Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Crna udovica ugrizla 68-godišnjaka u Raštanima Gornjim

Autor: Suzana Bandić

28.07.2009. 22:00
Crna udovica ugrizla 68-godišnjaka u Raštanima Gornjim


Dok je čistio grah, Marko Mitrović je osjetio ubod u predjelu desne potkoljenice. Mislio je da ga je ubola osa, no kad ga je nakon pola sata počelo stezati u grudima potražio je liječničku pomoć
Nakon što je početkom srpnja zabilježen prvi ovogodišnji ugriz crne udovice u Sukošanu, u zadarskoj Općoj bolnici jučer je zbog ugriza ovog otrovnog pauka liječničku pomoć zatražio i 68-godišnji Marko Mitrović iz Zadra.
On je čisteći grah u ponedjeljak poslijepodne u mjestu Raštane Gornje osjetio ubod u predjelu desne potkoljenice. Na prvi mah učinilo mu se kako ga je ubola osa, pa je ne sluteći ništa loše i dalje nastavio s poslom. Nakon pola sata, na mjestu uboda počelo ga je peći i žariti. Osjećao se sve lošije. Stezalo ga je u prsima i jedva je disao pa je stoga odlučio zatražiti liječničku pomoć u biogradskoj bolnici. No, ni dalje nije niti slutio kako je u njegovo tijelo svoj otrov ubrizgao najotrovniji pauk koji obitava na ovom području.
Liječnik biogradske hitne pomoći odmah ga je uputio u zadarsku bolnicu, gdje su ga prvo primili na Interni odjel, a nakon pregleda na Odjel za zarazne bolesti. Zbog cijele procedure Marko je protuotrov primio tek četiri sata nakon što ga je otrovni pauk ugrizao. I on, kao i mladi Sukošanac Frane Dević, kojega je crna udovica ugrizla dok je skupljao suhu travu prije tri tjedna, tvrdi kako nikada u životu nije osjetio tako strašnu bol kao u tom trenutku kad ga je počelo stezati u grudima.
Inače, ugriz crne udovice nije rijedak na zadarskom području, a godišnje bude oko pet takvih ugriza. Posebno je opasan za srčane bolesnike, ali za zdravog čovjeka nema smrtne opasnosti. Međutim, bol je toliko neizdrživa ukoliko se na vrijeme ne primi protuotrov, a na trenutke pacijent osjeća smrtni strah.
Crnih udovica ima na otocima i u zaleđu, a najčešće se nalaze na pjeskovitom tlu gdje nekoliko centimetra od tla savijaju gnijezda.
Otočani i mještani sela iz zadarskog zaleđa tvrde kako ove godine ima jako puno crnih udovica na području cijele županije, a upravo u ovo doba godine i inače ih je najviše. Najčešće ih viđaju po polju gdje u vrijeme ljetne žege traže hlad.
Stoga liječnici svake godine upozoravaju sve one koji se izlažu mogućnosti od ugriza ove naoko sićušne i bezazlene životinje da nose zaštitne rukavice, zatvorenu obuću te da obrate pozornost ukoliko sjedaju na tlo.
Poučen ovim neugodnim iskustvom, Marko tvrdi kako će ubuduće obratiti pozornost na crno-crvenog pauka, a vjeruje da će poučeni njegovim iskustvom, to zasigurno činiti i njegovi sumještani.