Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

“Policajci me već godinama maltretiraju”

Autor: Suzana Bandić

28.07.2009. 22:00
“Policajci me već godinama maltretiraju”

Foto: Sebastian GOVORČIN



– Sve što su mi ikada našli je nešto manje od grama heroina i šačica marihuane za osobnu uporabu. Godinama nisam bio u recidivu i samo hoću da me puste da normalno živim – Božidar Gaćina
Zbog vrijeđanja i omalovažavanja policajaca koji su ga pokušali legitimirati, jučer je u poslijepodnevnim satima na Prekršajni sud priveden 55-godišnji Božidar Gaćina zvani Hitler iz Kali. Sumnjiči ga se da je na predjelu Vrgačelj u Kalima na otoku Ugljanu u ponedjeljak oko 10 sati izvrijeđao dvojicu policijskih djelatnika nakon što su oni od njega zatražili dokumente na uvid. Gaćina je, prema navodima prekršajne prijave, odbio pokazati isprave te je odmah započeo vrijeđati policajce vičući: “Tko ste vi? Ja vas ne priznajem! Što me maltretirate pi… jedne? Vi ste nitko i ništa i nemate me pravo maltretirati!”
No, Gaćina koji je na sud došao u pratnji svog odvjetnika Gordana Nižića, tvrdi kako to nije istina te da su policajci svojim postupkom prekršili njegova ljudska prava. Na jučerašnju raspravu kod sutkinje Nedjeljke Derete stoga je pozvao i medije. Navodi kako ga dvojac, a posebice mlađi policajac kojeg zovu “lutak”, maltretira već godinama. Priznaje kako je vikao, no ne i da ih je vrijeđao. Tvrdi kako su ga bez povoda htjeli pretresti što on nije dozvolio smatrajući to kršenjem njegovih ljudskih prava. Nisu mu, prema njegovoj priči, dozvolili niti pozvati odvjetnika, a tek nakon što su ga još neko vrijeme maltretirali u napuštenim prostorijama nekadašnje policijske postaje u Preku, na njegovo inzistiranje odveli su ga u Zadar.
– Tu u Prvoj policijskoj postaji u Zadru su me pretresli u nazočnosti mog odvjetnika i nisu mi ništa našli. A što su mislili da će mi naći? Bio sam ovisnik i to tada nisam ni krio, ali to je već godinama iza mene. Ti policajci su već predugo u Kalima pa su se tamo udomaćili i postali marionete lokalnih moćnika koji me već godinama pokušavaju protjerati s mog posjeda – ljutito je nabrajao Gaćina iznoseći novinarima, kako sam kaže, svoju dugogodišnju bespotrebnu agoniju. Nadalje dodaje kako bivša postaja u Preku, iako napuštena, spomenutim policajcima služi za maltretiranje, pa čak i fizičko, onih ljudi koji im smetaju.
– Te prostorije su mučilište, ništa drugo – tvrdi Gaćina dodajući kako će, ukoliko ne dobije svoju zadovoljštinu na zadarskom sudu, pravdu tužbom protiv dvojice policajaca zatražiti u Strasbourgu.
Inače, Gaćina je stari policijski znanac, a bio je u nekoliko navrata i osuđivan tako da njegov zatvorski staž broji osam godina. Osim toga, izrečeno mu je i nekoliko prekršajnih kazni zbog remećenja reda i mira, zabrana pristupa bivšoj supruzi i slično. No, on tvrdi kako su i to sve bile namještaljke kaljskih moćnika i njihovih poslušnika u policiji. Dodaje kako je čak u dva navrata bio podvrgnut i rendgenskom snimanju pod sumnjom da je progutao drogu tijekom policijskog prepada, no kako mu ni tada ništa nisu našli.
– Sve što su mi ikada našli je nešto manje od grama heroina i šačica marihuane koju sam posjedovao za osobnu uporabu. Godinama nisam bio u recidivu i samo hoću da me puste da normalno živim – zaključio je Gaćina.
U nastavku suđenja biti će saslušani policajci Ante Škara i Kristijan Đonlić koji su u ponedjeljak ujutro zaustavili Gaćinu na njegovu putu iz Kali prema trajektnom pristaništu u Preku.