Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Skupo “ustašenje”

Autor: Nives Rogoznica

28.07.2009. 22:00
Skupo “ustašenje”

Foto: Velimir BRKIĆ



Thompsonovo “za dom spremni” u Škabrnji se 15. kolovoza neće čuti. No, ne zbog toga što bi se u Općini Škabrnja bojali kršenja zakona po kojem nije dopušteno isticati ustaške simbole, koristiti govor mržnje i pozdravljati ustaškim pozdrvavom, već zato što je to – preskupo.
“Dok nije bio poznat, dolazio je i cijelu noć pjevao ustaške pjesme, a sada kada je sve to dobro unovčio, više se ne javlja ni na telefon” – prenio je T-portal riječi neimenovanih razočaranih Škabrnjana.
Općina Škabrnja je, naime, odustala od organizacije koncerta Marka Perkovića Thompsona za blagdan Velike Gospe 15. kolovoza, jer je ovaj ljubitelj crne boje tražio da mu dva i pol mjeseca prije nastupa Općina uplati 25.000 eura, a da pri tom nije ponudio nikakvo jamstvo da će koncert održati niti da će novac u takvom slučaju vratiti.
– Kada sam pitao njegovog menadžera što će mi on dati ako Thompson ne dođe na koncert, ako padne kiša ili ako slučajno slomi nogu, odgovor nisam dobio, samo je zašutio, kazao je za Jutarnji list načelnik Općine Škabrnja Luka Škara.
– Svaka čast Thompsonu, smanjio nam je svoju cijenu s 30.000 na 25.000 eura, ali ne želim tako dati novac. Pokušali smo s njim stupiti u kontakt ne bismo li se drukčije dogovorili, ali nam je pjevač poručio da mimo svojih menadžera on tu ništa ne može napraviti, još je rekao Škara štiteći proračunski novac.
Mediji su prenijeli i kako je 1997. i 2003. Thompson u Škabrnji nastupio čak pet puta i to za honorare koji su se kretali između 2.000 i 3.000 eura po nastupu. Umjesto Thompsona za ukupno 10.000 eura 15. kolovoza pjevat će Milo Hrnić i Mate Bulić, a Thompson će deset dana ranije svoje ustašenje unovčiti na koncertu u Čavoglavama.
– Pjevat ćemo “Čavoglave”, ali ne kao do sada, nego kao 1991. a povicima “za dom – spremni”, koliko god to nekome smetalo, najavio je, kako je prenio dio medija, Perković na subotnjem koncertu u Biogardu, nakon što je podijelio nekoliko parola, saborskog zastupnika i predsjednika Republike nazavo “najvećim izdajnicima”, a “mrziteljima Hrvatske” poručio da “neće uspjeti ugasiti zajedništvo Hrvata” i posvađati njega sa Škabrnjom”. Jesu li mrzitelji Hrvatske nekako utjecali na visinu cijene Thomsponova nastupa nije poznato, no osim sa Škabrnjom, pjevač se izgleda, svadio i s Kninom. Gradonačelnica Knina Josipa Rimac ljuti se na Thompsona zbog paralelne proslave obljetnice “Oluje” 5. kolovoza u Čavoglavama.
– Neću ga više niti komentirati. Ne želim ga komentirati i time mu davati na značaju. Zna se gdje je “Oluja” bila, da je u njoj oslobođen Knin, a ne Čavoglave, i tu treba biti i središnja proslava. On ne želi doći u Knin, a izigrava žrtvu samo zbog svoje osobne promidžbe, kazala je Rimac najavljujući kako će u Kninu nastupiti Miroslav Škoro, Severina i Ivan Mikulić.
12 ulica druga Tita
Nabacivanjem imenima ulica i trgova ne bave se samo “naši” niti je to isključivo hrvatska omiljena društvena igra. Ona je očito prešla nacionalne granice i dobila karaker “međunardone suradnje”. Naime, središnjica Asocijacije Venezia-Giulia i Dalmacija (ANVGD), je istražila i utvrdila da u 12 talijanskih općina postoji Ulica Josipa Broza Tita (Via Josip Broz Tito) te je uputila općinskim načelnicima i predsjednicima općinskih vijeća zahtjev u koje traži uklanjenje imena “jugoslavenskog diktatora”.
– Sramota je da u Italiji 12 općina veliča Tita. To je u suprotnosti s cjelokupnom suvremenom historiografijom koja, kako u Italiji, tako i u bivšim jugoslavenskim republikama, nekadašnjeg šefa Jugoslavije označava kao krivca za strašne zločine nad desecima tisuća vlastitih građana, kao i za masakar nad tisućama talijanskih civila, koji je rezultirao egzodusom 350 tisuća naših sunarodnjaka, napisali su iz Asocijacije Venezia-Giulia i Dalmacija u dopisu čelnicima općina s Titovom ulicom.
Inače, u Palma di Montechiaro Via Tito u blizini je ulica koje nose ime Via Che Guevara i Via Mao Ce Tung, a u Verzinu blizu joj Ulica Karla Marxa. Titovo ime na ulicama u 12 općina Asocijacija bi zamijenila imenima osobama ili evokacijom na događajima koji će “svjedočiti uspomenu na tragediju istarskih i dalmatinskih esula”.