Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Legalizacija zemljišta nekima sporna

Autor:

28.07.2009. 22:00
Legalizacija zemljišta nekima sporna


U prošlom sazivu Općinskog vijeća odredili smo zone i cijene za područje koje se legalizira, a imali smo i mišljenje sudskog vještaka. Ovim potezom ujedno štitimo i imovinu općine te mislim da je sve jasno i vidljivo, rekao je načelnik Miočić
Dio oporbenih vijećnika je na sjednici Općinskog vijeća Općine Ražanac optužio je vlast za prodaju zemljišta po čudnim kriterijima, iako je prošlo vijeće donijelo odluku o zonama prodaje, a sudski vještak procijenio vrijednost. Načelnik Općine Ražanac Dragutin Miočić na pitanja je strpljivo odgovarao i za parcele koje su određene za prodaju-legalizaciju, čak je poimenice nabrojao ljude kojima će te parcele biti prodane. Odluka o prodaji-legalizaciji građevinskih terena na kraju je ipak donesena, a protiv nje bila su četiri vijećnika.
Voda po minimalnim cijenama
Sjednica Općinskog vijeća započela je aktualnim trenutkom u kojemu je načelnik izvijestio vijećnike o radu koji je napravljen od protekle sjednice vijeća. Tako je rekao da su do ove sjednice održane dvije sjednice kolegija načelnika.
– Turistička sezona ide prema planu i programu, a prijava i broj gostiju su na prošlogodišnjoj razini. Što se tiče vodovodizacije imamo tri dozvole, a jednu trebamo dobiti ovih dana. Distribucija vode trebala bi početi sljedećeg tjedna, imao sam razgovore s vodovodom i dogovoreno je da se izvrši dezinfekcija vode na dijelu Jordani-Stojići, mještanima će se voda distribuirati po minimalnim cijenama, rekao je Miočić dodajući da je bilo dosta problema, ali da se zakonski dio mora odraditi.
Vijećnici su postavili i pitanja o tijeku radova na drugim projektima, a načelnik ih je izvijestio kako su katastarske izmjene uskoro pri kraju, čekaju se suci da pronađu slobodan termin i izađu na teren. Prihvaćene su i sugestije o uređenju groblja za Dan domovinske zahvalnosti, kao i prijedlog da se na sljedećoj sjednici raspravlja o besplatnim školskim knjigama i prijevozu učenika s područja općine Ražanac.
U nastavku sjednice usvojen je zapisnik s prošle te su doneseni novi statuti i poslovnik koji su usklađeni sa Zakonom o jedinicama lokalne samouprave. U petoj točki dnevnog reda u kojoj se raspravljalo o odluci o prodaji-legalizaciji građevinskih terena, neki od vijećnika imali su primjedbe. Načelnik Općine Ražanac Dragutin Miočić izvijestio ih je kako je ova točka predviđena i u proračunu.
Prostorna devastacija
– U prošlom sazivu vijeća odredili smo zone i cijene za područje koje se legalizira, a imali smo i mišljenje sudskog vještaka. Tako u Jovićima imamo 17 terena za koje smo izdali suglasnost, Ljubač-Stojići tri terena, Škulići tri i u Ražancu. Ovim potezom ujedno štitimo i imovinu općine te mislim da je sve jasno i vidljivo, rekao je Miočić. Nakon načelnikovog izlaganja vijećnik SDP-a Jure Kožul zatražio je da se imenuju svi vlasnici terena koji su namijenjeni za prodaju, što je načelnik odmah i učinio imenujući vlasnike svake parcele ponaosob i objašnjavajući situaciju, što je zadovoljilo oporbenog vijećnika. Vijećniku Josipu Joviću odluka nije bila jasna te je zatražio da mu se pojasni hoće li se zemlja prodati, jer se ne može legalizirati, naglašavajući kako je u Jovićima napravljena prostorna devastacija te kako su već prije prodane 52 parcele koje se sada prodaju na internetu. Načelnik Miočić odgovorio mu je da ne zavarava javnost te kako je za parcele u Jovićima bio raspisan javni natječaj.
– Nikada nismo imali problema, a bili smo debelo provjeravani. Sve je provedeno po zakonu. O ovome je već bilo raspravljano i bili su upoznati poglavarstvo i mjesni odbori. Predlažete li da nas ljudi utuže i da uzurpacijom dobiju zemljište, rekao je Miočić dodajući vijećniku Joviću da ne prodaje maglu i svojom retorikom optužuje.
Vijećnik HSS-a Emil Dokoza rekao je da mu nikada nije bilo jasno što se prodaje te da bi bilo vrijeme da se prekine s povlaštenom prodajom te da mu nisu jasne cijene i kriteriji. Načelnik Miočić odgovorio mu je da je prošlo vijeće donijelo odluku, napravljene su zone i utvrđene cijene. Odluka je na kraju prošla natpolovičnom većinom, a za nju je bio i jedan oporbeni vijećnik.
Zadnjom točkom dnevnog reda donesena je odluka o naknadama troškova za članove Općinskog vijeća, tako se ovom odlukom mjesečni iznos za predsjednika vijeća i donačelnika povećava s 2 tisuće, na 2.500, a vijećnicima naknade ostaju jednake po 500 kuna.