Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Klimatski poremećaji sve su izraženiji

28.07.2011. 22:00
Klimatski poremećaji sve su izraženiji


Potrebno je ljude senzibilizirati da prepoznaju kako je ovo što se danas događa u Zadru samo jedan od stotina elemenata “freak weather”, rekao je Toth


Ukoliko netko misli da imamo zraka napretek, mora zapamtiti da atmosfera koju bi mi mogli disati, kada bi promjer Zemlje iznosio jedan metar, bila bi jedva osam milimetara, kazao je Tomislav Toth, novinar i publicist, osnivač i glavni urednik mjesečnika Majstor te član Vijeća Zelene liste na jučer održanom predavanju “Klimatske promjene – prijetnja i šansa”. Ovom problematikom Toth se bavi dugi niz godina, a na tu temu napisao je i više knjiga i tekstova. Istaknuo je kako je kvalitetniji život moguć, ali bez senzibiliziranja javnosti mogla bi se propustiti šansa za održivu budućnost.
Treba se odreći profita
– Potrebno je ljude senzibilizirati da prepoznaju kako je ovo što se danas događa u Zadru, toplo je i sparno, a nekidan je bilo hladno i ugodno, samo jedan od stotina elemenata “freak weather” što je karakteristika klimatskih promjena. Iz godine u godinu to je sve izraženije i događat će se promjene na koje nismo naviknuli jer se poremetio režim strujanja vjetrova, atmosferskih slojeva, temperatura mora, temperatura kopna i ono najvažnije, cijela Zemlja je zamotana kao u pravi staklenik jednog polupropusnog sloja punog sumpora, ugljičnog dioksida, čađe, koja jednim dijelom hladi Zemlju, a s druge strane sprječava da se dugovalno infracrveno zračenje vrati u svemir, kazao je Toth ističući kako je sve funkcioniralo normalno do industrijske revolucije, a istraživanja u zadnjih 30 godina pokazuju da je to bio trenutak kada su ljudski utjecaji na Kuglu zemaljsku postali osjetni.
– S današnjim neoliberalnim kapitalizmom, gdje je važan samo profit i nije uopće važno kakve će biti posljedice za postizanje profita, ne možemo spasiti sadašnju situaciju i promijeniti ju. Tko će se odreći profita za nešto što će donijeti dobitak kroz 20, 30 ili 50 godina. Osnovno pravilo neoliberalnog kapitalizma je maksimalni profit i to odmah. Da bismo napravili nešto s Kuglom zemaljskom, klimom, prelascima na druge izvore energije, ponašanjem ili proizvodnjom kojom se ne iskorištavaju Afrika, Azija ili Južna Amerika, da bi netko napravio novi mobitel, moramo se odreći stvari koje su Reagan i Thatcher uveli kao zakon, kazao je Toth.
Što ako Amerika bankrotira?
Za kraj je poručio kako u slučaju da se ovako nastavi, pa Amerika bankrotira, nitko pa ni naša Vlada nije sposobna predvidjeti događanja na globalnim razmjerima.
– Kina ima najveće zlatne rezerve na svijetu, a dolar je odavno izgubio podlogu u zlatu. On je samo tiskani novac, dogovor i kockanje na Wall Streetu. Još 2008. je pokazala da to ne štima, a sad će se pokazati u najstrašnijem obliku i to nije put. Put je promjena ekonomskog i društvenog sistema, čime bismo sačuvali najljepši planet, zaključio je Toth.
Predavanje je održano u sklopu Sajma “Dani sunca” koji organizira udruga Eko Zadar, a zanimljive ekološke i tradicijske proizvode zainteresirani mogu razgledati i kupiti na Rivi do 1. kolovoza.