Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Bobanović: Morao sam birati između maslina i financijske policije

28.07.2011. 22:00
Bobanović: Morao sam birati između maslina i financijske policije


Radoslav Bobanović podnio je ostavku i više nije na čelu zadarske Financijske policije. Da je nije podnio, kaže, dobio bi je. Ministarstvo uprave utvrdilo je, naime, da je dugogodišnji načelnik Financijske policijske u sukobu interesa.
– Doveden sam u poziciju “ili-ili”. Ili ću biti u maslinama ili u financijskoj policiji. I ja sam odlučio biti u maslinama. Njih ne mogu nikome prenijeti.
Bobanoviću je Ministarstvo “zamjerilo” to što je kao poljoprivrednik jedan od osnivača zadruge koja od Države prima poticajna sredstva. “Maslina i vino”, kako je ime zadruge, za 2009. godinu dobila je od Države navodno nešto manje od četvrt milijuna kuna. Otprilike isti iznos njegovo Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo dobilo je u nekoliko navrata 2009. godine, a približno polovinu iznosa godinu dana poslije.
– Tumačenje sukoba interesa je tendenciozno. Ja bih bio u sukobu interesa najprije kada bih ovo zatajio. Bio bih u sukobu interesa i kad bih imao svoje porezno savjetništvo, knjigovodstvo, računovodstvo… Što nemam. Stojim ovdje gdje jesam, povezan sam s tim svojim ruralnim prostorom. Glupo je ako se na taj način iščitava zakon jer će u tom slučaju i dalje velike poljoprivredne površine ostati neobrađene. Nitko od čelnika jedinica regionalne i lokalne vlasti ili drugih državnih dužnosnika po tome ništa ne može imati. Osim toga, ne smiju se udružiti. Moja namjera je bila da upravo kroz taj sustav udruživanja pomognem državi za koju je bolje da na zemljištu nešto ima i da se to oporezuje, nego da nema ništa. Ako sam ja zbog toga u sukobu interesa, dragi Bog nek’ pomogne ovoj državi.
Ministar uprave Davorin Mlakar ocijenio je da je područje kojim se bavi zadruga “usko vezano sa područjem djelatnosti na kojem je navedeni službenik Financijske policije zaposlen kao državni službenik” te da kao službenik Ministarstva financija “ne može istovremeno biti član poljoprivrednog gospodarstva (poljoprivredne zadruge) ili druge pravne osobe koja se bavi navedenim djelatnostima”.
– To tumačenje Ministarstva uprave je tendenciozno U mnogočemu ne objedinjuje Zakon o državnim službenicima i namještenicima, kaže Bobanović.
Sad već bivši šef Financijske policije u zadruzi je 5 godina, od 2006. godine. Do ove godine nitko od dužnosnika Ministarstva ili drugih institucija u očitovanjima nije spominjao Bobanovića u kontekstu sukoba interesa. Zadruga je rješenje o upisniku proizvođača u ekološkoj poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji od Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja dobila u travnju 2010. godine.
– Radio sam po jednom razmišljanju po kojem se moglo raditi. Ovo novo mišljenje me dovelo do toga da se nečeg moram odreći, bez mogućnosti manevra čelnog čovjeka ministarstva financija. Nema veze tko je on, ovo je tempirani sukob, kazao nam je Bobanović i odbio objasniti svoje viđenje toga zašto je do spomenutog sukoba došlo baš sad i tko “stoji iza svega”.