Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Luciju Mijolović očekuje velika budućnost

28.07.2010. 22:00
Luciju Mijolović očekuje velika budućnost


Bilo bi nam jako drago kada bi Lucija svojim primjerom potaknula ostale plivače i plivačice. Ne samo njih, već i djecu da se okušaju u sportu. Lucija je najbolji primjer koliko se može napornim radom napraviti. Sigurna sam da ju očekuje velika budućnost – kazala je Josipa Nekić


Na Bazenu na Kolovarama u srijedu je održana konferencija za novinare koju su sazvali iz PK Zadar kako bi javnosti predstavili dosadašnje rezultate, te ujedno najavili 38. Plivački maraton Preko-Zadar. Pritom je namjera bila poseban naglasak staviti na izvanredan nastup i dva osvojena zlata Lucije Mijolović na otvorenom prvenstvu plivača s Downovim sindromom održanim u engleskom Readingu. Uvodnu riječ je dobio Slavko Grdović koji je u ime PK Zadar otvorio konferenciju za novinare te potom prepustio riječ trenerici Josipi Nekić.
– Prije dva tjedna bili smo u Splitu gdje je bilo održano Prvenstvo Dalmacije za kadete. U Splitu smo ostvarili veliki uspjeh u kategoriji kadetkinja koje su ekipno zauzele četvrto mjesto. Valja istaknuti dva srebra Laure Čizmin, jedno na 100, a drugo na 200 metara prsno. No, prošli vikend bio je još zanimljiviji zbog dva natjecanja. Jedno je juniorsko PH, a drugo nastup Lucije Mijolović u Engleskoj na otvorenom prvenstvu plivača s Downovim sindromom – započela je Josipa Nekić, te nastavila o gorespomenutim natjecanjima:
– U Zagrebu, na juniorskom PH, Matko Donadić je nastupio na 50 metara slobodno i popravio svoje najbolje vrijeme, a Ira Jovančević u istoj je disciplini bila nadomak B-finalu. Ona je ukupno ostvarila 21. mjesto od 35 plivačica, iako zapravo pripada mlađoj kategoriji. Ira se također natjecala u disciplini 100 metara leđno, a naša kadetkinja Laura Čizmin je ostvarila juniorske norme te je jedina koja se plasirala u B-finale u kojem nastupaju mlađi juniori. Laura je na 100 metara prsno bila 7. mlađa juniorka, a na 200 metara prsno je zauzela 4. mjesto. No, njeno glavno natjecanje, kadetsko PH, tek slijedi -kazala je Nekić.
Najdojmljiviji rezultat ostvarila je Lucija Mijolović koja se iz Readinga vratila s dva zlatna odličja oko vrata.
– Lucija je na ovo natjecanje pozvana od Svjetske udruge plivača s Downovim sindromom, iako još nije članica te udruge, ali će uskoro postati. Nadamo se da će Lucija postati prva članica te organizacije iz Hrvatske, a bilo bi lijepo kada bi za sobom povukla i ostale plivače i plivačice s Downovim sindromom u tu udrugu. Lucija je bila najmlađa na tome natjecanju, međutim, unatoč tome postigla je odličan uspjeh. Svi su bili zadivljeni našom plivačicom, njenim pristupom i stilom plivanja, iako je bila četiri, pet ili čak šest godina mlađa od svojih suparnica. No, na SP za plivače s Downovim sindromom Lucija nažalost neće otputovati jer je krajem godine u Rijeci očekuje PH za osobe s invaliditetom gdje će se moći ostvariti norma za odlazak na Paraolimpijadu. Nadamo se da će za dvije godine nastupiti na SP-u za plivače s Downovim sindromom za što imamo realnu podlogu u Lucijinim dosadašnjim rezultatima. Uz to, bilo bi nam jako drago kada bi Lucija svojim primjerom potaknula ostale plivače i plivačice. Ne samo njih, već i djecu da se okušaju u sportu. Lucija je najbolji primjer koliko se može napornim radom napraviti. Sigurna sam da ju očekuje velika budućnost – završila je Josipa Nekić, a nakon nje se okupljenim novinarima obratio trener Željko Olujić.
– Sljedeći tjedan imamo dva PH u kategoriji početnika koja se održavaju na regionalnoj razini. Početnici su razvrstani u dvije kategorije: početnici A i početnici B. Od njih očekujemo popravljanje rezultata i pokoje odličje, a posebno bih naglasio početnike B među kojima ima jako nadarenih plivača. Vrijedno smo radili i nadamo se što boljim rezultatima – kratko je rekao Olujić.
Tradicionalni, 38. Plivački maraton Preko-Zadar koji će se održati 5. kolovoza najavio je Slavko Grdović.
– Očekujemo lijepo vrijeme i veliki broj sudionika. Prošli maraton je protekao u dobroj atmosferi, a natjecatelji su postigli kvalitetne rezultate. Nadamo se istome i ove godine. Kada govorimo o organizaciji, sve smo dogovorili s mjesnom zajednicom Preka i načelnikom Antom Jerolimovim. Prijave su u tijeku, ali kao i obično, natjecateljima je najdraži posljednji dan kada pristigne najveći broj prijava. Očekujemo oko 80, a možda i više natjecatelja. Organizacijski smo potpuno spremni. Pritom mislim na liječničku i ronilačku službu, suce, brodove i ostalo. Naravno, ne smijemo zaboraviti niti Lučku kapetaniju bez koje maraton ne bi bio moguć jer je Zadarski kanal jako prometan. Na Bazenu očekujemo natjecatelje, a kao i obično, imamo organiziran zabavni program. Nadamo se da će maraton ispuniti očekivanja – kazao je Grdović.