Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Tri dana u Zadru

Autor: Marijana Roščić

28.07.2009. 22:00
Tri dana u Zadru


U sklopu studentske ljetne škole “Exchange your CROmosomes” u Zadru borave studenti iz mnogih europskih zemalja, od Estonije, Francuske, Velike Britanije, Ukrajine, Rumunjske, Mađarske, Španjolske, Makedonije pa do Turske. Jučer je u rektoratu upriličeno primanje sudionika. Polaznike škole pozdravio je prorektor Srećko Jelušić. Uz uobičajenu dobrodošlicu prorektor Jelušić rekao je i nekoliko važnih informacija o zadarskom sveučilištu, o programima studentske razmjene te o projektima koji se imaju realizirati u budućnosti a koji se tiču studentske mobilnosti i usavršavanja.
Studentske udruge AEGEE, točnije podružnice iz Zagreba, Rijeke i Zadra, su organizatori ljetne škole koja se provodi u sva tri grada kroz 14 dana. U Zadar su polaznici došli u nedjelju i danas ljetna škola završava. Kroz ova tri dana polaznici su posjetili Nin i Kukljicu. U nedjelju je, nakon obilaska grada, u studentskom klubu održana Europska noć, tradicionalno događanje unutar AEGEE udruge. Naime, svaki sudionik je donio neko piće ili spravio hranu karakterističnu za svoju zemlju. Na taj način studenti su mogli čuti ponešto o zemljama iz kojih sudionici dolaze, a i kušati pripremljena jela i pića.
AEGEE Zadar za organizaciju svog dijela ljetne škole ima potporu Uprave Sveučilišta koja je izišla ususret i ustupila sveučilišnu dvoranu u kojoj su sudionici smješteni. Također, trodnevni program su potpomogli najvećim dijelom Studentski zbor i Tvornica kruha Zadar kojima ide zahvala jer nijedan dio programa nije izostavljen zbog manjka sredstava.
Boravak u Zadru studenti su završili dobrom zabavom u Dali baru, u kojem su uz koktel dobrodošlice i ljubazne domaćine dočekali rane jutarnje sate, a s time i posljednji dan ljetne škole nakon čega je uslijedio odlazak u svoju domovinu.