Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Prikaz nekadašnjih borbi afričkih robova u Brazilu (FOTOGALERIJA)

Autor: Tomislav Jerak

28.07.2009. 22:00
Prikaz nekadašnjih borbi afričkih robova u Brazilu (FOTOGALERIJA)


Pedesetak capoeirista, među kojima je bilo desetak profesora i mestrea capoeire, odradilo je u Novalji dvosatni akrobatsko borilački spektakl, a novi performans održat će se večeras
Ovog ponedjeljka Novalja je bila bogatija za još jedan događaj. Naime, od 25. srpnja do 1. kolovoza, u Novalji se održava manifestacija pod nazivom „Capoeira Summercamp & Batizado 2009″, na kojoj sudjeluju članovi Udruge Capoeire iz Rijeke s njihovim gostima iz Švicarske i ostalih djelova Europe.
Nakon što su se u subotu smjestili u kampu Straško, te u narednih par dana odradili treninge u športskoj dvorani Novalja, capoeiristi su u ponedjeljak u centru Novalje odradili svoj prvi performans i njime oduševili sve prisutne. Pedesetak capoeirista, među kojima je bilo desetak profesora i mestrea capoeire, odradilo je dvosatni akrobatsko borilački spektakl. Borba se inače izvodi u rodi (što na portugalskome znači krug), gdje se parovi boraca izmjenjuju dok u pozadini odjekuje pjesma i glazba s tradicionalnih capoeira instrumenata. Sve to očima laika izgleda poput prizora plemenskog okupljanja oko vatre, uz vješte akrobacijske pokrete.
U rodi inače postoji više vrsta borbi. „Angola” je borba sporog ritma s puno zahtjevnih pokreta koji se izvode nisko uz pod, i bez pljeskanja, „regional” je pak brzog ritma s puno akrobacija i letećih pokreta, što je ujedno publici najatraktivniji prizor, „benguela” je srednjeg ritma, i spoj je niskih i visokih pokreta, i na kraju „luna”, u kojoj se ne plješće ni pjeva, a namjenjena je samo za capoeiriste s najvišim rangom (professors, formados i mestres).
Korijeni capoeire sežu pet stoljeća unatrag i vezani su uz povijest afričkih robova u Brazilu. Pretpostavlja se da je capoeira nastala kao fuzija raznih stilova borbi koje su robovi donijeli kao svoje kulturno nasljeđe. Capoeira predstavlja sintezu borilačke vještine, pjesme, plesa, svirke, ritma i energije. Ona je dio kulture Brazila i može se definirati kao spoj ljepote i nasilja, prijateljstva i konkurencije, ili kao kompleksna kombinacija pokreta i udaraca spojenih u harmoničnu borbu. Ova borilačka vještina je doduše na našim prostorima još uvijek na neki način nepoznanica. No, kako kažu članovi capoeire, svake godine se sve više probijaju na „scenu”.
Sljedeći, i ujedno završni performans capoeirista održat se u četvrtak u 20 sati na gradskom trgu, što je ujedno i pozdrav Novalji od strane capoeirista. Za petak je pak najavljen „Batizado & Troca de corda”, također capoeira performans, na kojem će „nastupiti” učenici capoeire, i na taj način polagati ispit za ulazak u capoeira grupu, što se može usporediti s polaganjem za pojas u karateu. U petak navečer organiziran im je završni party u beach clubu Kalypso, čime ujedno i završava ova zanimljiva manifestacija.
– Iako smo ovdje tek tri dana, dojmovi su nam iznad očekivanog. Za sada sve teče po planu, ugodno smo se smjestili, treninzi su odlično posjećeni, stoga predviđam da će sve ispasti kako smo i zamislili. Najbitnije je da se ekipa sprijateljila i da se cijelo vrijeme osjeća ugodna atmosfera, što je u biti i cilj ovog summercampa. U sljedećih par dana ćemo odraditi još par treninga da bismo bili spremni za završni performans, rekao je Leo Rožić, predsjednik Udruge Capoeira Rijeka.