Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Oduševili suveniri od komušine

28.07.2010. 22:00
Oduševili suveniri od komušine


Na štandovima su rukotvorine izložili lončari i kovači te prikazali kako se izrađuju starinski predmeti. Poseban interes posjetitelji su pokazali prema suvenirima od komušine. Naime, od ovog prirodnog materijala izrađeni su cvjetovi, cekeri, nakit, šeširi…


Udruga za promicanje i očuvanje tradicijske kulture “Plemenitaši” iz Ivanca pokraj Varaždina na filipjanskoj je rivi predstavila stare zanate svoga kraja.
Na štandovima su rukotvorine izložili lončari i kovači te prikazali kako se izrađuju starinski predmeti. Poseban interes posjetitelji su pokazali prema suvenirima od komušine. Naime, od ovog prirodnog materijala izrađeni su cvjetovi, cekeri, nakit, šeširi, režnjevi luka i ostalo.
“Plemenitaši” su publici predstavili izradu lončarskih predmeta na starom tipu lončarskog kola, izradu kovanica hladnim kovanjem te gastronomsku ponudu koja uključuje med, medicu i ljekovite trave.
Članovi Udruge bili su odjeveni u kostime s elementima baroknog odjevnog stila karakterističnog za područje Varaždinske županije tijekom 17. stoljeća.
Plemenitaš Slavko kazao je da udruga svake godine tijekom ljeta putuje Jadranom i u dogovoru s mjesnim turističkim zajednicama organizira predstavljanje svojih starih zanata.
– Na području Zadarske županije sudjelovali smo na manifestaciji “Noć punog miseca” i interes je bio vrlo velik, kazao je Slavko, dodavši da su htjeli na rivi postaviti starinski vrtuljak za djecu, ali nije bilo dovoljno mjesta za njega.
S udrugom putuje i lončar Slavko kojemu je najveće zadovoljstvo u 80. godini putovati s “Plemenitašima”.
Poseban interes ženskog dijela posjetitelja privukao je štand s prirodnom preparativnom kozmetikom na bazi propolisa i prirodnih eteričnih ulja.
Aromaparfemi i uljne arome parfema za njegu tijela bili su među traženijim predmetima, a posebno zanimljiv je bio mirisni nakit.
Aromaterapeutkinja Andrijana Mihelčić kazala je da je interes posjetitelja vrlo velik, no da je sve ostalo na tome.
– U ponudi imamo krema na bazi propolisa koje ‘dobro idu’, mada se posjetitelji rjeđe odlučuju i na kupnju, kazala je Andrijana.