čistoća odnijela skupljenu travu. No, tom su nam prilikom djelatnici Čistoće rekli da im ne pada na pamet da bi opet došli i uklonili osušenu i smrdljivu morsku travu. Jednom smo bili prisiljeni obalu čistiti ujutro i poslijepodne zbog velike nakupine trave, kaže Maslač.

Plaža s nakupljenom morskom travom na kojoj se može vidjeti i plastična ambalaža, prizor je koji Vinkovčane dočeka svake godine. Čak su i susjedi komentirali da će plažu očistiti "ludi Vinkovčani" tako da oni ne trebaju krenuti u akciju čišćenja.

Nitko ni da kaže "hvala"

- Svake godine sve više je morske trave. Prijašnjih godina nije bilo ovako prljavo i smrdljivo. Neki kažu da njenom rastu pogoduju velike vrućine, a neki smatraju da na stvaranje trave utječe kiša. Plažu čistimo samo radi sebe, a sve njene blagodati koriste i turisti iz obližnjih apartmana. Neki čak znaju dovesti svog psa kako bi obavio nuždu na plaži. Tragično je da moramo plaćati boravišnu pristojbu i uz to čistiti plažu. Nitko nam nije rekao ni hvala, a čini mi se da se ustalilo pravilo da Vinkovčani čiste plažu, komentira Maslač.

Zanimljiv je bio komentar jedne gospođe s djetetom na plaži, koja je kazala da se neke plaže u Diklu popločavaju mramorom i kamenom, a ova sporna - morskom travom.

Kako smo doznali od Lada Marčine iz Turističkog ureda u Diklu, tvrtka Čistoća redovito čisti obalu od nakupljene morske trave.

- Čim dobijemo dojavu da su uočene nakupine morske trave uz obalu, mi javimo Čistoći koja odmah pošalje svoje djelatnike koji to područje očiste. Morska se trava posebno nakuplja u danima kada puše tramontana. Nedavno smo imali akciju čišćenja obale i tada su djelatnici Čistoće čistili gotovo cijeli dan. Šest kamiona morske trave odvezeno je s plaže, a uskoro najavljujemo sličnu akciju. Plažu smo sustavno čistili u nekoliko navrata i prošle godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno