Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Čisti užitak u čistom moru

28.07.2011. 22:00
Čisti užitak u čistom moru


Ispitivane gradske plaže sve spadaju u prvu kategoriju, i to točke od Punte Bajlo do bazena na Kolovarima, zatim plaža Jadran kod Marexa, Vitrenjak, Puntamika te područje od Borika do Kožina i Petrčane, kazao je Benito Pucar, voditeljem Službe zdravstvene ekologije


Zadarski Zavod  za javno zdravstvo ovih je  dana proveo peto ispitivanje  kakvoće mora na zadarskim  plažama, čiji su rezultati iznenađujuće dobri. Doznajemo to u razgovoru s Benitom  Pucarom, voditeljem Službe  zdravstvene ekologije, koji  navodi da je prema rezultatima petog ispitivanja more na svim plažama Zadarske županije najviše, odnosno izvrsne kakvoće.
– U ovom mjerenju kakvoću mora smo vršili ispitivanjem na 86 točaka, odnosno lokacija u Zadarskoj  županiji, što je za šest točaka  manje nego prošle godine,  jer neki su odustali od mjerenja kakvoće. Sve ispitane  plaže spadaju u prvu kategoriju s ocjenom izvrsno. S  obzirom na to da je ovo već  peto mjerenje ove sezone,  očekivali smo da će pojedine  plaže biti druge kategorije,  ali evidentno je da je ove  godine čak 95 posto plaža u  cijeloj Hrvatskoj izvrsne  kakvoće, kazao je Pucar, istaknuvši da na idućem mjerenju, koje će biti početkom  kolovoza, očekuju nešto  lošije rezultate i to zbog veće  cirkulacije kupača.
Napomenuo je također da  je prilikom prvog ispitivanja  jedna točka, odnosno plaža  Bošana u Biogradu bila druge kategorije, dok je na  trećem ispitivanju druge kategorije bila jedna plaža na  Pagu. Na posljednjem je ispitivanju, pak, i spomenuta  plaža u Biogradu pokazala  izvrsnu kakvoću, dok su na  plaži na Pagu odustali od  ispitivanja kakvoće mora.
– Prilikom petog ispitivanja obišli smo otoke i to Olib,  Silbu, Premudu, Ist i Božavu  te kopneni dio, odnosno  plaže u Ninu i Sabunikama.  Ispitivane gradske plaže sve  spadaju u prvu kategoriju, i  to točke od Punte Bajlo do  bazena na Kolovarima, zatim plaža Jadran kod Marexa, Vitrenjak, Puntamika  te područje od Borika do  Kožina i Petrčane, kazao je  Pucar.
Podsjetimo, ispitivanje  kakvoće mora, koje je započelo sredinom svibnja,  trajat će do kraja rujna, a  uzorci se uzimaju na  plažama svakih 15 dana, odnosno deset puta u sezoni  kupanja. Mikrobiološki pokazatelji koji se prate u moru  su crijevni Enterokoki i Escherichia coli. Na temelju  rezultata praćenja kakvoće  mora određuje se pojedinačna, godišnja i konačna  ocjena. Prilikom uzorkovanja prate se i meteorološki  uvjeti, temperatura i slanost  mora te vidljivo  onečišćenje.


86




morskih lokacija u Zadarskoj županiji izvrsno prošlo na testu kakvoće