Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Prva faza vodovodizacije i kanalizacijskog sustava

Autor:

28.07.2009. 22:00
Prva faza vodovodizacije i kanalizacijskog sustava

Foto: Vedran SITNICA



Proteklih godinu dana radi se na mjesnoj vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži na Viru. Cjevovod dolazi iz Zadra i doći ćemo do toga da stavimo prve priključke u sljedećih godinu dana, kaže Kapović
Mala Općina Vir koja ima oko 3.000 stanovnika, uskoro bi trebala riješiti probleme vitalne za normalniji život stanovnika, vodoopskrbne probleme, kao i kanalizacijski sustav. Raste broj učenika i korisnika vrtića, a perspektiva je da za nekoliko godina Vir postane grad. Veliki broj turista posjećuje zeleni otok, tako da se stanovništvo u ljetnim mjesecima povećava i za 20 puta. Gradi se nova ambulanta i vrtić, a za razliku od mnogih lokalnih sredina, posluje se pozitivno. Načelnik općine Kristijan Kapović kaže da Vir ima problem još od 1976. godine, kada je od otoka zapravo postao poluotok i kada je došlo do građevinske ekspanzije.
“Kuće koje malo odudaraju”
– Arhitektura nije problematična, radi se o obiteljskim kućama. Mi nemamo nakazne apartmanske zgrade, imamo kuće koje malo odudaraju, ali je 99 posto njih pristojno i imaju dovoljno okućnice i zelenila. Vir je doista zeleni otok. Zastrašujuća činjenica je da na Viru nije bilo metra kanalizacije i vodovoda, a pojedina naselja nisu imala ni prometnu infrastrukturu. Često se pisalo kako smo ekološka bomba, više iz senzacionalističkih pobuda, nego iz stvarnih podataka. Vir je lokacija koja je prihvatljiva ljudima i zbog toga ih je ovoliko ovdje, mi smo lijep zeleni otok, koji je blizu županijskog središta Zadra, mogu se koristiti svi standardi Zadra i smještaj na Viru. Vir je četvrta destinacija u Zadarskoj županiji i to samo za sebe govori, a nemamo ni jedan hotel niti veći kamp, što druge destinacije imaju. Otvaranjem hotela, kampa ili drugih objekata većih razmjera u kratkom roku bi postali prva destinacija Zadarske županije, a i brojke govore u naš prilog. Radimo na tome da promijenimo nezasluženi imidž koji imamo, kaže Kapović dodajući da se radi na vodovodizaciji i rješavanju kanalizacijskog sustava, izgrađuju se vodospreme i prva faza bi trebala biti gotova u sljedećih godinu dana.
– Kako nam dinamika radova govori u sljedećih godinu dana, doći će do prvih priključaka na vodu i kanalizaciju. Mogli smo ulagati milijun kuna godišnje u promidžbu kako bi mijenjali sliku Vira, dovoljno govori podatak kako 9.000 objekata nema vodu i kanalizaciju i cijela priča pada u vodu. Proteklih godinu dana radi se na mjesnoj mreži vode i kanalizacije na Viru, cjevovod dolazi iz Zadra i doći ćemo do toga da stavimo prve priključke u sljedećih godinu dana.
Voda i kanalizacija za 900 objekata
Sljedeće godine bit ćemo u poziciji da 900 objekata dobije vodu i kanalizaciju, prvih 10 posto. Hrvatske vode radile su troškovnik u fazama i otprilike u 10 faza svi će dobiti vodu i mi bi bili zadovoljni da svake godine po jedna faza bude rješena. Radi se o ogromnim sredstvima, prva faza je 49 milijuna kuna, a čitav troškovnik je oko 430 milijuna kuna, govori Kapović dodajući kako su to zastrašujuće brojke.
Uz radove na vodovodu i kanalizaciji, koji su najveći problemi općine Vir, u planu su još mnogi projekti kako bi se stanovništvu olakšao život.
– U ovih 6 godina napravili smo oko 150 kilometara glavnih i pristupnih cesta, povezali smo sva naselja koja nisu bila povezana modernom prometnicom. Sada su sva povezana i uložena su velika sredstva. S građanima koji su participirali sa 75 posto izgradili smo 60 ulica, a sve to je pratila i izgradnja javne rasvjete. Imamo 5.000 rasvjetnih stupova i godišnje samo za to izdvajamo milijun kuna. Zacrtani su nam projekti izgradnje objekata javne i društvene namjene, tako da se sada izgrađuje zgrada ambulante i dječjeg vrtića koja bi uskoro trebala biti gotova, kaže Kapović ističući kako će u novoj ambulanti biti i stan za liječnika i osoblje, jer je bitno da drugi tim ima smještaj u objektu, a samim tim bitno bi se poboljšala i zdravstvena skrb na Viru.
– Drugi dio zgrade bit će vrtić s polivalentnim sadržajima s dvoranom, tri učionice i kuhinjom, to je standard za vrtiće koji bi primali oko stotinu djece, a otvara se i mogućnost za jaslice. Taj projekt košta 6 milijuna kuna, skoro je pri kraju i za dva mjeseca bit ćemo u situaciji otvoriti ga.
Na samom kraju razgovora upitali smo načelnika Kapovića kako vidi Vir u sljedećih 10 godina.
– Mislim da smo udarili dobre temelje Viru i idućih 8 do 10 godina trebamo iskoristiti kako bi Vir dobio status grada. Normalno da po stanovništvu koje imamo u ljetnom djelu godine to jesmo, ali po svemu drugome od infrastrukture, kulturnih, društvenih i obrazovnih sadržaja to nismo i treba nam najmanje 10 godina da to postanemo. Moramo izgraditi sadržaje i reći da živimo u jednoj gradskoj sredini, a taj formalni dio ćemo lako napraviti. Cilj nam je postati jedno od županijskih središta, Zadar je neprikosnoven, ali Vir se ne bi smio sramiti ni Paga, ni Benkovca, ni Obrovca, a ni Nina i ako te sredine imaju status grada ne vidim razlog da kada rješimo to što imamo, stanemo uz bok s njima, rekao je Kapović.


Ljetni zabavni program


Svake godine u Viru je za Virsko ljeto izgrađena ljetna pozornica. Mnogo je kulturnih događanja i u programu su česti nastupi estradnih zvijezda kao i sportska natjecanja.
– Radimo razna kulturna događanja, klapske i glumačke nastupe. Virsko ljeto je jako zabavno i živo te mislim da tim prednjačimo u Zadarskoj županiji. Svaki vikend imamo određena događanja, bilo da se radi o predstavama, koncertu ili sportskom događanju. Ovoga petka nastupa Duško Lokin, Džo Maračić Maki i Emili, a u subotu imamo smotru KUD-ova iz cijele Hrvatske, a nakon smotre je i nastup Banana benda s Bepom Matešićem. Nakon ovih događanja imat ćemo klapsku večer, nastup Baruna, a 13. kolovoza imamo Virsku noć, jer je tada 89 virskih obitelji kupilo otok i na taj način odajemo im počast, jer su Virani danas veleposjednici, a tada će nastupiti Jelena Rozga, govori Kapović dodajući i da su do sada nastupili brojni glazbenici kao Neno Belan.




 


Hrvatski gosti najbrojniji


Na Viru su tradicionalno najbrojniji Hrvatski gosti. Kako je recesija osjetna na svakom polju, upitali smo načelnika Kapovića osjeti li se u Viru pad potrošnje.
– Mislim da je recesija više psihološki efekt i na Viru je toliko ne osjetimo. Po broju noćenja i posjetitelja smo četvrta destinacija u županiji iako nemamo organizirani smještaj. Ovdje su većinom ljudi koji imaju svoje vikendice. Nas nije mogla pogoditi recesija jer tu imamo kuće, a pitanje je koliko novca ćemo potršiti u lokalima. Neki govore da je sezona lošija za 20 posto, neki da je ista, dok je nekima bolje. Mislim da je potrošnja ostala na prošlogodišnjoj razini, kaže Kapović dodajući da će općinski proračun biti bolji, jer će se od sada proračun puniti i iz komunalnog doprinosa prilikom ishodovanja građevinskih dozvola.