Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Dalić stvorila milijardu kuna veći minus od Šukera

28.07.2011. 22:00
Dalić stvorila milijardu kuna veći minus od Šukera


U prvoj polovici godine državni proračun stvorio je minus od  8,27 milijardi kuna. Država je u svoju blagajnu ubrala 51,092 milijarda kuna dok je u razdoblju od svibnja do lipnja potrošila 59,34 milijarda kuna. Tako je deficit proračuna u vrijeme nove ministrice financija čak milijardu kuna veći nego prošle godine dok je ministarstvo vodio Ivan Šuker kada je u prvom polugodištu proračun potrošio 7,22 milijarde kuna više nego što su bili prikupljeni prihodi.  Kad bi minus nastavio rasti ovim tempom i u drugoj polovici godine to znači da bi država na kraju 2011. imala minus za oko milijardu i pol kuna veći od planiranih 15 milijardi. Rashodi su u ovogodišnjih prvih šest mjeseci oko 300 milijuna kuna veći nego lani, a uz to su prihodi manji za 700 milijuna kuna i tu je stvorena ukupna razlika koja ovogodišnji minus podiže za milijardu kuna.
Iako su prihodi od najvažnijeg poreza, PDV-a ove godine veći za oko 300 milijuna kuna odnosno za oko 1,7 posto, ukupni su porezni prihodi i dalje niži od prošlogodišnjih za oko 2,5 posto. Država je ove godine u minusu i kad su trošarine u pitanju i to za čak deset posto jer je lani u prvih šest mjeseci od nameta, primjerice, na duhan, cigarete, naftu ili alkoholna pića proračun skupio pet milijardi kuna dok je ove godine  prihod 500 milijuna kuna manji. Za oko sto milijuna kuna manja je i zarada od doprinosa na plaće.
Što se tiče rashoda najveći dio novca, čak 43,22  milijarde kuna potrošeno je na plaće zaposlenih i na socijalne naknade građanima u što su uključene i mirovine. Na te je izdatke i u prošloj godini potrošen gotovo isti iznos. No, država je u ovoj godini  u prvoj polovici godine imala veće izdatke za kamate na što je otišlo 3,8 milijardi kuna, dok je lani taj trošak bio pola milijarde kuna manji.