Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Štedjet će se na putovanjima, telefoniji i marketingu

Autor: Petra Mičić

28.07.2009. 22:00
Štedjet će se na putovanjima, telefoniji i marketingu

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Odluka Vlade RH ne bi trebala utjecati na rad zadarskih javnih poduzeća, većina kojih je, doznajemo od nadležnih, sa štednjom započelo i prije gospodarske krize. Radit će se eventualni rebalansi, ali ne na štetu pružanja kvalitetne usluge
Unatoč povećanju PDV-a s 22 na 23 posto, građani će, barem do kraja ove godine plaćati istu cijenu struje, cestarine, poštanskih usluga, odnosno sva trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu, kao i Zagrebački holding, neće podizati cijene svojih proizvoda i usluga. Takva odluka donesena je u ponedjeljak nakon sastanka premijerke Jadranke Kosor s predstavnicima uprava HEP-a, Hrvatskih voda, Hrvatskih pošta, Hrvatskih željeznica, Jadrolinije, Plinacra, Narodnih novina, Hrvatskih autocesta, Hrvatskih cesta i Zagrebačkog holdinga.
Izrazivši zadovoljstvo rezultatom sastanka, premijerka Kosor kazala je kako je suglasnost čelnika javnih poduzeća da ne podižu cijene u cilju zaštite standarda hrvatskih građana i kako se podizanje stope PDV-a ne bi koristilo za podizanje cijena.
Osim razgovora o utjecaju povećanja stope PDV-a na cijene proizvoda i usluga javnih poduzeća, na sastanku se razgovaralo i o dodatnim uštedama koje se mogu ostvariti u tim javnim poduzećima. Premijerka je podsjetila na zaključke sastanka od prije nekoliko mjeseci, kada je od uprava javnih poduzeća zatraženo da ostvare uštede i Vladi pošalju antirecesijske planove.
Ovakva odluka ne bi trebala utjecati na rad zadarskih javnih poduzeća, većina kojih je, doznajemo od nadležnih, sa štednjom započelo i prije gospodarske krize.
– Odluka Vlade je kako se neće podizati cijene i mi ćemo kao i svi, ispoštovati tu odluku. Kako je poznato, naša tvrtka je na kraju 2008. godine poslovala s dobitkom, tako da ova odluka neće bitno utjecati na naše poslovanje.
Što se tiče štednje, za sada nećemo smanjivati broj djelatnika, već ćemo uštedjeti na nekim drugim stvarima, kao što su službena putovanja, telefonija te marketing. Radit ćemo eventualni rebalans, ali ne na štetu pružanja kvalitetne usluge, kaže Tomislav Ćurko, direktor Čistoće.
Međutim, zadarske gradske tvrtke vode sporove temeljem dugovanja korisnika njihovih usluga u ukupnom iznosu od 45 milijuna kuna, pri čemu na “Vodovod” i “Čistoću” otpada 93 posto tog iznosa, stoga je pitanje kako će se naplatiti ti dugovi s obzirom na recesiju.
Premijerka Jadranka Kosor također je najavila kako će se u utorak sastati i s predstavnicima proizvođača hrane kako bi i od njih dobila jamstvo da se zbog višeg PDV-a neće dizati cijene njihovih proizvoda. Na sastanku će biti predstavnici uprava Agrokora, Podravke, Vindije, Lure, Atlantic grupe, Kraša, Badela, Klare, Mlinara i šećerane Viro.
Ipak, kao negativan primjer mogu se navesti HEP i HŽ, jedna od velikih hrvatskih javnih poduzeća, koje ovih dana potresaju veliki skandali i korupcijske afere. Također, neka hrvatska javna poduzeća se ne mogu pohvaliti dobrim poslovnim rezultatima, već velikim gubicima. Takva negativna događanja neće pomoći izlasku iz krize te je upitno kako će se povećanje stope PDV-a uistinu odraziti na poslovanje javnih tvrtki.