Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Osnovan jedinstveni upravni odjel Općine Galovac

28.07.2010. 22:00
Osnovan jedinstveni upravni odjel Općine Galovac


U prostoru Osnovne škole u Galovcu u utorak navečer održana je prva sjednica Općinskog vijeća na kojoj je nazočio novi načelnik Marin Gulan i njegov zamjenik Rafael Burčul, članovi HDZ-a koje podupiru općinske političke stranke HNS i HSU. U galovačkom Općinskom vijeću HSS sa šest vijećnika ima većinu, dok koalicija HDZ-HNS-HSU ima nedostatnih pet vijećnika.
Pod predsjedanjem predsjednika OV-a Petra Burčula (HSS) sjednica je u pomirljivom tonu trajala oko dva sata.
– Zaista nije bilo potrebe opstruirati rad Vijeća jer su se na dnevnom redu našla pitanja gotovo isključivo vezana za što uspješniji i što učinkovitiji rad Općine i Općinskog vijeća, na dobrobit svih Galovčana i Galovčani, istaknuo je Burčul.
Vijećnici su izglasali novi Statut Općine Galovac kojim se uređuju nadležnosti načelnika i Općinskog vijeća, a prilagođeno novom Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi.
One ovlasti koje je do prošlogodišnjih izbora imalo Općinsko poglavarstvo u najvećem dijelu prešle su u nadležnost izvršne vlasti, odnosno u nadležnost načelnika. Istaknuo je da je Općinsko vijeće tu ipak jedan bitan korektiv izvršne vlasti te da je podjelom nadležnosti otklonjena bojazan da će načelnik preuzeti poslove koji nisu određeni zakonom i Statutom, te su ti poslovi povjereni Općinskom vijeću.
 Vijećnici su izglasali i novi Poslovnik Općinskog vijeća koji uređuje ustrojstvo i način rada Vijeća.
–  Po prvi put je ustrojen Jedinstveni upravni odjel Općine Galovac koji je odgovoran Općinskom vijeću i načelniku za zakonito i pravovremeno obavljanje poslova iz svog djelokruga. Slijedi izbor pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela koji će biti odgovoran za zakonit, pravodoban i pravilan rad Jedinstvenog upravnog odjela s kojim upravlja, kao i za izvršavanje zadaća i poslova iz njegove nadležnosti, govori načelnik Gulan koji nije imao primjedbe na rad vijećnika na prvoj sjednici OV-a na kojoj je nazočio u svojstvu galovačkog načelnika.
Podsjetimo, na izvanrednim izborima 11. srpnja za novog načelnika Galovca izabran je Marin Gulan (HDZ), a zamjenik je njegov stranački kolega Rafael Burčul. Još od 2001. godine HDZ u Galovcu nije bio na vlasti. Devet godina izvršnu vlast je obnašao Slavko Šare, najprije kao član vladajućeg HSLS-a, a potom HSS-a.
Slavko Šare je iz splitskog pritvora prije više od dva mjeseca dao je ostavku. Zakonom automatizma prestala je i dužnost donačelnika Filipa Nadinića što je dovelo do krize vlasti u općini i prijevremenih izbora za načelnika i donačelnika. Šare je još u zatvorskoj bolnici u Zagrebu, čeka operaciju nakon što ga je po nalogu Uskoka pritvoren zbog sumnji za zloporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje isprava i udruživanja u počinjenju kaznenog djela, odnosno zbog sumnje da je otuđio 65.000 kuna općinskog novca.