Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Biljni i životinjski svijet ne može utjecati na politiku i ekološke resurse

28.07.2010. 22:00
Biljni i životinjski svijet ne može utjecati na politiku i ekološke resurse


U organizaciji udruge “Eko-Zadar” u srijedu je u “Bavčevića dvoru” otvorena izložba karikatura “Francuska karikatura i ekologija – 20 godina poslije”. Postavljeni izlošci su karikature autora Bernarda Nicolasa, a autor izložbe je dipl. ing arhitekture g. Ivo Bavčević koji je prikupio Nicholasove karikature objavljivane u tisku. Bavčević se još od 70-ih godina prošlog stoljeća intenzivno zanima za dinamiku odnosa ekologije i promišljanja javnog prostora s posebnim naglaskom na utjecaj migracije stanovništva u gradove na trendove u urbanoj arhitekturi, te je još 1974. godine na konferenciji u Opatiji, u ime tadašnje Općine Biograd, izlagao na temu “Zaštita Jadrana kroz zaštitu malih mjesta”. A kako je došlo do same izložbe govori Atana Grbić Martinović, predsjednica udruge “Eko-Zadar”:
– Prije mjesec dana u udrugu se javila Tamara Stefano, volonterka iz Francuske. Otprilike u isto vrijeme javio nam se i Ivo Bavčević koji je imao ideju napraviti izložbu francuskih karikatura koje su izlazile ’90. i ’91. Spojili smo ih i rezultat je ova izložba, kazala je Grbić Martinović objašnjavajući zašto je karikatura na golfera koji šutira planetu Zemlju light motiv:
– Zašto ne golf? Zato što će taj dio hrvatskog tla biti ograđen kamerama, rampama i ogradama. Golf teren od 18 rupa dnevno troši vode koliko i grad od osam tisuća stanovnika. Podsjećam da smo samo prije nekoliko godina bili pet mjeseci bez kiše. Nadalje, za natapanje golf terena crpit će se podzemne vode. Kako će se crpiti podzemne vode tako će Vranskom jezeru opadati vodostaj, a u njega će prodirati slana voda što automatski mijenja salinitet, te ugiba flora i fauna. Ukoliko ptice i ostale životinje, koje na tom području borave dulje od nas, ne budu imali hrane i vode morat će promijeniti stanište, i one će tad postati ekološke izbjeglice. Ogromne količine pesticida i insekticida, koje se koriste da bi trava bila kričavo zelena, direktno ulaze u zemlju, te u radijusu od 13 kilometara nije moguća ekološka proizvodnja, istaknula je Grbić Martinović, zaključivši kako biljni i životinjski svijet ne može utjecati na politiku i ekološke resurse.
Izložba će biti postavljena do 2. kolovoza, u parku na sjecištu ulica Elizabete Kotromanić i Rivnica (park kod Katastra). Održavanje izložbe je financijski potpomogao UO za kulturu i šport Grada Zadra.