Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tisućljetni svjedoci težačkog života

Autor:

28.07.2009. 22:00
Tisućljetni svjedoci težačkog života


Suhozidi se protežu od Paškog mosta sve do Luna po cijelom otočnom prostoru izvan naselja. Svojim oblicima, površinom, izgledom i namjenom jedan su od najreprezentativnijih primjera pučkog autohtonog graditeljstva
Suhozidi na otoku Pagu su pred dobivanje statusa “materijalne baštine otoka Paga”. Ta je vijest stigla iz Ministarstva kulture.
Gradonačelnik Novalje Ivan Dabo istaknuo je kako je o zaštiti suhozida razgovarao s ministrom kulture Božom Biškupićem.
– Vjerujem da će nadležno ministarstvo prepoznati ljepotu i važnost otočnih suhozida. Radi se o tisućljetnoj tradiciji gradnje kamenom, odnosno o zanimljivom zanatu, koji izaziva divljenje, rekao je gradonačelnik Dabo.
No, da su suhozidi na Pagu doista vrijedni pažnje postoji puno razloga, starih tisuću i više godina.
Suhozidi, odnosno kamene ogradice nastale su vrijednom rukom paških težaka i ovčara, a već tisućljećima su međe između parcela po otočnim pašnjacima i poljima. Protežu se od Paškog mosta sve do Luna, po cijelom otočnom prostoru izvan naselja. Svojim oblicima, površinom, izgledom i namjenom, jedan su od najreprezentativnijih primjera pučkog autohtonog graditeljstva. Suhozidi su podignuti kao prirodne granice parcela. Visoki su od 80 centimetara do jedan metar, dovoljno visoki da ovca ne preskoči i dovoljno je istaknuti da se s udaljenosti raspoznaju granice parcela. Pretpostavlja se da na otoku postoji skoro 200 kilometara podignutog suhozida. Ujedno taj podatak govori da se radi o zanimljivosti, koja izaziva pažnju i divljenje.
Da je Pag po mnogo čemu specifičan, govori činjenica da je to otok jedinstvenog sira i janjetine. Grad Pag jedinstven je po paškoj čipki i baškotinima vrsti tvrdog peciva, koji se proizvodi u ženskom Benediktinskom samostanu Sv. Margarite. Naravno, otočani su ipak svjesni svojih vrijednosti pa su zaštitili te proizvode, koji danas nose oznaku Izvornosti.
Status materijalne baštine otoka Paga sasvim sigurno zaslužuju i suhozidi.
Kako sada stoji, pred ovim kamenim remek djelom ljudske ruke stoji jedna procedura koja bi ovom pučkom graditeljstvu u kamenu dala još jednu dodatnu važnost.