Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Publiku ostavili bez daha!

Autor:

28.07.2009. 22:00
Publiku ostavili bez daha!


Glazbene večeri u sv. Donatu približavaju se kraju, a kako se nazire cilj, tako je i uzbuđenje sve veće. U crkvi sv. Donata u utorak navečer gostovao je Le Mystére de Voix Bulgares. Bugarski ansambl nastavio je niz koncerata na Glazbenim večerima u Svetom Donatu, koji nas ostavljaju bez daha. Naime, još od prošle subote, od Dmitryja Sinkovskog, ruskog violinističkog virtuoza, preko spektakularne “Dalmatice”, i sinoćnjeg zbora bugarske nacionalne radiotelevizije, našli smo se u pravoj festivalskoj žiži!
Karte za koncert bugarske pjevačke atrakcije već su tijekom popodneva bile gotovo rasprodane, a publika je pred Donatom čekala na mjesta za stajanje.
“Le mystere de voix Bulgares” u kontekstu europske klasične glazbe zvuči u najmanju ruku egzotično. Primjenjujući harmonizacije koje su tom kontekstu doslovno nepojmljive – sljedove paralelnih kvarti, kvinti, pa čak i sekundi ipak ne zvuče disonantno. I možda je upravo u tome tajna bugarskih glasova – oni zvuče potpuno prirodno.
To je prepoznala i zadarska publika, koja ih je zajedno sa dirigenticom Dorom Hristovom više puta vraćala na pozornicu.
Njihovi glasovi tvorili su probitačni zvuk vanjskog prostora kojeg možete lako zamisliti kako se pronosi poljima ili od brežuljka do brežuljka. Pjevačice zvuk stvaraju u larinksu, a on rezonira u prsnom košu. Potreban je veliki pritisak daha kako bi se stvorio ovakav zvuk, a takva tehnika zahtijeva veliku volju i uvježbanost.
Danyova moma, Houbava moma, Dilmano Dilbero i još niz napjeva u njihovoj izvedbi, oduševili su publiku i pokazali kako Glazbene večeri odolijevaju svakoj recesiji.