Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Privlaka odlučna zaštititi more od utjecaja teških metala

Autor: Nives Rogoznica

28.07.2008. 22:00
Privlaka odlučna zaštititi more od utjecaja teških metala


Općinsko vijeće Općine Privlaka uputilo je niz primjedbi na Studiju utjecaja na okoliš sustava odvodnje Nin – Privlaka, kojima se teži biološkom pročišćavanju otpadnih voda prije ispusta u more, preciznija valorizacija postojeće flore i faune, te strože mjere nadzora
Općinsko vijeće Općine Privlaka donijelo je zaključak kojim se protivi prihvaćanju mehaničkog pročišćavanja otpadnih voda koje bi se, u okviru budućeg sustava odvodnje Nin – Privlaka, trebale ispuštati u more u privlačkom akvatoriju putem podmorskog ispusta.
Zaključak Općinskog vijeća u kojem su sadržane primjedbe na Studiju utjecaja na okoliš, koju je izradio Institut građevinarstva Hrvatske – Split, javna rasprava koja je provedena prije desetak dana, podnesene su Upravnom odjelu za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove Zadarske županije.
Općinsko vijeće traži ugradnju tzv. trećeg stupnja pročišćavanja, odnosno biološkog pročišćivača kojim bi se iz otpadnih voda, prije ispuštanja u more, uklonili teški metali i drugi opasni kemijski spojevi.
– Proučavanjem ove studije dolazimo do zaključka da je izrađivač studije previdio namjenu mora u području podmorskog ispusta, pa se tako u Studiji ne predviđa utjecaj sustava odvodnje na ribarstvo, što je, smatramo, izražen problem i što je definitivno potrebno daljnjim proučavanjem detaljnije obrazložiti. Virsko more i privlački zaljev su područja izraženog ribarstva i značajnih ulova za Zadarsku županiju. Lokacija podmorskog ispusta je smještena usred livada posidonije. Udaljena je od livada posidonije nepunih 500 metara. Nejasno je kako se u Studiji na niti jednom mjestu ne spominje ta zaštićena morska cvjetnica, te utjecaj sustava odvodnje na nju. Posidonija je prirodno mrjestilište za mnoge riblje vrste, te predstavlja jedinstven i osjetljiv ekosustav koji bi uslijed djelovanja teških metala i drugih opasnih spojeva iz sustava bio ugrožen ili čak uništen, stoji u tekstu Zaključka kojeg potpisuje predsjednik Općinskog vijeća Željko Grbić.
Općinski vijećnici uz to traže dopunu Studije utjecaja na okoliš bilježenjem sastava sedimenta na mjestu planiranog podmorskog ispusta i to na šest lokacija do 1.000 metara udaljenosti od difuzora putem kojeg bi otpadne vode trebale utjecati u more. Također se traži utvrđivanje aktualne količine teških metala u sedimentu kako bi se kasnije mogle vršiti usporedbe.
Među ostalim, traže i dopunu popisa biljnih zajednica, te zaštićenih životinjskih i biljnih vrsta na mjestu ispusta i u blizini njega, kao i znanstvenu procjenu utjecaja budućeg kanalizacijskog sustava na morske životne zajednice, te procjenu utjecaja teških metala na morsku floru i faunu. Traži se i uvođenje obveznog monitoringa, te utvrđivanje mjera postupanja u slučaju prekoračenja dopuštene količine teških metala, kao i propisivanje načina sprječavanja onečišćenja.
Faunistički sastav na području trase podmorskog ispusta navodi samo dvije riblje vrste i to Symphodus doderleini i riba Drhtulja, te mekušac muzgavac. Ovo govori kako je pregled ronilačkom opremom nepotpun jer se većina ribljih zajednica ne može vidjeti u jednokratnom ronjenju, već je potrebno koristiti druge metode i zahvate kako bi se utvrdio sadašnji broj životinjskih vrsta. Općinsko vijeće Općine Privlaka smatra da je područje ispusta osjetljivo područje, a ne kako se spominje “manje osjetljivo područje”, te iz toga proizlazi potreba primjene najmanje II. stupnja pročišćavanja, s ostavljanjem prostora nadogradnje III. stupnja pročišćavanja. U Studiji se navodi i kako će se s područja grada Nina, a time izravno i s područja općine Privlaka i općine Vrsi, sustavom transportirati i eventualno prisutne tehnološke vode iz možebitnih poslovnih, gospodarskih ili industrijskih zona, te je slijedom toga bitno poremećen sastav otpadne vode. Smatramo da je nužno, ukoliko se na sustav otpadnih voda priključi takav objekt, odnosno Zona industrijske namjene, izgraditi sustav pročišćavanja sa III. stupnjem pročišćavanja. U I. stupnju pročišćavanja ne mogu se ukloniti teški metali iz otpadne vode, upozorava se u Zaključku.
Sustav odvodnje Nin – Privlaka dio je Jadranskog projekta koji uz Privlaku i Nin obuhvaća Vrsi, Grbe, Ninske Stanove, Poljica, Poljica Brig, Zaton i Žeravu. Idejno rješenje izradila je tvrtka “Hidroprojket-ing” iz Zagreba. Centralni uređaj za pročišćavanje predviđen je na lokaciji Grgur na dubini od 31 metra.