Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prospekti o Zadru od danas i na webu

Autor: Elza Radulić-Toman

28.07.2008. 22:00
Prospekti o Zadru od danas i na webu


Najčešće traže plan Zadra koji je Turistička zajednica grada u veljači tiskala u 89.000 primjeraka. Odlično “kuri” i letak s najosnovnijim podacima o gradu ili njegovim turističkim mjestima koji je tiskan u 27.500 komada
Ovih dana dok  traje vrhunac turističke sezone i kada je naš grad prepun  turista, događa se i jedna zanimljiva činjenica. Naši gosti  iz Zadra odnose goleme količine propagandnoga materijala pa su vrijedni zaposlenici Turističke zajednice  grada zabilježili da tjedno u  prosjeku turisti iz Zadra odnose i do 10.000 različitih propagandnih tiskovina! Toliko  otprilike zadarski gosti uzimaju letaka, planova grada i  drugih prospekata koji sadrže  najvažnije podatke o Zadru,  informiraju i reklamiraju naš  grad. Naravno, pored samoga  grada, tu su i materijali o svim  turističkim mjestima koja pripadaju gradu Zadru. To su otoci Silba, Olib, Premuda,  Molat, Ist te Rava i Veli i Mali  Iž, mjesta koja su primarno  turistička.
 Sve brojniji Japanci
I samo spomenuti podaci o  prometu propagandnoga materijala govore da će ove godine biti dobra sezona kada  su u pitanju brojke posjetitelja. Premda se još pouzdano ne zna kolike su točne  te brojke, poznavatelji turističkih prilika smatraju da su  one svakako veće nego lanjske. Planirano je bilo na početku ove godine da bi ovogodišnja sezona mogla biti  bolja za oko tri posto, no to će  se ipak znati na kraju srpnja,  odnosno kolovoza.
Dakle, naši turisti kojih i  ove godine ima sa svih strana  svijeta, a iz nekih najudaljenijih destinacija poput Japana i sve više, svakodnevno  traže propagandni materijal  o gradu i okolici. Najčešće traže plan Zadra koji je Turistička zajednica grada u veljači tiskala u 89.000 primjeraka. I letak s najosnovnijim podacima o gradu ili  njegovim turističkim mjestima je tiskan u 27.500 komada  i odlično “kuri”. Svaki gradski  turistički otok je ove godine  dobio po 5.200 komada svojih  letaka, a Petrčane, kao najjače turističko mjesto poslije  Zadra, dobilo je 7.300 komada. Ti se materijali raspačavaju u hotelima, turističkim uredima, u agencijama  i na druge načine, a osobito u  vrlo posjećenom Info centru  na Narodnom trgu.
U pripremi turistički  plakat
Važno je kazati da su svi ti  materijali tiskani na svim najvažnijim stranim jezicima, a  brošura nazvana “Otkrij Zadar”  od ove godine još i na japanskome i na španjolskom jeziku.
Treba kazati također da je u  pripremi i novi turistički plakat  Zadra u noći. Bit će to najljepša  noćna raglednica Zadra, koja će  sadržavati sliku Zadra noću, na  kojoj će se zapravo vidjeti sva  svjetla grada. Ona poznata stara, poput gradskoga mosta ili  gradske obale, ali i nova svjetla,  kao što su, primjerice Pozdrav  suncu i okolne lokacije.
Recimo također da će se od  ovoga tjedna, a vjerojatno već  od danas osnovni zadarski prospekti moći naći i na web stranicama Turističke zajednice  grada Zadra. Te internetske  stranice se ocjenjuju inače vrlo  kvalitetnima, a njihov glavni autor Stjepan Felber napominje  da će se ti prospekti moći prelistavati, ali i slobodno i besplatno skidati s interneta. Osim  veće dostupnosti, ovakav način  prezentacije će i znatno pojeftiniti dosadašnje troškove slanja  tih materijala diljem svijeta.