Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Tribute za Romea Santinija

Autor: Velimir Brkić

28.07.2009. 22:00
Tribute za Romea Santinija

Foto: Velimir BRKIĆ



Finale večeri bilo je zajedničko izvođenje pjesme “Kamena Dalmacijo” koju su predvodile članice klape “Karmel”
U organizaciji ženske klape “Karmel” iz Turnja u utorak navečer u dvorištu crkve Gospe od Karmela održana je klapska večer pod nazivom “Kamena Dalmacija”. Bio je to spomen na prerano preminulog zadarskog kantautora Romea Santinija, čiji korijeni potječu iz Turnja. Ovo nije običan susret klapa, ovo je bilo istinsko sjećanje na cijelu ljubav Romea prema Zadru, Turnju i cijeloj Dalmaciji.
Na amfiteatralnom prostoru nastupile su muške klape “Cantus” iz Sv. Filipa i Jakova, “Pakoštane” iz Pakoštana, “Bunari” iz Vodica i “Pomišalj” iz Bilica, te ženske klape “Citadela” iz Zadra, “Oršulice” iz Vodica kao i gostoljubivi domaćini “Karmel” pod vodstvom Ivane Šoša Tošić.
Na početku koncerta Nada Santini je otpjevala pjesmu “Zvizde mi kažu”, dok je u finalnoj završnici stihove Romeove “Kamene Dalmacije” čitala Irena Bausović. Voditelj-animator bio je Božidar Božo Rebić, radijski voditelj iz Zadra, a županov izaslanik bila je pomoćnica pročelnika za društvene djelatnosti Renata Peroš.
Zahvaljujući sponzorima (Tehno d.o.o, konoba Toreta, Zdenko Zrilić, Neno Kadija, Boško Santini) koji su omogućili održavanje klapske večeri, ništa nije nije moglo zaustaviti Turanjce, mještane okolnih naselja i turiste da dupkom napune crkveno dvorište, idealno mjesto za ovakve i slične manifestacije. Spontan, ali harmoničan pjev klapa spremno je prihvatila publika dajući oduška svom raspoloženju. A koliko je zanimanje bilo za ovaj događaj, govori i nedovoljan broj stolica za sve okupljene. Nekoliko stotina ljudi ostalo je stajati. Među okupljenima bilo je i dosta stranaca koji su pokazali kako im dalmatinska klapska pjesma nije strana.
Klape su se redom izmjenjivale u nastupima izvodeći razne napjeve specifične za sredinu iz koje dolaze. Svaka se klapa predstavila s nekoliko klasičnih dalmatinskih pjesama, ali i poznatih obrada. Vokalno-tehnički različiti načini pjevanja te načini na koje voditelji pristupaju klapskoj pjesmi, mogli su podjednako zadovoljiti svačiji glazbeni ukus. Finale večeri bilo je zajedničko izvođenje pjesme “Kamena Dalmacijo” koju su predvodile članice klape “Karmel”.
Ono najbolje na ovim susretima je klapska pjesma u kojoj su uživali i mladi i stari, ali ništa lošije nije bilo ni nakon susreta kada su se uzvanici malo opustili uz domaću spizu i, a što će drugo nego, klapsku pismu.