Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

20. susret okupio 7 vrhunskih klapa

28.07.2010. 22:00
20. susret okupio 7 vrhunskih klapa


Tadašnje klape koje su sudjelovale osamdesetih godina na Susretu bile su manje poznate nego što je to danas. Danas na Susret mahom dolaze klape koje su bez daljnjeg najbolje na klapskoj sceni. Također, među sudionicima su i klape koje su se plasirale u finale Festivala dalmatinskih klapa u Omišu


Sv.Filip i Jakov u utorak je bio središte klapske pjesme. Jubilarni 20. susret Dalmatinskih klapa “Na Vr Sela” okupio je na jednom mjestu najbolje od najboljih “na klapskom nebu”. Ovaj događaj organizirali su zajedničkim snagama MO Sv.Filipa i Jakova, AKD “Kuntrada” i Općina Sv. Filipa i Jakova. Pokrovitelj ove tradicionalne manifestacije je Zadarska županija.
Na proslavi dvadesetog rođendana nastupile su ženske klape “Karmel” iz Turnja i “Luka” iz Rijeke te muške klape “Ardura” iz Zadra, “Bunari” iz Vodica, “Reful” iz Splita, “Cantus” iz Sv. Filipa i Jakova te “Šufit” iz Splita.
Prvi susret klapa održan je davne 1983. godine, točnije 26. srpnja. Na dvadeseti rođendan, organizatori su željeni da se manifestacija održi što bliže datumu prvog održanog Susreta. Zašto je uopće došlo do pokretanja manifestacije, na to je pitanje odgovorio predsjednik organizacijskog odbora Susreta Mirko Đinđić.
– Susret dalmatinskih klapa pokrenut je osamdesetih godina prošlog stoljeća s ciljem očuvanja kulturne baštine Sv. Filipa i Jakova. Ujedno imali smo u vidu i da ova manifestacija bude uvrštena u turističku ponudu ovoga kraja, kazao je Đinđić.
Prisjećajući se kako je tekla organizacija ovih susreta osamdesetim godinama, Đinđić je kazao da u to vrijeme tehnika nije bila, kao što je to danas, sofisticirana, bez glamurozne rasvjete i ozvučenja. Prvih godina ovaj je Susret organiziralo tadašnja Mjesna zajednica, a danas MO Sv. Filipa i Jakova i AKD “Kuntrada” u suorganizaciji s općinskom vlašću. Susret dalamtinskih klapa redovito se održavao od 1983. do 1991. godine te je potom uslijedila pauza tijekom Domovinskog rata do 1994. Naredna stanka u održavanju ove manifestacije trajala je od 2001. do 2005. godine. U početku stvaranja ove manifstacije, sve se radilo euforično s više nespretnost, dok je danas, mišljenja je Đinđić, organizavija drugačija te je klapsko pjevanje naraslo.
– Tadašnje klape koje su sudjelovale osamdesetih godina na Susretu bile su manje poznate nego što je to danas. Danas na Susret mahom dolaze klape koje su bez daljnjeg najbolje na klapskoj sceni. Također, među sudionicima su i klape koje su se plasirale u finale Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. No, prostora dajemo i klapama koje su u počecima svoga djelovanja, napomenuo je Đinđić te dodao da Susret podržava i voli publika.
Osamdesetih godina festivali i susreti klapa su bili rijetki. Naime, prvi koji su počeli organizirati susrete klapa bili su Skradinjani, potom Bibinjci, a prateći njihov primjer počeli su i Filipjanci. Danas, kazao je Đinđić, svako selo ima susrete klapa.
Za jubilarni 20. Susret klapa, Đinđić je odabrao sedam klapa.
– Neke poznajem od ranije, a neke su novije tako da sam odlučio napraviti balans među sudionicima. Ono što tražimo od svake klape je posebnost u izričaju, izvanrednost u polifoniji te, svakako, kvalitetu, istaknuo je sugovornik dodavši da Susret nema natjecateljski karakter već su se svi sudoionici borili kako bi zadobili naklonost publike. Klape su nastupile u starom djelu Sv. Filipa i Jakova u vrlo, kako je istaknuo Đinđić, ležernoj i neformalnoj atmosfesri, posve drukčijom od festivalskih ambijenata. Svaka klapa izvela je po dvije pjesme prema vlastitom odabiru.
Zanimljiv je bio prostor iza pozornice gdje su izvođači čekali na nastup na pozornici. U dvorištu najstarije građevine u mjestu, kaštelu iz 15. stoljeća, postavljeni su bili drveni stolovi za izvođaće, a poslužena je isključivo dalmatinska spiza – pršut, sir i vino. Kao što i priliči svakom rođendanskom slavlju, pa tako i ovome, spravlejna je prava filipjanska torta, čiji se recept u tajnosti čuva.
Voditeljica večeri bila je Branka Pelicarić. Klapsku večer otvorila je ženska klapa iz Turnja “Karmel” koja je izvela pjesme “Dvoje se milovalo maldo” i “Murtelica, lipo cviće”.
Potom su na pozornicu izašli ovogodišnji finalisti omiškog festivala muška klapa “Ardura” iz Zadra te su otpjevali pjesme “Draga moja, napoj meni konja” i “Dragi dragu ostavljaše”.
Dobitnici Grand prixa festivala “Školjka” u Pakoštanima muška klapa “Bunari” iz Vodica predstavili su se filipjanskoj publici s dvije pjesme “Nima bez nje mira” i “Sagradit ću kuću”.
Splitska muška klapa “Reful” ganuli su publiku s poznatom dalamtinskim pjesmama “Odeš li mila” i “U đardinu”.
Filipjanska muška klapa “Cantus” otpjevala je pjesme “Galiotova pesan” i “Jubavi, ufanje veliko”.
Ženska klapa “Luka” iz Rijeke koja ove godine slavi 25 godina postojanja, za svoj nastup u Sv. Filipu i Jakovu odabrala je, kako su članice rekle, glazbeni opus obitelji Stipišić. Od Ljube Stipišića-Delmate kalpa je odabrala pjesmu “Dalmatino, povišću pritrujena” te od Gibonia “Ovo mi je škola”.
Večer dalamtinske klapske pjesme, zatvorio je nastup splitske muške klape “Šufit” s pjesmama “Ribar plete mrižu svoju” i More, more”.