Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

“Pohvala knjizi na Školjiću”

Autor: Dragana Glavočić

28.07.2009. 22:00
“Pohvala knjizi na Školjiću”


KUD Preko, Matica Hrvatska Preko i samostan franjevaca trečoredaca na Školjiću u suradnji s TZ Općine Preko organizirali su u nedjelju kulturnu priredbu pod nazivom “Pohvala knjizi na Školjiću”. Priredbi su nazočili fra Božo Sučić, dr. sc. Robert Bacalja i dr.sc. Milenko Lončar te dramski umjetnici Milena Dundov, Gabrijela Meštrović-Maštruko i Zlatko Košta. U glazbenom djelu nastupili su Izvorna folklorna skupina ‘Kanica’, Mješoviti pjevački zbor ‘Sv. Cecilija’ župe Preko i komorni zbor ‘Condura Croatica’ – Zadar pod dirigentskim ravnjanjem Ive Nižića. Program je vodila Lidija Lončar.
Nakon uvodnog pozdrava domaćina fra Bože Sučića, izvedeno je preško kolo uz pjesmu “U kolu sam bicvu izgubila”, koju su otpjevale Jela Mašina, Marija Matacin i Danica Števanja.
Dr. sc. Robert Bacalja govorio je o kulturi knjige na Školjiću i u Preku od 15. stoljeća otkada su franjevci došli na Školjić, potom o otvaranju tiskare i škole izmedu Prvog i Drugog svjetskog rata pa do danas.
Dr. sc. Milenko Lončar govorio je o knjizi “Toponimija otoka Ugljana”.
Tijekom večeri zbor Sv. Cecilije župe Preko i Condura Croatica iz Zadra izveli su pjesmu “Marulova tužaljka” profesora Ive Nižića iz predstave “Planine” Petra Zoranića, u režiji Marina Carića i Milene Dundov.
Muški zbor Condure Croatica izveo je “Didove litanije” iz scenskog oratorija “Svit za spasom vapije”, koji je napisao
i skladao Ivo Nižić, dok režiju potpisuje Milena Dundov.
Gabrijela Meštrović – Maštruko i Zlatko Košta, glumci Kazališta lutaka iz Zadra, izveli su završnu scenu iz “Planina” pod nazivom “Pohvala Začinjavcima”, a istoimenu pjesmu otpjevao je zbor Sv. Cecilije župe Preko i Condura Croatica iz Zadra.
Pjesme Mercedes Cede Barić čitala je Milena Dundov.