Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Prvi na meti novčanici, torbe i mobiteli

Autor: Petra Mičić

28.07.2009. 22:00
Prvi na meti novčanici, torbe i mobiteli

Foto: Mario PADELIN



Što se tiče turističkog kriminaliteta, a odnosi se na ona kaznena djela koja su karakteristična upravo za ljetno razdoblje (najviše krađe i provale), prošle je godine od ukupno 1.374 kriminalnih djela, u vremenu od 1. lipnja do 31. kolovoza obrađeno 240 kriminalnih djela, dok je prethodne godine taj broj iznosio 236
Sunčanje, kupanje i uživanje na plaži često znaju pokvariti drski lopovi i džepari, koji u samo nekoliko sekundi znaju učiniti značajnu materijalnu štetu. Na meti kradljivaca su najčešće torbe, novčanici i mobiteli, koje kupači bezbrižno ostavljaju na plaži.
Policija tako svake sezone upozorava turiste da na plažu ne dolaze sa skupim stvarima i nakitom, a između ostalog treba izbjegavati držanje stvari na takav način, koji bi mogao privući kradljivce.
U prvom redu to se odnosi na torbice i ruksake koje se nosi na plažu, a u kojima je veći iznos novca, kreditne kartice, vrijedni mobiteli i fotoaparati, kamere te druge vrijednosti.
Trikovi i smicalice
Iako ljudi drže svoje stvari na oku ni to nije dovoljno, jer kradljivci su vrlo sposobni i koriste se raznim trikovima kako bi otuđili vrijedne stvari. Čim potencijalne žrtve uđu u more i udalje se od obale, lopovi kreću u akciju te kradu torbe i hlače za koje pretpostavljaju da sadrže novac i vrijednosti.
Isto je i u kampovima, apartmanima i kućama gdje lopovi nerijetko promatraju turiste, njihovo kretanje i navike. Naime, u kući koja ima više apartmana i turista, lakše je ući i neprimjetno se ušetati.
Policijska uprava zadarska svake sezone u sklopu akcije TURS u vremenu od 1. lipnja do 1. listopada provodi pojačane operativno-preventivne i represivne mjere i radnje. Cilj te akcije je podizanje razine stanja opće sigurnosti, što je važno za siguran dolazak i boravak stranih i domaćih turista, a isto tako i domaćeg stanovništva.
Što se tiče turističkog kriminaliteta, a odnosi se na ona kaznena djela koja su karakteristična upravo za ljetno razdoblje (najviše krađe i provale), prošle je godine od ukupno 1.374 kriminalnih djela, u vremenu od 1. lipnja do 31. kolovoza obrađeno 240 kriminalnih djela, dok je prethodne godine taj broj iznosio 236. Ukupno je 150 stranih državljana bilo oštećeno kaznenim djelima iz turističkog kriminaliteta.
– Policijska uprava zadarska u svom je dosadašnjem djelovanju osmislila čitav niz projekata koji već dokazano djeluju na povećanje stupnja sigurnosti, među kojima i brošure o samozaštitnom ponašanju, koje su upravo u fazi realizacije.
Policajci na biciklima
Naime, brošure koje smo 2006. godine tiskali u suradnji s turističkim zajednicama pod nazivom “Siguran odmor”, pružaju niz informacija i praktičnih savjeta našim gostima, od toga kako izbjeći postati žrtvom kaznenih djela, do toga što ako se ipak dogodi da postanu žrtve kaznenih djela ili dožive prometnu nesreću i slično. Upravo smo u dogovorima s turističkim zajednicama u želji da ponovimo takav projekt za kojeg vjerujemo da će podići razinu sigurnosti naših gostiju.
Osim toga policija u svom svakodnevnom postupanju građane upozorava na samozaštitno ponašanje, bilo u svakodnevnim kontaktima, (posebice kontakt policajci) ili putem medija, kazala je Sandra Poljak Jurinčić, glasnogovornica PU zadarske.
Veliku ulogu u prevenciji i otkrivanju kradljivaca imaju policajci na biciklima, koji zbog svoje pokretljivosti mogu brže stići na mjesto događaja (ponajviše plaže), kojih je do sada dvoje u Zadru i dvoje u Biogradu s tendencijom povećanja tog broja, a koji najviše djeluju upravo u ljetnim mjesecima.
– Spomenut ćemo i da je ove godine potpisan Memorandum o suradnji između Ravnateljstva policije MUP-a i Sjedišta nacionalne policije Republike Mađarske, temeljem kojeg će između ostalih i u PU zadarskoj tijekom mjeseca srpnja i kolovoza boraviti po dva policajca u 4 turnusa. Temeljna uloga njihovog boravka na našem području je ostvarivanje što bolje komunikacije i suradnje između hrvatske policije i državljana Republike Mađarske koji ljetuju na našem pdoručju, istaknula je Poljak Jurinčić.
Ti će policajci obavljati zadaće u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim kontakt policajcima i autoophodnjama na području cijele PU, i to po poslovima prometa, kriminaliteta, kada su u kaznenim djelima oštećeni mađarski državljani, u slučajevima gdje se u prometnim nesrećama pojavljuju mađarski državljani, kod gubitka dokumenata kada postanu žrtve kaznenih djela i drugim situacijama.


SAVJETI GRAĐANIMA:


– ne nosite na plažu vrijedne stvari, a stvari koje imate sa sobom ne ostavljajte bez nadzora,
– za vrijeme šetnje gradom i posjete trgovačkim centrima, pozornost obratite na ruksake, fotoaparate, videokamere i sl.
– provjeravajte jesu li vam torbice ili ruksaci zatvoreni,
– kada napuštate vozilo, ugasite motor i zaključavajte vrata i prtljažnik, ne ostavljajte ključeve i dokumente u vozilu
– ne ostavljajte vrijedne predmete na vidnom mjestu u vozilu
– ne primajte nepoznate osobe u automobil i ne sjedajte s neznancem u vozilo
– ne mijenjajte devize kod uličnih mjenjača
– ne sudjelujte u igrama s kartama i kockama koje možda vidite na ulici