Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Grad Zadar kupuje hipotekom opterećene nekretnine KK Zadra

28.07.2011. 22:00
Grad Zadar kupuje hipotekom opterećene nekretnine KK Zadra


Na upit vijećnice Antičević Marinović, Vrančić je odgovorio kako nad nekretninama koje Grad kupuje postoji hipoteka OTP banke i “nema drugih hipoteka”, dok je na primjedbu vijećnika Ive Gregova (HNS) kako je vijećnicama trebalo podastrijeti dokument koji to dokazuje, odgovorio: “Mi ga imamo, vjerujte!”
Uz protivljenje vijećnika SDP-a i suzdržanost HNS-ovog vijećnika Ive Gregova, Gradsko vijeće je donijelo odluku o kupnji nekretnina u vlasništvu Košarkaškog kluba Zadar za 2,705.000 eura.  Iako je kritizirao način upravljanja klubom, Željko Perović (DSU) je u konačnici ruku digao “za”. 
Grad Zadar, koji već jest vlasnik same košarkaše dvorane u Jazinama, na ovaj će način postati vlasnikom i aneksa dvorane, svlačionica, uredskih prostorija i poslovnih prostora u kojima se nalaze uglavnom ugostiteljski objekti ukupne površine preko 3.000 metara četvornih uz okolno zemljište površine oko 400 metara četvornih. Grad Zadar plaćat će ovu kupnju iz deset proračuna u dvije godišnje rate.
Zgrada za javne potrebe
Obrazlažući odluku gradonačelnik Zvonimir Vrančić je istaknuo kako je kupnja ovog kompleksa važna, ne samo zato što se na njome pomaže konsolidacija KK Zadar, nego i kako bi se “za sva vremena jamčilo korištenje ove zgrade za javne potrebe”. Košarkaški klub Zadar koji je, kako se moglo čuti od Vrančića, opterećen ukupnim dugovanjima u iznosu od 35 milijuna kuna, te s još 20 milijuna kuna neplaćenog poreza, podignut će kod OTP banke, kojoj već duguje gotovo 1,7 milijuna eura na temelju ranije podignutih kredita, novi kredit u iznosu za kojeg Grad kupuje spomenute nekretnine.  Iz tog novog kredita podmirit će postojeće  kreditne obveze OTP banci, a ostatak bi, čulo se od gradonačelnika Vrančića i vijećnika HSLS-a Željka Predovana koji je ujedno i član klupske uprave, trebao ići za  pokrivanje obveza prema zaposlenicima i igračima.
– Cijeli postupak kupovine nema ništa u suprotnosti s procesom preoblikovanja, napomenuo je Vrančić.
 Izraz “preoblikovanje” odnosi se, laički rečeno, na privatizaciju kluba. U privatiziranom KK Zadru Grad će, što je također objasnio gradonačelnik, imati udio kojeg će steći temeljem poreza kojeg KK Zadar nije platio. Vrančić je napomenuo kako se, prema Zakonu o sportu, porez kojeg državi nisu platili sportski klubovi pretvara u dionice Grada, a tek će u slučaju prodaje dioničkog udjela Grad državi platiti određen postotak koji ovisi u ugovoru s Vladom RH.
Za razliku od stava Kluba vijećnika HDZ- HSP-HSS-HSU kojeg je iznio Denis Karlović (HDZ), a prema kojem je kupnja klupskih nekretnina “zaštita javnog interesa u prostoru u kojem će se dogoditi velike investicije, Klub vijećnika SDP-a, čiji je stav iznijela Ingrid Antičević Marinović bio je protivan ovakvoj sanaciji dijela dugovanja KK Zadar, zbog toga što se, po njihovom mišljenju, na ovaj način izbjegava pozivanje na odgovornost onih koju su klub i doveli u dugove.
“Založite svoju imovinu i vratite dugovanja”
– Gradonačelniče, vi ste bili predsjednik Kluba. Članovi Upravnog odbora bili su HDZ-ova bulumenta. Gdje je pitanje odgovornosti? Građani bi podržali da vi, koji ste tamo bili, založite svoju imovinu, podignete kredit i vratite dugovanja. To bi bilo pravedno, pošteno i bogu ugodno djelo, rekla je Antičević Marinović koja je željela znati i što će se zbog prodaje nekretnina Gradu dogoditi s zakupcima poslovnih prostora.
– Zakupci će, odgovorio je Vrančić, s Gradom potpisati nove ugovore u skladu sa zakonskim obvezama u upravljanju nekretnina koje Grad ima, a Klub nije imao.
Na upit vijećnice Antičević Marinović, Vrančić je odgovorio kako nad nekretninama koje Grad kupuje postoji hipoteka OTP banke i “nema drugih hipoteka”, dok je na primjedbu vijećnika Ive Gregova (HNS) kako je vijećnicama trebalo podastrijeti dokument koji to dokazuje, odgovorio: “Mi ga imamo, vjerujte!”
– Hipoteka  prati nekretninu. Ona može biti milijun puta prodana; svaki stjecatelj steći će nekretninu pod hipotekom. To samo po sebi nije problem dok vjerovnik ne izgubi strpljenje i, ako mu ne bi bile plaćane obveze, ne krene u namirenje. Tada ta nekretnina biva izložena prodaji i gubite nekretninu, bez obzira što ste vlasnik, i bez obzira tko je vlasnik. Ne mora biti vlasnik onaj koji je izravni dužnik.  Hipotekarni vjerovnik, ako izgubi strpljenje, može, i to u pravilu uz diskont, prodati svoje potraživanje. Hipoteka prelazi na stjecatelja i on može učiniti što hoće. Grad Zadar treba znati kakvu je nekretninu stekao i što se u praksi može dogoditi. Ovdje se  ide na model u kojem Klub diže kredit, a Grad od Kluba kupuje nekretnine da bi zatvorio njegovu kreditnu obvezu. Prema ugovoru o kupoprodaji Grad plaća Klubu 10 godina 20 polugodišnjih rata i to uvećanih, s obzirom da je kredit vezan uz deviznu klauzulu, i s obzirom na kamatu vezanu za EURIBOR uvećanu za maržu. To nije ništa drugo nego kredit. Je li s Grad Zadar, s obzirom na činjenicu da objektivno kupuje nekretninu u kreditnom odnosu, iako mu kredit ne daje banka nego prodavatelj koji zaračunava i kamatu i maržu, ishodio potrebne suglasnosti od Ministarstva financija? Ako suglasnost nije potrebna, onda neka se to kaže, rekao je Šime Vulenija (SDP) koji je pojasnio i zbog čega je, po njemu, ova kupoprodaja zapravo kredit.
Tko se s kim dogovara?
– U ugovoru je napisano da ono što Grad treba platiti Klubu, neće platiti, nego će biti cedirano banci kojoj klub duguje. Čujemo da će veći dio tih obveza biti namiren. Ako će to biti namireno na način na koji piše u ugovoru, onda je to cesija. Cesiju ne zaključuju prodavatelj i kupac nekretnine, nego ovlaštenik iz potraživanja, a to je Klub koji prodaje nekretninu, i njegov vjerovnik, a to je banka. Njih dvoje će se dogovoriti o modalitetima cesije, a dužnik će samo biti obaviješten da mu je “tako i tako od tada plaćati tome i tome”. S obzirom da u ugovoru samo piše da će se to dogoditi i da će biti plaćeno u korist depozitnog računa jedne banke, a to neće biti depozitni nego transakcijski račun, bilo bi dobro da u ugovoru o kupoprodaji bude precizno naznačeno za zatvaranje kojih to obveza će biti cedirana tražbina KK Zadra prema Gradu Zadru. Ako je prodavatelj, odnosno cedent, u blokadi, onda mu cesija neće biti dopuštena. Vrlo je sporno što mu se može dogoditi ako ikad u ovih deset godina dospije u blokadu, jer je to stvar koja nije raščišćena ni na nivou Hrvatske narodne banke, jer Zakon o ovrsi na novčanim sredstvima eksplicitno određuje da su subjektu koji ima dospjelih neizmirenih obveza zabranjena sva bezgotovinska plaćanja. Tog trenutka može biti blokirano ono u što Grad želi ići, ocijenio je Vulenija.
-Mi smo ovu odluku pripremali najmanje šest mjeseci, vrlo seriozno i u suradnji s mnogima. Ovo nije kredit nego kupoprodajni ugovor između nas i KK Zadra, a bilo bi bezobrazno da, s obzirom da idemo na višegodišnje financiranje, ne priznamo Klubu neku odštetu u smislu  kamata koja se kreće oko 5 %, odgovorio je Vrančić koji je na Vulelijino inzistiranje kako jest riječ o kreditu, pa makar i pod nazivom “višegodišnje financiranje” uzvratio kako se nada da “ova rasprava ne ide u smislu traženja začkoljice koja bi srušila ovaj posao”.


 OD OTP BANKE 8 MILIJUNA SPONZORSKIH SREDSTAVA


– Ja sam u Upravnom odboru od 27. Prosinca, i sigurno me to mjesto ne bi dopalo da su bolja vremena. Ne slažem se s tim da tim da tamo sjede nekompetentni ljudi, smanjili smo broj zaposlenih s 26 na 18. S novcem od prodaje otkupit ćemo staž za još tri osobe i one će ići u morovnu. S OTP bankom smo dogovorili sponzorstvo od 8 milijuna kuna u tri godine, a najveći dio bit će realiziran ove godine, rekao je Željko Predovan (HSLS) napominjući kao je cijena po kojoj Grad kupuje nekretnine od KK Zadra 800 eura po metru četvornom što je, napomenuo je, daleko ispod tržišne cijene.