Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Spašavamo imovinu, ali i živote ljudi

Autor: Julijana Bačić

28.07.2009. 22:00
Spašavamo imovinu, ali i živote ljudi

Foto: Vedran SITNICA



Minski je sumnjivo čak 50 posto ogromnog područja kojem vatrogasnu zaštitu pružaju benkovački vatrogasci, što im uvelike otežava gašenje požara. Ipak, zahvaljujući uvježbanom timu, te najsuvremenijim tehničkom vozilu, šumskom vozilu te ostaloj opremi, sve dosadašnje intervencije, benkovački vatrogasci uspješno su odradili
550 kilometara kvadratnih površine prostor je kojem vatrogasnu zaštitu pruža Javna vatrogasna postrojba Benkovac. Otkako je prije deset godina osnovana JVP Benkovac, benkovački vatrogasci funkcioniraju kao uigrani tim, koji ni najmanje požareve ne prepušta slučaju. Iako je 1999. godine Grad Benkovac osnovao postrojbu samo za područje grada Benkovca, benkovački vatrogasci pokrivaju i područja općina Polača, Stankovci, Lišane Ostrovičke, te dio općine Obrovac, budući da na ti područjima, izuzev ljeti, ne postoji nikakva druga vatrogasna jedinica koja bi osigurala vatro-zaštitu.
Tijekom prošle godine benkovački su vatrogasci najviše intervencija imali u rujnu i listopadu, a ukupno su prošle godine intervenirali gotovo 250 puta. Njihova vatrogasna djelatnost sastoji se u sudjelovanju ne samo kod zaštite od požara i eksplozija i gašenja požara, spašavanja ljudi, imovine ugrožene požarom i eksplozijom, već i pružanje tehničke pomoći u nezgodama i opasnim situacijama, obavljanje i drugih poslova u ekološkim i inim nesrećama, kao i predavanja raznim organizacijama i zainteresiranim grupama ljudi s ciljem obuke i preventivnog djelovanja i gašenja u slučaju požara. Sve ove intervencije na širem benkovačkom području obavlja pored deset sezonaca koji djeluju u sklopu DVD Benkovac, dvadeset stalno zaposlenih vatrogasaca u JVP Benkovac. Na čelu postrojbe su zapovjednik Ante Buljat, te zamjenik zapovjednika Zdravko Nimac s dugogodišnjim iskustvom u vatrogastvu. Kako saznajemo od zapovjednika Buljata, JVP Benkovac, u ljetnim mjesecima osim DVD Benkovac, pomaže i nedavno osnovano DVD Smiličić, a u budućnosti bi im posao trebao olakšati i DVD Medviđa kojeg planiraju osnovati već ovaj tjedan tjedan. Osim dobrovoljnih vatrogasnih društava, uskoro bi se trebala osnovati gradska vatrogasna zajednica koja će se sastojati od JVP, te DVD-a.
– Osnivanjem gradske vatrogasne zajednice u Benkovcu, puno bi se učinkovitije obavljala vatrogasna zaštita u operativnom, ali i financijskom smislu. Naš obim posla ljeti se smanjuje zahvaljujući dobrovoljnim vatrogasnim društvima koja od 15. lipnja do 15. rujna djeluju u općinama Polača, Lišane i Stankovci. Osim dobre suradnje s DVD-ima, izuzetno dobro suradnju imamo i s ostalim vatrogasnim postrojbama u županiji, vojskom, zračnim vatrogasnim snagama, ali i sa samom benkovačkom gradskom upravom. Dobra suradnja s Gradom Benkovcem, na čelu s gradonačelnikom Zdravkom Katušom, rezultat je toga što je gradonačelnik Katuša prepoznao koliko je uloga vatrogasaca u zajednici bitna, te stoga uživamo puno potporu Grada, kazao je Buljat.
Minski je sumnjivo čak 50 posto ogromnog područja kojem vatrogasnu zaštitu pružaju benkovački vatrogasci, što im uvelike otežava gašenje požara. Ipak, zahvaljujući uvježbanom timu, te najsuvremenijim tehničkom vozilu, šumskom vozilu te ostaloj opremi, sve dosadašnje intervencije, benkovački vatrogasci uspješno su odradili. Vrijeme između intervencija i odmora, benkovački vatrogasci provode vježbajući za intervencije, ali i održavajući svoju fizičku spremnost.
U prvih šest mjeseci ove godine JVP Benkovac, imala je 60 intervencija, a najviše ih je bilo u veljači i to požara otvorenog prostora. Ove je godine u prvoj polovici godine, zabilježeno čak 25 posto manje intervencija u odnosu na isto vremensko razdoblje prošle godine.
– Od ukupno 249 intervencija, koliko smo ih imali prošle godine, najviše je bilo požara na otvorenom prostoru i to požara niskog raslinja. Najviše tehničkih intervencija imali smo u srpnju prošle godine, a od ukupnog broja lanjskih intervencija, polovina njih se zbila u posljednja četiri mjeseca. Najmanje intervencija bilo je u ožujku i svibnju, kazao je zapovjednik Buljat dodavši kako je svakom vatrogascu pored spašavanja imovine, te prirode, naravno na prvom mjestu spašavanje života i to ne samo života ostalih ljudi, već i svojih koji se često mogu naći u opasnosti prilikom gašenja požara. S nelagodom se prisjeća Buljat, jedne intervencije 2005. godine kad je zbog nečijeg nepromišljenog odlaganja oružja uz samu cestu gdje je izbio požar, uslijed požara došle do eksplozije, pri čemu je teže ozlijeđen, srećom samo jedan vatrogasac, budući da je nastradalih moglo biti puno više. Ozlijeđeni se vatrogasac kasnije uspješno oporavio.
Svakom požaru, ali i ostalim intervencijama, benkovački vatrogasci pristupaju s jednakom ozbiljnošću, te reagirajući na prve dojave uspješno lokaliziraju i ugase požar, sprječavajući tako da se proširi.
Iako veliku kornatsku tragediju Buljat nije želio komentirati, istaknuo je kako je ona mnogo utjecala na svakog vatrogasca, te mnoge potaknula na razmišljanje.
JVP Benkovac svojom dobrom organizacijom zasad djeluje na zavidnoj razini, a ostvare li se njihovi planovi za budućnost, vatrogasna zaštita na benkovačkom, ali i širem području, mogla bi funkcionirati još i bolje.