Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ča je Rio kontra Paga

Autor:

28.07.2009. 22:00
Ča je Rio kontra Paga


Za petak se najavljuje prava “žiža” događanja. Tog dana i kreće 50. po redu paški ljetni karneval. Sve će započeti u 20.30 sati maškaranom povorkom, koja će paradirajući uz rivu doći do središnjeg gradskog trga, gdje se nastavljaju glavna karnevalska događanja. Tada vlast preuzimaju maškare i proglašavaju svoju dvodnevnu vladavinu
Izložbom fotografija pod nazivom “Kroz paške karnevale”, nastupom dječjeg zbora Vijolice, muziciranjem mladih članova gradske glazbe Pag te nastupom grupe paških osnovaca “Kraljevi mora”, u utorak navečer započeo je tjedan obilježavanja 50 godina paškog ljetnog karnevala.
Sve je krenulo sa svečanim otvorenjem izložbe u prizemlju Kneževa dvora, na kojoj je izloženo stotinjak fotografija nastalih u karnevalskim danima od 1959. do 2009. godine.
Turistički proizvod i tradicija
Izložbu su prigodnim govorom otvorili paški dogradonačelnik Tino Herenda, zatim Stjepan Sabalić, jedan od najstarijih karnevalista i čovjek koji je zaslužan za niz zanimljivih karnevalskih projekata, a i urednik je satiričkog lista “Baš nas briga”. Sabalić je u svom uvodnom govoru istaknuo važnost i tradiciju karnevala, posebno ljetnog, koji je namijenjen kao turistički proizvod, ali i tradicija, koja je Pažanima doslovce u genima.
– Divno je čuti da mnoge udruge u našem gradu imaju okrugle obljetnice. Tako i naš ljetni karneval obilježava 50. godišnjicu, a sve to govori da naš Pag i ljudi koji u njemu žive, svatko na svoj način doprinose zajednici, rekao je Sabalić.
Dušan Herenda, predsjednik Udruge “Markova kumpanija”, koja je i organizator ove izložbe, istaknuo je kako su izložene fotografije dokumentirani dokaz postojanja tradicije karnevala u Pagu.
– Pozivam sve Pažane, goste, velike i male, da svih ovih dana budu s nama na trgu. Da se zabavljaju, maškaraju, plešu. Neka i naši najmlađi budu upućeni u tradiciju karnevala. Jer, paški karneval već pola stoljeća živi u našemu gradu i u našim životima. Neka tako i ostane, zaželio je Herenda.
Karneval na internetu
On je istaknuo da je od siječnja ove godine pokrenut portal www.basnasbriga.com, prvi paški karnevalski portal namijenjen očuvanju i promicanju paške kulture i paških karnevalskih običaja.
U nastavku programu, na gradskom trgu bilo je veselo i živo. Svoj veseli nastup imalo je četrdesetak razigranih Vijolica, koje su izvele nekoliko pjesama sa svog novog nosača zvuka “Naš otok sunca”.
Potom je slijedio nastup mladih glazbara koji su izveli tradicionalno paško kolo koje se izvodi u vrijeme karnevala. Za pravu živu svirku pobrinula su se petorica paških osnovaca okupljeni u grupi pod nazivom “Kraljevi mora”.
Naravno, nastavak karnevalskih događanja slijedi. Nakon nastupa Gradske glazbe Pag, u četvrtak je prava fešta svirke uživo na trgu, gradskoj rivi u predijelu Uhlinac.
Za petak se najavljuje prava “žiža” događanja. Tog dana i kreće 50. po redu paški ljetni karneval. Sve će započeti u 20.30 sati maškaranom povorkom, koja će paradirajući uz rivu doći do središnjeg gradskog trga, gdje se nastavljaju glavna karnevalska događanja. Tada vlast preuzimaju maškare i proglašavaju svoju dvodnevnu vladavinu.
Tijekom petka i subote bit će prava fešta, najavljuju organizatori. Uz tradicionalno paško kolo, koje izvodi paška gradska glazba i maškaranih grupa, bit će puno zanimljivih događanja i zabave, a nastupit će i KUD “Družina” u prekrasnoj paškoj narodnoj nošnji.
Organizatori 50. paškog ljetnog karnevala su Grad Pag, Turistička zajednica grada Paga, Centar za kulturu Pag i karnevalska Udruga “Markova kumpanija”.
 


Povijest paških karnevala


Prvi veliki organizirani paški karneval za cijeli puk u Pagu se spominje od 1884. godine. Te godine definirana je paška narodna nošnja, paški folklor koji su postali nezaobilazan dio karnevala. Tih godina paško kolo se pleše uz zvuk mišnica. Dvadesetak godina kasnije u Pagu se osniva paška gradska glazba, a 1929. godine poznati skladatelj i muzikolog Šime Dešpalj uglazbio je paško kolo i prilagodio ga muziciranju puhačkog amaterskog orkestra. Tradicija karnevala se nastavlja. Prvi puta 1959. godine, a na ideju tadašnjeg paškog gradonačelnika Nikole Portade, organizira se ljetni karneval kao repriza zimskog. Do današnjeg dana u Pagu se i zimski i ljetni karnevali organiziraju s istim žarom, a kao takvi, jedinstveni, privlače sve generacije ljudi.