Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ni “L” od legalizacije

Autor:

28.07.2009. 22:00
Ni “L” od legalizacije

Foto: Zvonko KUCELIN



Podsjetimo da je riječ o zgradi čijih je 28 stanova prodao građevinski poduzetnik Tomislav Galić, a čiji vlasnici u svoje stanove ni do danas ne mogu useliti. Na samom početku građenja, investitor je imao građevinsku dozvolu, ali s obzirom da je umjesto tri odvojene zgrade “osvanula” samo jedna zgrada, ona do danas nije legalizirana
Nakon pet godina od njezine izgradnje, sudbina takozvane “plave zgrade” još uvijek je neizvjesna, a pitanja i negodovanja građana koji su u ovoj zgradi kupili stanove, svakodnevno se gomilaju. Podsjetimo, naime, kako je riječ o zgradi čijih je 28 stanova prodao građevinski poduzetnik Tomislav Galić, a čiji vlasnici u svoje stanove ni do danas ne mogu useliti. Na samom početku građenja investitor je imao građevinsku dozvolu, no s obzirom da je umjesto tri odvojene zgrade “osvanula” samo jedna zgrada, koja kao takva prelazi dopuštene gabarite gradnje na području Puntamike, ona do danas nije legalizirana. Sukladno tome, ovaj je projekt ostao i bez elektro i vodovodnog priključka. O tome da, zbog zakonskih propisa, Grad ovdje ima svezane ruke, iako nikome nije drago da građani na ovakav način “izvise”, govorilo se u više navrata, a ni do danas se ništa nije promijenilo.
– Investitor je od Grada Zadra zatražio građevinsku dozvolu, no s obzirom da se taj projekt ne uklapa u izmjene prostornog plana Grada Zadra, zahtjev je odbijen od strane Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja, kazala je Ivana Dadić, stručna suradnica za informiranje i protokol u Gradu Zadru, napomenuvši kako prema Zakonu, ne postoji način na koji bi se ova građevina mogla legalizirati.
Nameće se stoga zaključak da se način na koji bi se ovaj problem mogao riješiti niti ne nazire, a sve to dok vlasnici stanova otplaćuju kredite za svoje “mrtve” nekretnine i to iz skupih i nemilosrdnih podstanarskih domova.