Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Tržište kapitala i dalje u letargiji

Autor:

28.07.2008. 22:00
Tržište kapitala i  dalje u letargiji


Analitičari do kraja godine ne očekuju značajni oporavak, ali niti značajniju korekciju na domaćem tržištu kapitala. Pozitivan rizik moglo bi predstavljati i eventualno ubrzanje pregovora s EU, kaže Hrvoje Stojić
U prvoj polovici ove godine  vrijednost dioničkog indeksa  Crobex na Zagrebačkoj burzi  pala je za više od 30 posto,  dionički i mješoviti fondovi  bilježe minuse koji se ponegdje približavaju i razini od  40-ak posto, dok je od početka  godine vrijednost udjela u obveznim mirovinskim fondovima pala u sva četiri OMF-a, i  to od 2,5 do gotovo 6 posto.  Pitanje koje zaokuplja male  ulagače, pogotovo one koji su  u fondove uložili u drugoj polovici prošle godine i nikako  da povrate uloženo, jest do  kada će se letargija na burzi  nastaviti i kada će učestale  korekcije zamijeniti optimizam. Naravno, međunarodna  financijska tržišta diktiraju  klimu ina domaćoj burzi, a  ona su, prema zadnoj ocjeni  MMF-a, i dalje nestabilna na  što ukazuju povišene vrijednosti pokazatelja sistemskih  rizika.
Privatizacija Ine
U MMF-ovom izvješću o  stabilnosti financijskih tržišta  u svijetu se navodi da su kreditni rizici i dalje povišeni, a  problemi na financijskim tržištima nisu otklonjeni usprkos poduzetim mjerama.  MMF ocjenjuje da su tržišta u  nastajanju i dalje relativno otporna na previranja na međunarodnim financijskim tržištima, ali su suočena sa strožim uvjetima vanjskog financiranja, dok su neka među  njima pod lupom u vezi s  mjerama suzbijanja inflatornih pritisaka. Analitičar Hypo  banke Hrvoje Stojić ističe da  na domaćem tržištu kapitala u  razdoblju do kraja ove godine  ne očekuje značajni oporavak,  ali niti značajniju korekciju od  ove koju već imamo.
– Izglednije je da će se nastaviti svojevrsna status quo situacija, a neizvjesnosti pridonosi i činjenica da još nisu u  potpunosti poznate posljedice  američke kreditne krize. Cijene nekretnina u Americi  vjerojatno će i dalje padati, što  se nepovoljno odražava na  američku osobnu potrošnju, a  onda i na gospodarstvo eurozone kroz europski izvoz  kojem je američko tržište vrlo  značajno. Za domaće tržište  kapitala očekuju se i neka  pozitivna događanja, a među  njima je i daljnji tijek privatizacije Ine, koji će vjerojatno pozitivno utjecati na likvidnost na burzi i atraktivnost  Hrvatske kao investicijske  destinacije. Pozitivan rizik za  naše tržiše moglo bi predstavljati i eventualno ubrzanje  pregovora s EU, zaključuje  Stojić.
Konsolidacija na tržištu  fondova
Na tržištu domaćih investicijskih fondova očekuje se  daljnja konsolidacija. Prvi  slučaj pripajanja fondova zabilježen je početkom godine  kada je fond Prospectus Global Equity pripojen fondu  Prospectus JIE. Nedavno je i  društvo za upravljanje investicijskim fondovima Adriatica Capital u Narodnim novinama objavilo javni poziv  imateljima udjela u otvorenom investicijskom fondu s  javnom ponudom AC Balkan, kojim ih obaviještava o  namjeri pripajanja fonda AC  Balkan fondu AC Rusija.  Časopis “Banka” navodi da  su iz Adriatica Capitala pripajanje odlučili provesti “prije svega zbog male imovine  fonda AC Balkan, koja opterećuje ulagatelje višim fiksnim troškovima, ali i neizvjesnosti kako će se tržišta  kapitala u regiji razvijati u  idućem razdoblju”. U javnom pozivu u Narodnim novinama navodi se kako će  provedbom postupka pripajanja nastupiti prestanak rada fonda AC Balkan, a pripajanje imateljima udjela u  oba fonda neće prouzročiti  nikakve troškove.